Sannheten om blått lys: Fører det virkelig til søvnløshet og økt risiko for kreft?

Barn og unge er mer sensitive for blått lys. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Barn og unge er mer sensitive for blått lys. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX

Lyset fra LED-skjermene våre får skylden for alt fra såre øyne til atskillig mer alvorlige helseplager. Hvor bekymret bør vi egentlig være?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fargen blå har lenge vært assosiert med skyfri himmel og stille sjø, og har historisk sett vært regnet som oppfriskende og naturlig. Men, på grunn av den stadig økende mengden av blått lys fra LED-skjermer i de kunstig belyste livene våre, har fargen begynt å bli assosiert med såre øyne, søvnløshet og helseplager forbundet med forstyrrelser i døgnrytmen.

I spekteret av lysbølger fra solen som øynene våre kan oppfatte, er det de korte «blå» som blir reflektert og kastet rundt mest av molekylene i jordas atmosfære. Det er derfor himmelen er blå. Hvorfor har da blått lys tilsynelatende så negativ effekt på oss?

En studie publisert i The Lancet Psychiatry tidligere denne måneden tok for seg data fra 91.105 middelaldrende personer. Funnene viser at de med forstyrret søvnmønster hadde større sjanse for å utvikle depresjoner eller bipolar lidelse.

De som var hardest rammet ble beskrevet av en av fagfolkene bak undersøkelsen, professor Daniel Smith hos Universitetet i Glasgow, som å ha «veldig dårlig søvnrutiner – de sjekker Facebook på mobilen ved midnatt, eller står opp for å lage seg en kopp te midt på natten». Han gjentok det etter hvert så velkjente rådet fra søvneksperter:

Skru av elektroniske enheter en time før leggetid.

Les også: 12 kreftformer knyttes til overvekt

Anbefalte nøkternt bruk

I mars gikk Sally Davies, direktør i det britiske helsedirektoratet, ut og anbefalte nøkternhet i bruken av enheter som gir fra seg blått lys, inntil man har forsket mer på potensielle skadevirkninger. I april, påviste forskere ved Barcelonas Institutt for global helse (ISGlobal) at påvirkning fra blått lys om natten kunne øke risikoen for brystkreft og prostatakreft.

Man kunne ikke fastslå at forstyrrelser i søvnrytmen var årsaken til økningen, det man derimot vet er at LED-skjermer og lamper sender ut mer blått lys enn tradisjonelle lyskilder, som for eksempel glødepærer. Og vi bruker enheter med bakgrunnsbelysning stadig mer, om det så er for å sjekke sosiale medier eller banksaldoen, eller forsøker å få unna noe av arbeidsmengden, helt fram til leggetid.

Grunnen til at produsentene har skiftet til LED-lys er at de er mer effektive.

– Tradisjonelle glødepærer produserte 95 prosent varme, og bare 5 prosent lys, sier John O´Hagan hos det engelske Centre for radiation, chemical and environmental hazards.

LED-skjermer holder seg ikke bare kjøligere, de er også tynnere, lysere og har lengre levetid, samtidig som de gjengir farger på fantastisk vis.

Les også: Oppslagsverket Kreftlex for kreftpasienter og pårørende sikret videre drift

Mener oppstyret er overdrevet

Et tegn på bekymringene rundt blått lys, er den økte tilgangen på produkter som skal motvirke de potensielt negative effektene av blått lys. For eksempel kontaktlinser som skal filtrere bort blått lys, og skjønnhetsprodukter som skal beskytte huden mot lyset fra telefoner og laptoper. Laboratorietester har vist at forsøksdyr som utsettes for store doser blått lys, får skader på netthinnen. Det finnes imidlertid ikke bevis for at mengden blått lys mennesker utsettes for i dag, er skadelig for øynene våre.

– Oppstyret rundt farene ved blått lys er overdrevet, sier O´Hagan.

En reklamekampanje fra optikerkjeden Boots Opticians, som hevdet at kontaktlinser som filtrerte ut blått lys kunne beskytte forbrukerne mot skader på netthinnen, såre øyne og utmattethet, ble slått ned på av Advertising Standards Authority, som tilsvarer det norske Forbrukerombudet, i 2015. Men når man tester nivået av blått lys fra forskjellige enheter, kommer man ikke i nærheten av fastsatte, internasjonale grenser for hva man kan eksponeres for, selv ved langvarig bruk, sier John O´Hagan.

– Dette er bare en brøkdel av mengden man utsettes for bare ved å gå utendørs på en overskyet dag. Å jobbe på laptopen er ingenting mot å gå ut døren, og kikke opp mot himmelen. Ikke på solen, bare på himmelen, sier O´Hagan.

Han mener at dersom vi mennesker virkelig tok skade av å bli utsatt for blått lys, hadde vi visst om det lenge før LED-skjermene tok over livene våre. Han medgir at det er mye vi ikke vet om temaet, men sier han er rimelig overbevist om at blått lys ikke medfører direkte skader av dette slaget.

Det er innvirkningen blått lys har på døgnrytmen som gir grunn til bekymring, sier O´Hagan.

– Historisk sett gikk menneskene gått til sengs så snart solen gikk ned, og sto opp igjen med solen. Det er ikke naturlig å utvide døgnet ved hjelp av kunstig belysning. I tillegg gjør folk i dag aktiviteter på kvelden som man ikke kunne gjort for 20 eller 30 år siden, og den formen for stimulering kan ha langt større effekt enn selve lyset.

