Hvit påske kan øke faren for å bli solbrent

Påske ved Fondsbu, Jotunheimen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT
Påske ved Fondsbu, Jotunheimen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes/DNT

Påsken er tidlig i år, men de store snømengdene i landet gjør likevel at påskesola kan gjøre oss snøblinde eller solbrent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påsken har kommet tidlig i år, og sola har derfor ikke rukket å komme høyt opp på himmelen eller rukket å bli veldig sterk. Dette kan kanskje få enkelte til å tenke at de ikke trenger å beskytte seg i like stor grad som om påsken var senere.

Men, refleksjonen fra all snøen gjør likevel at strålingen blir sterkere. Statens Strålevern skriver i en pressemelding at øynene og huden mer utsatt. Etter vinteren er huden lite tilvent sola og kan dermed fort bli solbrent – noe som øker risikoen for hudkreft.

Kan ødelegge resten av ferien

– Husk å bruke både solkrem og solbriller når du skal ut på tur, enten det er på fjellet eller i lavere strøk. Går du med sola i ryggen, får du likevel en del stråling i ansiktet. I tillegg kommer strålingen fra snøen både nedenfra og fra siden. Da er både øyne og vinterblek hud sårbare, sier forsker Terje Christensen i Statens strålevern.

Snøblindhet gir seg til kjenne av følelsen av å ha sand eller rusk i øynene, tårer som renner og det gjør vondt å se i lyset. En del får uklart syn og sterke smerter i øynene.

Symptomene kommer gjerne 6-12 timer etter at du har vært ute i sola uten god nok beskyttelse, og resten av påskeferien kan være ødelagt.

Christensen råder til å bruke gode solbriller med en utforming som passer deg, og som skjermer mot UV fra alle kanter.

– Alle solbriller skal ha et CE-merke som viser at de er testet og godkjent etter en standard som sikrer at de ikke slipper gjennom for mye UV-stråling.

Les også: Kreftforeningen advarer: Sein påske betyr sterk sol

Norge på hudkreft-toppen

Noen av oss velger å tilbringe påsken i sydligere himmelstrøk, men samme regel gjelder der som i norske påskefjell: Ikke vær for lenge i sola i starten, ellers kan huden bli solbrent.

– Vær raus med å ta pauser fra de sterkeste solstrålene og husk nok solkrem. Det gjelder solglade folk i alle aldre, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

(Saken fortsetter under)

Ingen grunn til å slappe av på solkrem-bruken for de som velger å tilbringe påsken i Syden. Foto: Colourbox.com
Ingen grunn til å slappe av på solkrem-bruken for de som velger å tilbringe påsken i Syden. Foto: Colourbox.com

Det er verdt å merke seg at huden ikke glemmer at den har vært solbrent. Solskadene samles opp og på sikt kan det føre til hudkreft. Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av hudkreft.

Les også: Ved å utvise solvett, kan du redusere faren for føflekkreft betraktelig

Personvernpolicy