Meny

Forskning: Vær forsiktig med jerntilskudd

Mange nordmenn bruker jerntilskudd. Foto: COLOURBOX
Stoffer i jerntilskudd kan øke risiko for kreft, ifølge en ny forskning. Legemiddelverket mener det ikke er grunn til bekymring.

Ny svensk forskning viser at to stoffer i jerntilskudd kan være kreftfremkallende. Jerntilskudd inneholder to kjemiske forbindelser, jernsitrat eller jern EDTA (se faktaboks), som kan øke veksten av en kjent biomarkør for kreft, amphiregulin.

Fakta:

Jernsitrat eller jern EDTA er to kjemiske forbindelser som ofte brukes i kosttilskudd. Forskerne sammenlignet disse med jernsulfat. Ferris citrat og ferrik EDTA forårsaket en økning av amphiregulin som er en kjent biomarkør for kreft, selv ved lave doser. Jernsulfat hadde ingen effekt på denne biomarkøren.

Forskere ved Chalmers tekniske högskola i Sverige, Universitetet i Cambridge og det britiske forskningsrådet studerte effekten av disse kjemiske forbindelsene på humane kreftceller i et laboratorium.

– Vi kan konkludere med at disse to kjemiske forbindelsene kan være kreftfremkallende. Begge gir en økning av en kjent biomarkør for kreft, som er assosiert med langvarig kreftsykdom og dårlig prognose, sier Nathalie Scheers, hovedforfatter av studien, til nyhetsbyrået AFP.

Begge disse kjemiske forbindelsene brukes i en rekke kosttilskudd, både i USA og Europa.

Les også: Forskning: – D-vitamin kan forebygge astmaanfall

– Hadde styrt unna

Det finnes imidlertid en rekke jerntilskudd på markedet som kan inneholde 20 forskjellige jernstoffer. Det kan gjøre det vanskelig for forbrukere å vite hvilke som er trygge å benytte.

– Mange butikker og selv apotek opplyser ikke alltid hvilke stoffer som finnes i jerntilskuddene de selger. Det står ofte bare jern eller jernmineraler, noe som er problematisk for forbrukere, sier Scheers til nyhetsbyrået AFP.

Men hvordan skal vi som forbrukere forholde oss til dette?

– Det er viktig å huske på at denne studien ble utført på humane kreftceller i et laboratorium. Det ville ha vært uetisk å gjøre slike forsøk på mennesker. Men effekten vi observerte gjør det likevel nødvendig å advare mot disse stoffene, sier Scheers og legger til:

– Dette må vi forske mer på. Som forsker kan jeg ikke anbefale noe. Men personlig, hvis jeg skulle ha behov for å ta jerntilskudd, hadde jeg styrt unna jernsitrat.

– Overtolker sine funn

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, ville ikke ha lagt for stor vekt på denne studien:

– Den er gjort på celler i reagensglass og det er et langt stykke derfra til effekt på mennesker. Det ville overraske meg om dette har noen betydning for pasienter i virkeligheten. Blant annet fordi sitronsyre (sitrat) er et livsviktig stoff i alle celler. Dette tror jeg er forskere som går for langt i å overtolke sine funn, men hverken jernsitrat eller jern EDTA er i bruk i Norge, sier han til ABC Nyheter.

Kosttilskudd kan være helseskadelig

Til tross for en rekke studier, er det fortsatt uklart om kosttilskudd har en helsegevinst eller om det er direkte skadelig.

Enkelte studier har antydet at det kan være positivt for helsen vår. Vitamin D-tilskudd har blitt assosiert med en lavere risiko for å utvikle astma. Andre studier viser at kosttilskudd kan være direkte helseskadelig.

Rune Blomhoff, professor og leder for avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

En amerikansk studie fra 2017 antydet at det å ta store doser med vitamin B6 og B12 kan føre til økt risiko for lungekreft. Betakarotene tilskudd, som produsentene hevder skal gi en dypere og jevnere brunfarge, kan for eksempel også øke risikoen for lungekreft med tolv prosent.

I et intervju med ABC Nyheter i høst forklarte Rune Blomhoff, professor og leder for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo at det har blitt gjort flere store kliniske studier om antioksidant-tilskudd og kreft. Flere av studiene viser at tilskudd kan gi økt risiko for kreft og fremskynde spredning hos kreftpasienter.

– Antioksidanter er bra når man spiser de i vanlige doser i frukt og grønnsaker, men i tablettform kan de være skadelige. Alle næringsstoffer kan være giftige i høye doser fordi kroppen søker balanse, noe man oppnår ved å spise variert, forklarte Blomhoff.

Helse og livsstil
Populært