Meny

Facebook ville ha data om pasienter fra amerikanske sykehus

Et prosjekt som skulle matche Facebooks egne data med data om pasienter fra helseforetak i USA, har blitt lagt på hylla etter at Cambridge Analytica-skandalen ble kjent. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB scanpix
Tanken var å matche anonymiserte data om pasienters helse med data fra Facebook, for å lage profiler som sykehusene kunne bruke.

Facebook har bedt flere store amerikanske sykehus om å dele anonymisert informasjon om sine pasienter, om for eksempel sykdommer og medisinbruk, til forskningsprosjekter, melder CNBC.

Facebook planla å matche informasjonen om pasientene med data selskapet selv hadde samlet inn, for å hjelpe sykehusene med å vurdere hvilke pasienter som kunne trenge spesiell pleie eller behandling.

– Helsevesenet har lenge forstått at det er store generelle helsefordeler ved å ha et nært nettverk av familie og venner rundt seg. Men det er nødvendig med grundigere forskning på denne sammenhengen, for å hjelpe helsepersonell med å utvikle tilpasset behandling og intervensjoner som tar sosial tilknytning med i beregningen, forklarer Facebook i en uttalelse.

Dette var bakgrunnen for at Facebook i fjor begynte diskusjoner med ledende institusjoner som American College of Cardiology og the Stanford University School of Medicine. Målet var å undersøke om anonymiserte data fra selskapet kunne bidra til å øke forståelsen på dette området, skriver Facebook videre.

Prosjektet ble imidlertid lagt på hylla da Cambridge Analytica-skandalen var et faktum.

– Dette arbeidet har ikke kommet forbi planleggingsfasen, og vi har ikke mottatt, delt eller analysert noens data, sier en talsperson for Facebook til CNBC.

Teknologi skulle matche anonymiserte individer

Så sent som forrige måned var Facebook i samtaler med sykehus og andre helseforetak om å signere en avtale som gikk ut på deling av informasjon.

Sel om dataene fra helseaktørene skulle anonymiseres, foreslo Facebook å bruke en teknologi som kunne matche individer som fantes både i data fra sykehusene og i Facebooks eget datasett.

Prosjektet kunne ha ført til ytterligere bekymring knyttet til de store mengder data selskapet samler inn om sine brukere, og er et eksempel på hvordan denne informasjonen kan tas i bruk på måter Facebook-brukere neppe hadde forventet, skriver CNBC.

Varsler brukere rammet av skandalen

Facebook har fått svært hard kritikk etter at det ble kjent at Cambridge Analytica har samlet inn informasjon fra om lag 87 millioner av det sosiale nettverkets brukere.

I all hovedsak dreier det seg om amerikanske brukere, men forrige uke kom det frem at også 2,7 millioner europeiske brukere kan være berørt av skandale, inkludert potensielt 37.000 norske brukere.

Mandag begynner Facebook varslingen av de 87 millionene brukere som er berørt av Cambridge Analyticas datainnsamling, opplyser Mike Schroepfer, som er Chief Technology Officer (CTO) i selskapet.

Les mer: Facebook varsler alle som er rammet av Cambridge Analytica-skandalen

Helse og livsstil
Populært