– Årets influensasesong er intens

Eldre, som er gruppen som i utgangspunktet blir mest syke av en influensainfeksjon, er også de som smittes mest i år på grunn av virusene som er i sirkulasjon.
Eldre, som er gruppen som i utgangspunktet blir mest syke av en influensainfeksjon, er også de som smittes mest i år på grunn av virusene som er i sirkulasjon. Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere fylker har høy influensaaktivitet og Oslo grenser mot svært høy aktivitet. – Influensavaksinen er ekstra viktig i år og det er ikke for sent å vaksinere seg, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem bør vaksinere seg?

Influensavaksine anbefales spesielt for:

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om vaksinasjon
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Alle fra fylte 65 år
  • Barn og voksne med:

*diabetes type 1 og 2

*kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt

*kronisk nevrologisk sykdom eller skade

*nedsatt immunforsvar

*svært alvorlig fedme (KMI over 40)

*annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

  • Helsepersonell som har pasientkontakt.
  • Husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter.
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Kilde: FHI

Etter en svak nedgang i influensaforekomsten rett etter nyttår trodde man at toppen kunne være nådd. Det var den ikke. Influensaaktiviteten har fortsatt å øke.

– Vi er veldig nære ved å krysse grensen over til høyt nivå av influensa på landsbasis, sier fungerende avdelingsdirektør Karoline Bragstad ved Avdeling for influensa, Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Syv fylker har allerede høy influensaforekomst. Dette gjelder Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland og Hordaland.

– Oslo grenser faktisk mot svært høy aktivitet, sier seniorforskeren.

Hun håper flere vil ta influensavaksinen.

– Nå ser det ut som at vi er på toppen, men vi skal også ned igjen fra høyden. Det kan gå 8-12 uker til man er nede på lavt nivå igjen. Omtrent like mange skal smittes på vei ned som på vei opp. Det er ikke for sent å ta vaksine, sier Bragstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksinen beskytter mot tre virus

Influensavaksinen er ekstra viktig akkurat i år fordi den gir beskyttelse mot tre forskjellige virus, forklarer Bragstad.

– I år har vi flere forskjellige virus som sirkulerer på samme tid. Vaksinen gir mye bredere beskyttelse sammenlignet med det å være naturlig beskyttet mot kanskje bare ett virus, sier hun og fortsetter:

– Om man var rammet av en type influensa i fjor, er man ikke nødvendigvis beskyttet i år siden influensavirus endrer seg fort og nå er det i tillegg flere virus som sirkulerer. Hvis man derimot tar vaksinen har man økt sjanse for beskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mer intens sesong

– Det er ikke for sent å ta vaksinen, sier avdelingsdirektør Karoline Bragstad. Foto: Fhi.no
– Det er ikke for sent å ta vaksinen, sier avdelingsdirektør Karoline Bragstad. Foto: Fhi.no

Hun forklarer at med influensa er det slik at noen sesonger er sterkere mens andre er mildere.

– Det avhenger litt av virusene som sirkulerer og immuniteten som er i befolkningen. Det viruset det er mest av nå er det noen år siden dominerte i Norge sist, det gjør at ikke så mange har god nok immunitet mot dette nå, forklarer seniorforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har en mer intens sesong enn forrige sesong. Nå er 35 prosent av prøvene positive mot 28 prosent i toppuken forrige sesong, sier Bragstad.

To av virusene som det er mest av nå, influensa A (H3N2) og influensa B-Yamagata er virus som i år spesielt rammer eldre, over 60 år.

– Eldre, som er gruppen som i utgangspunktet blir mer alvorlig syk av en influensainfeksjon, er også de som smittes mest i år fordi disse virusene sirkulerer, forklarer hun.

Men det er ikke bare de eldre som rammes av influensa. Barn og unge voksne kan også ligge rett ut hjemme en uke eller to. Det kan være ille nok, men om de ikke går til lege eller legges inn på sykehus, fanges de ikke opp i statistikken, forklarer Bragstad.