Behov for mer forskning

Han påpeker at det ikke er lenge siden TV-en var et relativt lite apparat som sto bortgjemt i hjørnet. I dag har man TV-er som fyller hele veggen, og som tar alt fokus i rommet.

– Vi vet ikke hva slags påvirkning dette har på oss, og kanskje er det helt uproblematisk. Men vi trenger å forske mer på dette.

Stuart Peirson ved instituttet for søvn og søvnsyklus hos Oxford University fremholder at blått lys i seg selv ikke er noe å være redd for. – Man ser endringer spesielt i den blå delen av lysspekteret ved daggry og skumring. Kroppene våre lærte seg å oppdage disse forandringene, siden de er viktige for vår interne klokke. Men i nyere tid fant vi opp enheter som gir fra seg lys, og vi har fylt omgivelsene våre med dem og gjort dem avhengighetsskapende. Dersom du legger deg om kvelden og ligger og stirrer på nattbordslampen din i ti minutter, vil det også forstyrre den interne klokken din. Men det er det jo ingen som gjør.

Peirson sier at fokuset på blått lys begynte for over 15 år siden. Da oppdaget man at øyet har en type fotoreseptor som registrerer lys. Reseptoren er ikke knyttet til selve synet, men har som formål å regulere søvnsyklus, årvåkenhet, og hormoner som melatonin.

– I tillegg til visuelle fotoreseptorer, har vi altså fotosensitive ganglieceller (en type nevron) i netthinnen som påvirker døgnrytmen, og disse er spesielt sensitive for påvirkningen fra blått lys, sier, sier Peirson og legger til:

– Senere har vi lært at de visuelle reseptorene, som påvirkes av et spekter av lysfrekvenser, også hjelper med å regulere døgnrytmen, mens de fotosensitive gangliecellene i netthinnen også fungerer som lysmålere. De fotosensitive gangliecellene i netthinnen absorberer ikke utelukkende blått lys, det er bare at de er mer effektive til å absorbere blått lys enn for eksempel rødt. Selv om man kutter ut blått lys, vil søvnsyklusen fortsatt påvirkes, om enn i mindre grad.

Reguler lysstyrken

Dersom du ikke er villig til å dempe belysningen i huset, og legge bort alle gadgets i god tid før leggetid, finnes det et annet tiltak som kan ha god effekt, ifølge Peirson. Nemlig å forandre innstillingene på skjermen som avgjør hvor varmt eller kaldt lys den gir fra seg. Peirson kjenner bare til én studie rundt effekten av dette, hvor man brukte en software kalt f.lux. Dessverre var resultatene i undersøkelsen sprikende, men Peirson sier at bare det å skru ned lysstyrken vil gjøre en forskjell.

– Ofte har man muligheten til å sette enheten i nattmodus, noe som dimmer lysstyrken. Og selv om det ikke er noe nattmodus, kan man dempe belysningen med 50 %. Da vil LED-skjermen være mindre lys for gangliecellene enn en glødepære eller en fluoriserende lyspære.

Peirson er fascinert av en idé fremlagt av en kollega ved universitetet i Harvard. Nemlig at lys på mange måter er som et narkotisk stoff; det kan brukes både på gunstige og skadelige måter. Det avgjørende er å vite når man trenger det, og i hvor stor dose.

Er det blått lys som gjør at vi får slitne og såre øyne etter å ha stirret på dataskjermen i lengre tid? Professor John Lawrenson ved City University i London er ikke overbevist. I en studie av kontaktlinser beregnet på å filtrere bort blått lys, fant Lawrenson svært liten forskjell i tilfredsheten hos brukere av kontaktlinser med blått lys-filter, sammenlignet med de som brukte vanlige kontaktlinser. Lawrenson mener grunnen delvis er at kontaktlinsene kun kan blokkere en brøkdel av det blå lyset, men også at problemet med såkalt «digital belastning på øynene» er sammensatt: Man bruker feil type briller, får tørre øyne, eller sitter rett og slett for lenge foran skjermen.

– Noen påvirkes mer enn andre

Øynene til barn er mer sensitive ovenfor blått lys, fordi evnen til å se blått lys forandres med alderen. Innen man fyller 20 er evnen til å se blått lys elendig, sier O´Hagan. For de aller fleste har imidlertid ikke dette noe å si.

– Noen føler at de påvirkes mer enn andre, og disse burde sannsynligvis holde seg unna skjermer minst en time før leggetid. Det trenger ikke ha noe med blått lys å gjøre, men rett og slett at man stirrer på en lyskilde og blir stimulert. Hadde de som har problemer nå, problemer tidligere? Er de ekstra sensitive for lyset? Vi vet ikke.

For det er selvfølgelig forskjell på øynene våre, på samme måte som det er forskjell på folks døgnrytme. Det er ikke så enkelt som at man enten er et A-menneske eller et B-menneske, det finnes et helt spekter imellom. Det beste man kan gjøre, sier O´Hagan, er å komme seg ut i dagslys i lunsjpausen.

– Det er mye som tyder på at lyset man utsetter seg for på kvelden, er mindre viktig enn mengden dagslys man får rundt lunsjtider. I tillegg hjelper det at man kommer seg ut i frisk luft og beveger seg. Og selv om Internett er en ekstremt nyttig ting, er det viktig at man stopper opp og gjør ingenting før leggetid. God søvn avhenger av at man forbereder seg på søvn, avslutter O´Hagan.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter/ ABC Nyheter / Pressworks

© Guardian News & Media Limited


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann
Siste nytt
19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann
Populært