Slik unngår du øyeskader fra vintersolen

Etter mange solfylte timer inntil hytteveggen eller på skitur er det mange som opplever smerter i øynene. Det kan være forferdelig vondt å oppleve snøblindhet. Foto: NTB scanpix.
Etter mange solfylte timer inntil hytteveggen eller på skitur er det mange som opplever smerter i øynene. Det kan være forferdelig vondt å oppleve snøblindhet. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet av en skitur uten solbriller eller mange soltimer i hytteveggen kan bli smertefull.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om sommeren fortsatt synes langt unna, finnes det gode grunner til hvorfor du allerede nå bør begynne å beskytte øynene med solbriller.

Refleksjoner fra snø og is gjør nemlig UV-strålene fra vintersolen ekstra sterke og skadelige. Og prisen for å droppe beskyttelsen kan være høy: Du risikerer å oppleve solblindhet og i verste tilfelle få varige skader på netthinnen.

– Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. I tillegg til svie blir synet dårlig fordi den optiske overflaten på øyet blir ujevn, sier Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Fem tips for å unngå snøblindhet

1. Velg kun CE-godkjente solbriller

2. Kjøp brillesnor slik at du ikke mister solbrillene og har dem lett tilgjengelig på skitur

3. Bruk brillene også i overskyet vær, da UV-strålingen er like sterk som ved klarvær. Solbrillene kan dessuten gi en bedre kontrast og dybdeoppfatning ved «flatt lys» (Overskyet, hvite omgivelser)

4. Velg solbriller som du er fornøyd med og som sitter riktig. Sørg for at solbrillen blir skikkelig tilpasset slik at den sitter godt bak ørene og ikke sklir på nesen.

5. Opplever du smerter i øyene etter skitur, hold øynene mest mulig lukket og opphold deg i et mørkt rom.

Ifølge en undersøkelse YouGov har gjort for Norges Optikerforbund har mer enn 500 000 nordmenn erfart snøblindhet.

Les også: Fant 27 kontaktlinser i øyet til britisk kvinne

Kan skje i egen hage

Symptomene på snøblindhet kommer gjerne 6-12 timer etter at du har vært utsatt for sterk sol uten å ha beskyttet øynene godt nok. Det kan være forferdelig vondt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kjennes ut som du har sand eller rusk i øynene, uten mulighet til å få det bort. Tårene renner og det er vondt å se i lyse omgivelser. Mange har sterke smerter i øynene. Uklart syn, som kan oppleves som dobbeltsyn, er heller ikke uvanlig, sier Haugo.

Mange forbinder snøblindhet med fjellet, men man trenger ikke å gå lengre enn ut i egen hage for å kunne møte sterke UV-stråler.

CE-merket

Selv om solen ikke står midt på himmelen kan den likevel gjøre skade på øynene. Den er farligst når den står lavt på himmelen, og når sollyset treffer rett inn i øynene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Rundt 10 prosent av UV-strålene treffer netthinnene til voksne, hos barn treffer opptil 75 prosent av strålene. Det er derfor viktig å beskytte øynene mot solen.

– Smører du deg inn med solkrem bør du også finne frem solbrillene, sier optiker Arne Aasrud, optiker og produktsjef hos Specsavers. Han anbefaler CE-merkede solbriller. Disse oppfyller europeisk standard og skal beskytte mot mellom 99,5 – 100 prosent av UV-strålene.

Mørke solbriller av dårlig kvalitet kan føre til mer skade, ved at UV-lys slipper inn i øyet siden pupillen utvider seg i mørket.

Du får mest stråling på sjøen og i åpent landskap.

Les også: Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen