Slik gjenkjenner du aldersrelatert maculadegenerasjon

<p>Hver dag rammes nærmere 200 mennesker av den alvorlige, blindende formen av AMD (forkalkning på netthinnen) bare i Storbritannia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.</p>
Hver dag rammes nærmere 200 mennesker av den alvorlige, blindende formen av AMD (forkalkning på netthinnen) bare i Storbritannia. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Hver dag utvikler nesten 200 mennesker i Storbritannia en tilstand som kan føre til nedsatt syn og blindhet. Hvordan gjenkjenner du symptomene, og hva slags behandling finnes det?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For femten år siden kjente Lorna Blakeney at hun hadde et rusk i øyet. Det var i hvert fall det hun trodde det var.

– Jeg satt og leste i en bok, og kjente at jeg hadde noe i det venstre øyet. Jeg
forsøkte å blunke det bort, og gni det vekk. Så tenkte jeg at det ville gå bort etter en god natts søvn, men neste morgen var det der fortsatt. Jeg gjorde ikke noe mer med det før det hadde gått to uker, noe som var veldig dumt av meg. Spesielt siden datteren min er øyespesialist, forteller Lorna.

Datteren sendte henne rett til en øyelege, men det var for sent.

– Jeg fikk diagnosen våt aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD - Forkalkning på netthinnen, red.anm.). Det fantes ingen form for behandling på den tiden, og øyelegen sa at det var 82 prosent sjanse for at jeg ville miste synet på det andre øyet også.

Datteren til Lorna, Dr Sue Blakeney, jobber hos College of Optometrists. Hun sier at det som skjedde med moren ikke er uvanlig.

– Maculadegenerasjon skader den delen av netthinnen som har med skarpsynet å
gjøre. Sykdommen rammer det ene øyet først, så man oppdager det ofte ikke før
man lukker ett øye av gangen; du kan være nesten blind på ett øye uten å være klar over det.

Lorna slutter seg til datterens råd.

– Du har to øyne, pass på å sammenligne synet på øynene dine. Det ene er ofte
sterkere enn det andre, men hvis du merker forandring må du få sjekket øynene hos fagfolk.

Les også: – Jeg fikk synet tilbake

Vanligste årsak

Ifølge øyelege Pearse Keane hos Moorfields Eye Hospital i London er AMD den
vanligste årsaken til irreversibelt synstap i Europa.

– Hver dag rammes nærmere 200 mennesker av den alvorlige, blindende formen av AMD bare i Storbritannia. Det er to hovedformer for AMD – en «tørr» type og en «våt» type. Våt AMD har ingenting å gjøre med rennende øyne, men har fått navnet fordi abnormale blodårer vokser under netthinnen. Disse blodårene lekker væske og blør lett, og dette kan føre til alvorlig synstap siden området er så sensitivt.

Keane sier det ikke fantes noen effektiv behandling for våt AMD, før for ti år siden. I dag kan sykdommen behandles ved å injisere medikamenter som Eylea eller Lucentis i øyet. Medikamentene hemmer veksten av nye blodårer og reduserer væskelekkasjen fra eksisterende blodårer. Dette forbedrer synet betraktelig hos en tredjedel av pasientene, og forhindrer ytterligere forverring av synet i om lag 95 prosent av tilfellene. Effekten varer imidlertid bare i en til to måneder, så man trenger jevnlige injeksjoner over lange perioder.

Les også: Syn og øyehelse: Synet ditt kan lure deg

Andrew Lotery er professor i oftalmologi hos universitetet i Southampton. Han mener alle over 50 burde være klar over at synstap i ett av øynene, som ikke korrigeres når man tar på seg briller, kan være tegn på våt AMD, som utvikler seg raskt.

– Da burde man komme seg til legen innen en uke. Dersom AMD ikke behandles
kan det føre til arrdannelse.

Diagnostisering

Optikere og øyeleger kan oppdage tidlige tegn på maculadegenerasjon, og vil da
umiddelbart henvise deg videre. Tidligere var man avhengig av en spesiell metode for å stille diagnosen: En spesiell kontaktlinse ble satt på øyet, og deretter undersøkt ved hjelp av et mikroskop, for å se etter tegn på at netthinnen ble tykkere. Man benyttet også fluorescein-angiografi (FA), en metode hvor man sprøyter inn et fargestoff i øyet for at man tydeligere skulle kunne se blodårene. Men ifølge Lotery kunne fargestoffet føre til alvorlige allergiske reaksjoner, og mange ble syke som følge av prosedyren.

Heldigvis finnes det nå et annet alternativ. Den innledende diagnosen av våt AMD stilles nå ved hjelp av en bildemetode kaltOptical Coherence Tomography (OCT).

OCT er en relativt ny form for medisinsk bildebehandling som ble utviklet tidlig på nittitallet, og har likhetstrekk med ultralyd. Ved OCT måler man derimot ikke
lydbølger, men lysbølger. De fleste som har fått påvist en form for øyesykdom, får en OCT-skanning når de har time hos øyelegen, og tilbud om flere injeksjoner i øyet dersom det er tegn til væske.

Les også: Når sjekket du synet sist?

Lotery sier prisen på OCT-maskiner stadig synker, men de koster fortsatt over 500
000 kroner. I dag finnes det også håndholdte OCT-skannere, som enkelte tror vil
gjøre det like enkelt å påvise sykdommer i øyet «som det er å skanne en strekkode».

Men Lotery vil ikke anbefale noen å løpe ut for å kjøpe en skanner.

– Resultatene må fortsatt tydes av trent helsepersonell. Det er veldig enkelt å
feiltolke dem, påpeker Lotery.

Risikofaktorene

Man gjør også forsøk med maskinlæring brukt i diagnostiseringsteknikker. Google
sin DeepMind har brukt data fra tusenvis av OCT-skanninger til å utvikle en
algoritme, som kan diagnostisere våt AMD minst like raskt og effektivt som
øyespesialister. Google samarbeider med Moorfields og det britiske helsevesenet,
og funn fra studien vil bli publisert i nær fremtid.

Les også: Test deg selv: Har du tørre øyne?

AMD utvikler seg etter hvert som øyet blir eldre. Blakeney sier andre risikofaktorer er å ha AMD i familien, røyking, overdreven eksponering for UV-lys og, muligens, overdreven bruk av skjermer. Å holde en normal kroppsvekt kan være med på å beskytte mot sykdommen, og mat som har mye pigmenter, som blåbær og paprika, kan spille en rolle.

– Det finnes ikke bevis nok til å si at folk flest burde ta kosttilskudd, men dersom du allerede har AMD på det ene øyet, kan det være lurt.

Tørr AMD er mindre alvorlig enn våt, utvikler seg over år og ikke i løpet av måneder, og fører til mer gradvis tap av skarpsynet.

– Dessverre finnes det ingen effektiv behandling for tørr AMD, men det pågår flere kliniske studier, sier Keane.

Mistet synet gradvis

Den lovende utviklingen innen diagnostisering og behandling av våt AMD kommer for sent for Lorna Blakeney. Hun er en av 360 000 i Storbritannia som regnes som blind eller svaksynt. Seks år etter at hun først fikk diagnosen, merket Lorna at persiennene i vinduet på badet så bølgete ut, i det ene øyet hvor hun fortsatt kunne se noe.

Les også: Øye-lidelsen er så plagsom at pasienter sier de helst vil fjerne øyet

– Denne gang fikk jeg injisert Lucentis i øyet. Jeg håpet at det ville være en
vidunderkur; det er det for mange, men ikke for meg. Jeg mistet synet i øyet, gradvis. I dag er jeg alvorlig synshemmet, og har bare litt sidesyn igjen.

Lorna sier likevel at det finnes «et liv etter AMD». Hun greier seg i hverdagen ved
hjelp av en rekke hjelpemidler: Hun bruker apper på telefonen, et nettbrett med
snakkende ikoner, dikterer eposter ved hjelp av software for stemmegjenkjenning, og har både klokker, kjøkkenvekt, målebeger og mikrobølgeovn som «snakker». En
annen innretning festes på brillene hennes, og skanner og leser opp teksten på
emballasjen når hun handler. Lorna sier at hjelpemidlene er til stor hjelp, men de er ikke billige. De fleste subsidieres ikke av helsevesenet.

– Når jeg går ute blant folk bruker jeg stokk, for at andre skal skjønne at jeg ikke kan se dem. Men jeg har nok sidesyn til å komme meg rundt uten å støte inn i ting. Det mest irriterende er at jeg ikke greier å lese. En gang dro vi til en veldig snobbete restaurant, og skiltene på toalettdørene hadde «mesdames» og «messieurs» skrevet i lys grå skrift, på et lyst grått skilt. Jeg hadde ikke sjans.

Oversatt av Henning Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Les også: Fant 27 kontaktlinser i øyet til britisk kvinne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært