Meny

Stor test av ferdige pastasauser

Trine og Kjell Petter har testet ferdige pastasauser.
Helseinspirators store favoritter ble sausene fra Rummo og Eldorado, som begge fikk terningkast seks.

Lavkarbobølgen som kom for cirka 15 år siden har langt på vei bidratt til et mer positivt syn på naturlig fete matvarer, noe jeg synes er bra. Samtidig har dessverre karbohydratrike matvarer som pasta, brød og poteter tapt terreng.

Min erfaring fra snart 20 år med klinikkpraksis er at både fete og karbohydratrike matvarer kan inngå i helsefremmende kosthold og i vektreduserende og -stabiliserende kosthold. Å kunne velge fra et bredt utvalg av deilige matvarer, gjør det mye mer motiverende å følge kostholdet som skal gi den gode helsen og eventuelt den lavere vekten.

Vi bør derfor ikke begrense matvareutvalget mer enn nødvendig.

Helseinspirators vurdering

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere.

Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters nye matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

Med anmeldelse av pastasauser slår jeg et slag for manges favoritt - pasta. Pastaretter er enkel og kjapp å tilberede, og populære hos både store og små. Om pastaen er laget av siktet mel eller fullkornsmel har ikke stort å si for karbohydratmengden i måltidet. Fullkornspasta inneholder imidlertid mer næringsstoffer enn pasta laget av siktet mel. I denne testen er det grønnsaksbaserte sauser som legges under lupen. I vurderingen av hvilken tallerkenmodell i TD-metoden pastasausen tilhører, er det forutsatt at pastaen og sausen serveres med en mager proteinkilde, for eksempel stekt karbonadedeig eller kylling.

Rettene er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Smak og konsistens: Trine er sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker og de har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av rene råvarer.
  • Vekteffekt: Hvilken tallerkenmodell i TD-metoden måltidet tilhører. Metoden er en vektreguleringsmetode, fremkommet som et resultat av Trines mangeårige erfaring som ernæringsterapeut. Ved å følge sine klienters vekt- og helseeffekt av ulike kostholdstiltak har hun erkjent at både fete lavkarbodietter og magre karbohydratrike dietter gir lavere vekt og bedre helse. Med tanken – hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele - har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer om metodens tallerkenmodeller finner du på hennes blogg Helseinspirator
  • Pris og mengde.
Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat

Da jeg trålet meg gjennom butikkhyllene for å finne pastasauser til matanmeldelsen tenkte jeg – hvor mange varianter er det egentlig mulig å lage av en pastasaus? Og regnet med at her kom det meste til å smake likt. Der tok jeg temmelig feil. Smakstesten avslørte en imponerende kreativitet i krydring og tilberedning av råvarer. På ingrediensoversikten dukket det opp utradisjonelle krydder som anis og salvie, samt grillede grønnsaker og selleri. Spennende, tenkte vi og grep entusiastisk til skje og gaffel for å smake oss gjennom de ulike variantene.

Våre desiderte favoritter ble sausene fra Rummo og Eldorado. De hadde en fylde og friskhet som skilte seg ut, og påkalte høylytt «umming» hos Kjell Petter og meg. Eldorados saus var dessuten usedvanlig rimelig sett i forhold til smak og kvalitet. Coop sin pulverbaserte saus smakte virkelig ikke bra og selv emballasjen var en trist affære. Mellom disse ytterlighetene var det mange gode sauser og vi var temmelig imponerte over det høye innholdet av grønnsaker i sausene.

Helseinspirator tester ferdigretter: 

Rummo - Sugo al basilico Terningkast 6

Smak, konsistens: Harmonisk duft av tomat og basilikum. Fyldig konsistens og lang deilig ettersmak. Naturlig smak av tomater. Passelig mengde basilikum. Sellerien gir sausen en god krydret smak. Perfekt balanse mellom sødme og syre, noe som gir sausen en herlig friskhet.

Råvarer: Gode råvarer som tomat, gulrøtter, løk og selleri, hvorav hele 84 % tomater. Ikke tilsatt sukker. Sausen er merket glutenfri.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 36,90 for 350 gram.

Eldorado - Pastasaus basilikum Terningkast 6

Smak, konsistens:

Mild og deilig duft av tomat og basilikum. God fylde av nedkokte tomater. Perfekt balanse mellom sødme og syre. Basilikumen er integrert i sausen på en god måte. Den diskrete smaken av selleri gjør seg godt. Svært harmonisk og frisk smak.

Råvarer: Gode råvarer som tomat, gulrøtter, løk og selleri, hvorav hele 84 % tomater. Ikke tilsatt sukker.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 18,90 for 350 gram. Svært rimelig i forhold til kvalitet!

Änglamark - Pastasaus med grillede grønnsaker Terningkast 5

Smak, konsistens: Dufter friskt av paprika. Kremet og god konsistens. Smaken av grønn paprika og squash dominerer. Grønnsakene er grillet, noe som gir sausen en deilig kraftig smak. Tomatsmaken kunne gjerne vært mer fremtredende.

Råvarer: Økologiske råvarer. Lite salt. Litt tilsatt sukker

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 24,90 for 420 gram.

Barilla - Classico italiensk tomatsaus Terningkast 5

Smak, konsistens: Duften av oregano og timian er fremtredende, noe som gir oss assosiasjoner til pizza. Brukbar fylde og god smaksdybde. Litt for skarp smak, kanskje fra løken? Sødme og syre harmonerer veldig godt.

Råvarer: Rene råvarer, hvorav 65 % tomater. Ikke tilsatt sukker.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 25,90 for 400 gram.