– Men vi vet at influensa rammer mellom fem og ti prosent av befolkningen, så det betyr at barn og voksne også rammes. Barn er som eldre, ekstra utsatt for smitte. Barn fordi de ikke har opparbeidet seg god nok immunitet og eldre fordi immuniteten de har svekkes med alderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere dødsfall

Ett av virusene som spesielt rammer de eldre, H3N2, sirkulerte også i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da så vi en overdødelighet blant eldre. Det gjør vi også i år.

– Dette betyr at det er flere dødsfall enn forventet og det sammenfaller med høy aktivitet av influensa. Estimater viser at overdødeligheten sannsynligvis skyldes influensa, sier Bragstad.

I forrige sesong ble det registrert cirka 1700 influensarelaterte dødsfall i Norge, som er nesten dobbelt så mange som i en gjennomsnittssesong. De aller fleste var personer over 60 år.

Les også: Influensadødsfallene doblet seg i fjor

– Fortsatt langt unna målet

Vaksinen gir beskyttelse mot de verste utfallene av en influensainfeksjon, noe som er spesielt viktig for risikogruppene, forklarer seniorforsker Karoline Bragstad i FHI. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Vaksinen gir beskyttelse mot de verste utfallene av en influensainfeksjon, noe som er spesielt viktig for risikogruppene, forklarer seniorforsker Karoline Bragstad i FHI. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Selv om vaksineringen mot influensa er på vei opp i Norge, er man langt unna helsemyndighetenes og Verdens helseorganisasjons mål om at 75 prosent av folk tilhørende en av risikogruppene bør være vaksinert. Hele 1,5 millioner nordmenn tilhører en risikogruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bra at flere vaksinerer seg nå enn tidligere, men vi har fremdeles en lang vei å gå. Med rundt 28 prosent i risikogruppen som vaksineres, er vi langt unna målet.

Flere medier har skrevet at en grunn til at influensaen rammer hardt denne sesongen er at vaksinen treffer dårlig. Det er feil, ifølge Bragstad.

– Vi har registrert at noen hevder grunnen til at det er mye influensasykdom i år er at vaksinen ikke har truffet. Bare cirka 10-13 prosent av befolkningen som helhet vaksinerer seg. Med en slik liten andel av befolkningen vaksinert vil det ikke kunne gi utslag på denne måten.

Hun forklarer at estimater fra flere land viser at vaksinen har en forventet effekt på 30-50 prosent denne sesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr at den ligger midt på treet. For noen av virusene som er i omløp gir den god beskyttelse, for andre litt mindre. Uansett vil den beskyttelsen den gir være til fordel for dem som trenger det mest. For å beskytte personer i din omgangskrets som du vet ikke vil tåle å bli syk med influensa, så kan det hjelpe om du lar deg vaksinere. Da har du i hvert fall gjort det du kan for å beskytte den andre, sier Bragstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen



– Et betydelig antall dør hvert år

Om man tar vaksinen betyr det ikke nødvendigvis at man slipper helt unna influensaen. Det kan også bety en mildere infeksjon hvis man blir smittet.

– Dette er et viktig poeng, sier Bragstad.

– Noen tror at når man er vaksinert betyr det at man har et usynlig skjold som hindrer all smitte. Det stemmer nødvendigvis ikke. Vaksinerte kan bli infisert, men får gjerne et mye mildere forløp. Kanskje man nesten ikke merker at man er smittet, bare føler seg litt uggen.

Vaksinen har som mål å gi beskyttelse mot de verste utfallene av en infeksjon, noe som er spesielt viktig for risikogruppene, forklarer avdelingsdirektøren.

– En kraftig influensainfeksjon vil også gjøre dem mottakelige for andre infeksjoner, forverre eksisterende sykdom, gi følgesykdommer som gjør dem enda mer redusert og i verste fall resultere i død.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man leser om folk som har havnet på sykehus med influensa selv om de er vaksinert, skal man kanskje tenke på at det kunne gått enda verre uten vaksinebeskyttelsen i bunn. Mellom 200-2000 dør av influensa hver sesong bare i Norge. Det er et betydelig antall, sier avdelingsdirektøren Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Les også: Influensa hos gravide kan skade barnet