Forskning: Vi danner nye hjerneceller også i alderdommen

– Vi fant at eldre mennesker har lignende evne til å produsere tusenvis av nye nevroner i hippocampus som unge mennesker har, sier forsker bak ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– Vi fant at eldre mennesker har lignende evne til å produsere tusenvis av nye nevroner i hippocampus som unge mennesker har, sier forsker bak ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Menneskehjernen kan i slutten av 70-årene danne like mange hjerneceller som hjernen til en ungdom, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lenge trodde man at det ikke ble dannet nye hjerneceller hos voksne mennesker.

Dette har imidlertid vært omdiskutert de senere årene.

En fersk studie konkluderer med at det dannes om lag like mange nye nerveceller i området hippocampus i hjernen hos mennesker i 70-årene som hos tenåringer.

– Vi fant at eldre mennesker har lignende evne til å produsere tusenvis av nye nevroner i hippocampus som unge mennesker har. Vi fant også tilsvarende hippocampusvolum på tvers av ulike aldre, sier hovedforfatter av studien Maura Boldrini, ved Columbia University, ifølge Forbes.com.

Hippocampus er en om lag 3-4 cm lang, pølseformet struktur som ligger i tinninglappen hos mennesker og andre pattedyr. Området er blant annet ansvarlig for nydannelse av minner, mens eldre minner flyttes til andre deler av hjernen.

Hukommelsefunksjonen er noe av det første som blir svekket ved for eksempel Alzheimers sykdom, og Boldrini håper den nye forskningen kan bidra til videre forskning på blant annet demens.

Les også: – Folk tenker kanskje ikke på at de bør beskytte hjernen

– Spennende innlegg i debatten

Men forskningen på feltet spriker. Senest forrige måned publiserte Nature en studie som konkluderte med at danningen av nye hjerneceller er ubetydelig etter 13-årsalderen og helt slutt innen slutten av tenårene.

Forskerne bak den nye studien, som er publisert i tidsskriftet Cell Stem Cell, mener tidligere forskning kan ha vært misvisende. Årsaken til dette er at man ikke har utelukket forsøkspersoner med psykiatriske sykdommer, kognitiv svekkelse eller personer som går på medisiner som påvirker hjernen.

Hjerneforsker Henrik Jörntell ved Lunds universitet synes den nye studien er spennende.

– Her har forskerne kontrollert for disse faktorene. Det er et spennende innlegg i debatten som har pågått omkring hvor mye nervecelledanning som skjer hos mennesker, sier han til SVT.

Les også: – Hjernen er det organet som påvirkes mest av fysisk aktivitet

Hva betyr det?

Der er amerikanske og makedonske forskere som står bak studien, der de har undersøkt området hippocampus i hjernen til 28 mennesker som døde brått, i alderen 14 til 79 år. Menneskene hadde vært friske og ikke gått på medisiner som kunne påvirke hjernen.

Men selv om denne studien tyder på at det dannes nye hjerneceller også i alderdommen, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med økt hjernefunksjon. Forskningen viste nemlig også at eldre individer hadde færre nye blodårer i denne delen av hjernen, som forskerne mistenker kan påvirke evnen disse nye hjernecellene har til å danne koblinger.

Forskerne planlegger nå å undersøke hvordan dannelsen av nye hjerneceller gjennom livet egentlig påvirker oss.

Les også: Studie: Høyt alkoholinntak gir stor økning i demensrisiko