Meny

På tide å slette Facebook?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukas avsløringer om grov personvernssvikt hos Facebook har fått mange til å spørre seg om det er på tide å hoppe av karusellen.

Alexander Nix, direktør for konsulentbyrået Cambridge Analytica, har vært i hardt vær denne uken etter anklager om bruk av personlige data fra 50 millioner Facebook-brukere til politiske kampanjer. Scanpix/EPA.

93 prosent av nordmenn i alderen 18-29 hadde en Facebook-profil i 2017, ifølge en landsrepresentativ undersøkelse fra Ipsos.

Det sosiale mediet er allestedsnærværende, en form for infrastruktur. Mange bruker heller Facebook Messenger enn tekstmelding eller telefon, man holder kontakt med venner, planlegger gjøremål, driver butikk og er med i interessegrupper.

Skilt ved inngangen til Facebooks hovedkvarter i California, 21. mars 2018. Scanpix/AFP.

Etter avsløringen i helgen om at analysebyrået Cambridge Analytica skal ha samlet inn personopplysninger om opptil 50 millioner Facebook-brukere i 2014 går mange, atter en gang, inn for at brukere sletter hele Facebook-profilen sin.

Les også: Krise for Facebook etter salg av persondata

Det vil være en drastisk øvelse for de fleste. Hyggelige feriebilder, lett tilgjengelige kontaktinfo til tidligere studiekamerater, alle kloke og mindre kloke betraktninger du har utgytt på plattformen siden 2007 (eller når du ble med), rett ut i det store intet. Mange små og store bedrifter driver mye av sin markedsføring på Facebook, og enkelte yrker krever tilstedeværelse der.

Gradvis har Facebook skjerpet sine sikkerhets-, og personverninnstillinger, og gitt brukerne noe mer kontroll over sine data. Facebook vil nok også i fremtiden ha tilgang til brorparten av informasjonen du legger igjen. Men de nye innstillingene gjør det noe lettere å begrense hvor mye informasjon Facebook kan tilby eller selge videre til tredjepart. Etter den siste ukens avsløringer har Facebook også varslet ytterligere innstramminger, melder CNN.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kilde: Ipsos.

Blikk og klikk

Forretningsmodellen til Facebook har fra starten vært at de gir oss de ovennevnte tjenestene, mot at vi gir deres privateide bedrift hauger og lass av informasjon om oss selv. Denne kan, på sitt mest uskyldige, brukes til å servere oss målrettede annonser basert på likes, kontaktnett, nøkkelord, bosted og andre data vi oppgir. Dette er neppe særlig forskjellig fra det mange smarttelefon-leverandører gjør, eller apper man bruker på telefonen, eller andre nettsteder vi besøker. Den store forskjellen med Facebook er at det har blitt så allestedsnærværende.

Den siste ukens avsløringer har også antydet mer suspekt bruk av slike data til politiske formål, kartlegging og påvirkning. For etterretningstjenester vil selvsagt tilgang til en slik mengde persondata som hos Facebook eller Google være en gullgruve, som Edward Snowdens avsløringer viste allerede i 2013. Les også: Edward Snowden skuffet over norske myndigheter

Flere teknoaksjer tok et fall denne uken etter Cambridge Analytica-avsløringene forrige helg. Bilde fra New York-børsen mandag 19. mars. Scanpix/AFP.

Ukens debatt har handlet om det som skjedde i 2014, da en forsker på vegne av Cambridge Analytica lagde en «app» der ca. 270.000 fikk betalt for å ta en personlighetstest via Facebook. Også disses kontaktnett ble støvsugd for informasjon, og analysebyrået satt igjen med betydelige mengder data om 50 millioner Facebook-brukere og deres preferanser. Denne ble siden brukt til å utvikle programmer for politisk påvirkning.

Les også: Programvaren påvirket valget av Trump i 2016

Facebook-aksjen har falt 9 prosent denne uken, inkludert et ytterligere fall onsdag etter meldinger om at det amerikanske forbruker- og konkurransetilsynet skal granske Facebooks håndtering av personopplysninger. Etter hvert kom Facebook-skaper Mark Zuckerberg selv på banen og gjorde kanossagang i amerikanske medier, og har sagt seg villig til å forklare seg om saken i Kongressen.

Noen å stole på?