Dolmio - Bolognese Smooth Moste grønnsaker Terningkast 5

Smak, konsistens:

Dufter mildt og behagelig av tomat. Sødmen fra grønnsakene og syrligheten fra sitronen balanserer veldig godt. De moste grønnsakene tilfører en behagelig sødme og kremet konsistens. Ikke like frisk tomatsmak om testens 6-ere. Det lille skarpe stinget fra paprikaen gir sausen karakter.

Råvarer: Rene råvarer med et høyt innhold av grønnsaker. Maisstivelse.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 32,90 for 500 gram.

Helios - Pastasaus arrabiata Terningkast 5

Smak, konsistens:

Deilig duft av krydder hvor grønn paprika og anis dominerer. Behagelig sødme fra tomaten og krydderne, og en het undertone gir sausen karakter. Spennende krydring, som vi synes harmonerer godt. Litt vassen konsistens og litt lite syre. Små gode biter å tygge på.

Råvarer: Økologiske råvarer med høyt innhold av tomater (79 %). Mange ulike krydder i naturlig form.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mage-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 34,50 for 350 gram.

Toro - Spagettisaus med tomat og urter Terningkast 4

Smak, konsistens: I vurderingen er det tatt hensyn til at det er andre forventninger til en pulverbasert saus. Sausen har en svært mild duft. Den har ikke de store smakene, men smakselementene fremstår harmonisk og velbalansert. Konsistensen er tynnere enn sausene på glass, noe som er som forventet. De små søte løkbitene smaker godt. Overraskende velsmakende saus.

Råvarer: Lavt innhold av tomater (39 %), men OK tatt i betraktning av at det er en pulverbasert saus. Sukker og stivelse er tilsatt. Karbohydratmengden er litt høyere enn de fleste andre sauser, men ikke veldig.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 19,30 gram. 4 porsjoner.

Dolmio - Classico bolognese Terningkast 4

Smak, konsistens: Dufter behagelig av tomater. Mild og god smak. Oppleves litt for søt. Vi er ikke veldig begeistret for krydringen, men OK. Konsistensen er deilig kremet.

Råvarer: Rene råvarer med et høyt innhold av tomater (78%). Tilsatt sukker.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 23,80 for 500 gram.

Rema 1000 - Pastasaus på glass Terningkast 4

Smak, konsistens:

Dufter av tomat og sitrus. Små gode biter å tygge på. Passelig tykkelse. Lite ettersmak. Basilikumen er for fremtredende og gir en såpeaktig smak.

Råvarer: Naturlige råvarer med høyt innhold av tomater (75%). Ikke tilsatt sukker.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 6,80 for 500 gram. Imponerende lav pris, særlig sett i forhold til de gode råvarene som er brukt.

Coop - Classico pastasaus med løk, urter, hvitløk Terningkast 3

Smak, konsistens:

Dufter godt av tomater og basilikum. Kremet og behagelig konsistens. Høyt innhold av tomatpuré fremfor ferske tomater gir en rå og bitter smak. Mangler litt syre for å balansere sødmen. En tomatbasert pastasaus på det jevne.

Råvarer: Rene råvarer. Lavere innhold av friske grønnsaker (30%) enn de fleste andre i testen. 28 % av tomaten kommer fra tomatkonsentrat. Tilsatt sukker

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 14,60 for 420 gram.

Helios - Pastasaus vegetarisk bolognese Terningkast 3

Smak, konsistens:

Mild duft. Fin konsistens. Søt, brent smak som virker underlig. Lite smak av grønnsaker. Smaken som helhet avviker fra det vi forventer av en pastasaus og mangler frisket.

Råvarer: Økologiske, vegetariske råvarer med høyt innhold av tomater. Mange ulike krydder i naturlig form. 6,9 % seitan som er en såkalt kjøtterstatning laget av gluten.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerken.

Pris, mengde: Kr. 39,90 for 350 gram, som vi synes er en for høy pris.

Rema 1000 - Pastasaus på pose Terningkast 3

Smak, konsistens:
Duft av rå paprika og eddik. Syrlig og bitter smak hvor grønn rå paprika dominerer. Vassen konsistens. Ikke for søt.

Råvarer: Gode råvarer. En del tilsatt vann. Tilsatt sukker

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 10,00 gram for 220 ml.

xtra - Pastasaus basilikum Terningkast 3

Smak, konsistens:

Mild duft. Smaken av pepper er fremtredende. Glansaktig og glatt konsistens som det blir med maisstivelse som fortykningsmiddel. Fremstår som for søt. Basilikumen kommer lite frem. Likevel en helt grei tomatbasert pastasaus.

Råvarer: Rene råvarer. Litt lav mengde grønnsaker (48 % tomater). Maisstivelse. Tilsatt sukker

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 9,40 for 690 gram.

First Price - Pastasaus med basilikum Terningkast 2

Smak, konsistens: Mild duft. Glansaktig og glatt konsistens som det blir med maisstivelse som fortykningsmiddel. Kunstig smak. Det lille stinget av pepper er positivt. For søt.

Råvarer: 60 % tomater. Det er brukt løkpulver og basilikumaroma. Ferske krydder ville smakt bedre. Høyt innhold av tilsatt sukker

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 9,40 for 690 gram.

Coop - Spagettisaus Terningkast 1

Smak, konsistens: Lukter lite, litt brent. Kunstig smak. Smaker kun søtt uten balanse fra syre og krydder. Vannaktig. Denne smakte ikke godt. Også emballasjen var en trist affære.

Råvarer: Pulverbasert saus. Lavt innhold av tomater (35 %). Høyt innhold av mel og sukker, noe som gjør at hele 65 % av pulverbasen kommer fra karbohydrater. Mengden er dog per tørret vare og ikke per tilberedet saus, så karbohydratmengden vil bli lavere i den ferdige sausen.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 9,20. Vi antar at mengden holder til 4 porsjoner

Helse og livsstil
Populært