Om man fortsatt vil ha tillitt til Facebooks bruk og sikring av personopplysninger etter disse og tilsvarende avsløringer får være opp til den enkelte. Det er også opp til en del praktiske omstendigheter, så tett sammenvevd våre liv etter hvert er med Facebook.

Her finner du sikkerhets- og personvernsinnstillingene hos Facebook.

Jeg slettet min opprinnelige, private Facebook-konto jula 2016, og gikk omtrent et halvår uten. Faktisk var det en slags merkelig lettelse, en bakgrunnsstøy jeg ikke hadde merket helt før den ble borte. Jeg opprettholdt en minimalistisk konto til jobbformål, som kanskje sier sitt om hvor vanskelig det er å kutte helt. Da jeg flyttet fant jeg likevel ut at jeg ville opprette en ny konto, mest av alt for å holde kontakt med venner og kjente i Norge og utlandet.

Før du sletter hele greia ville jeg anbefale å deaktivere kontoen midlertidig. Så får du en test på hvilke praktiske utfordringer som eventuelt melder seg.

Deaktivering kan du gjøre under fanen hake-> Innstillinger -> Generelt -> Administrer konto (rediger). Eller du kan klikke på «Deaktiver kontoen», så får du videre instruks.

Ta vare på minnene

Legg også merke til lenken: «Last ned en kopi av dine Facebook-data». Her kan du få en oversikt over mesteparten av informasjonen du har lagt igjen på Facebook de siste årene. På hjelpesidene gir Facebook en oversikt over data som kommer med, og nevner bilder, videoer, chat-historikk, personopplysninger du har delt, likerklikk, innlegg, kommentarer, og så videre.

Det er ofte store mengder data, og kan ta noe tid før du får en nedlastingslenke fra Facebook på mail. Den vil også ta plass å lagre, og bør lagres minst like sikkert som passordet til Facebook-kontoen. Les noen råd om passord her: Passordlekkasjene – hva kan du gjøre?

Hvis du vurderer å slette hele kontoen, men er redd for å miste hyggelige minner eller viktig informasjon, er det verdt å vurdere en slik nedlasting. Når den er gjort kan du også ta en vurdering på om den sikrer tilgang til dataene som er viktigst for deg.

Personlig har jeg ikke savnet bilder, mer og mindre glupe betraktninger, og heller ikke samtlige 900 kontakter jeg hadde opparbeidet siden Facebook-tsunamien nådde våre kyster omkring 2007. Men jeg hadde ofte sikret meg kopi av det viktigste.

Og her er lenken til å slette rubb og stubb.

(Artikkelen fortsetter under faksimilen)

Deaktivering av konto.

Tid til å ombestemme seg

Ved deaktivering kan du starte opp igjen når du ønsker, men folk kan ikke se tidslinjen din eller finne deg ved søk mens kontoen er deaktivert. Hvis du sletter kontoen får du ikke tilgangen tilbake. Det kan ta opptil 90 dager å slette alle data. Slettings-forespørselen blir avbrutt hvis du logger inn igjen på Facebook-kontoen i løpet av denne perioden.

Før du går til dette noe drastiske skrittet ville jeg anbefale: A) Tenke over hvilke data og kontakter du eventuelt er villig til å miste for økt personvern og sjelefred. B) Først sette deg inn i de mange sikkerhets- og personvernsinnstillingene som faktisk er tilgjengelige hos Facebook. De finner du under Innstillinger.

Med ukas aktuelle sak i bakhodet kan det være verdt å klikke seg inn på Innstillinger->Apper (klikk på lenken), og se om du deler informasjon med tredjepart via Facebook, og vurdere om du stoler på/behøver alle disse. Startsidens Nettliv-spalte har i dag publisert en guide som går nærmere inn på redigering av disse appinnstillingene. Slik ser mine ut:

Andre som er særlig verdt å kikke gjennom er Sikkerhet og innlogging og Personvern.
Hvis du vil lese mer om fininnstilling av Facebook-«opplevelsen» kan du også kikke på min artikkel fra 2015: Gjør Facebook mindre masete, skrevet før jeg flippet ut av hele maset og startet fra scratch...

Lik og del!

Les også:

Vi «lever videre» på nett når vi dør

Hvem setter av en arbeidsdag til å lese app-vilkårene?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Antall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – portforbud opphevet07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake
Siste nytt
08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenAntall drepte på Sri Lanka oppe i 290 – portforbud opphevet07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake
Populært