Meny

– Årets influensasesong er intens

Eldre, som er gruppen som i utgangspunktet blir mest syke av en influensainfeksjon, er også de som smittes mest i år på grunn av virusene som er i sirkulasjon. Foto: Frank May / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere fylker har høy influensaaktivitet og Oslo grenser mot svært høy aktivitet. – Influensavaksinen er ekstra viktig i år og det er ikke for sent å vaksinere seg, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Hvem bør vaksinere seg?

Influensavaksine anbefales spesielt for:

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om vaksinasjon
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Alle fra fylte 65 år
  • Barn og voksne med:

*diabetes type 1 og 2

*kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt

*kronisk nevrologisk sykdom eller skade

*nedsatt immunforsvar

*svært alvorlig fedme (KMI over 40)

*annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

  • Helsepersonell som har pasientkontakt.
  • Husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter.
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Kilde: FHI

Etter en svak nedgang i influensaforekomsten rett etter nyttår trodde man at toppen kunne være nådd. Det var den ikke. Influensaaktiviteten har fortsatt å øke.

– Vi er veldig nære ved å krysse grensen over til høyt nivå av influensa på landsbasis, sier fungerende avdelingsdirektør Karoline Bragstad ved Avdeling for influensa, Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Syv fylker har allerede høy influensaforekomst. Dette gjelder Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland og Hordaland.

– Oslo grenser faktisk mot svært høy aktivitet, sier seniorforskeren.

Hun håper flere vil ta influensavaksinen.

– Nå ser det ut som at vi er på toppen, men vi skal også ned igjen fra høyden. Det kan gå 8-12 uker til man er nede på lavt nivå igjen. Omtrent like mange skal smittes på vei ned som på vei opp. Det er ikke for sent å ta vaksine, sier Bragstad.

Vaksinen beskytter mot tre virus

Influensavaksinen er ekstra viktig akkurat i år fordi den gir beskyttelse mot tre forskjellige virus, forklarer Bragstad.

– I år har vi flere forskjellige virus som sirkulerer på samme tid. Vaksinen gir mye bredere beskyttelse sammenlignet med det å være naturlig beskyttet mot kanskje bare ett virus, sier hun og fortsetter:

– Om man var rammet av en type influensa i fjor, er man ikke nødvendigvis beskyttet i år siden influensavirus endrer seg fort og nå er det i tillegg flere virus som sirkulerer. Hvis man derimot tar vaksinen har man økt sjanse for beskyttelse.

– Mer intens sesong

– Det er ikke for sent å ta vaksinen, sier avdelingsdirektør Karoline Bragstad. Foto: Fhi.no

Hun forklarer at med influensa er det slik at noen sesonger er sterkere mens andre er mildere.

– Det avhenger litt av virusene som sirkulerer og immuniteten som er i befolkningen. Det viruset det er mest av nå er det noen år siden dominerte i Norge sist, det gjør at ikke så mange har god nok immunitet mot dette nå, forklarer seniorforskeren.

– Vi har en mer intens sesong enn forrige sesong. Nå er 35 prosent av prøvene positive mot 28 prosent i toppuken forrige sesong, sier Bragstad.

To av virusene som det er mest av nå, influensa A (H3N2) og influensa B-Yamagata er virus som i år spesielt rammer eldre, over 60 år.

– Eldre, som er gruppen som i utgangspunktet blir mer alvorlig syk av en influensainfeksjon, er også de som smittes mest i år fordi disse virusene sirkulerer, forklarer hun.

Men det er ikke bare de eldre som rammes av influensa. Barn og unge voksne kan også ligge rett ut hjemme en uke eller to. Det kan være ille nok, men om de ikke går til lege eller legges inn på sykehus, fanges de ikke opp i statistikken, forklarer Bragstad.

– Men vi vet at influensa rammer mellom fem og ti prosent av befolkningen, så det betyr at barn og voksne også rammes. Barn er som eldre, ekstra utsatt for smitte. Barn fordi de ikke har opparbeidet seg god nok immunitet og eldre fordi immuniteten de har svekkes med alderen.

Flere dødsfall

Ett av virusene som spesielt rammer de eldre, H3N2, sirkulerte også i fjor.

– Da så vi en overdødelighet blant eldre. Det gjør vi også i år.

– Dette betyr at det er flere dødsfall enn forventet og det sammenfaller med høy aktivitet av influensa. Estimater viser at overdødeligheten sannsynligvis skyldes influensa, sier Bragstad.

I forrige sesong ble det registrert cirka 1700 influensarelaterte dødsfall i Norge, som er nesten dobbelt så mange som i en gjennomsnittssesong. De aller fleste var personer over 60 år.

Les også: Influensadødsfallene doblet seg i fjor

– Fortsatt langt unna målet

Vaksinen gir beskyttelse mot de verste utfallene av en influensainfeksjon, noe som er spesielt viktig for risikogruppene, forklarer seniorforsker Karoline Bragstad i FHI. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Selv om vaksineringen mot influensa er på vei opp i Norge, er man langt unna helsemyndighetenes og Verdens helseorganisasjons mål om at 75 prosent av folk tilhørende en av risikogruppene bør være vaksinert. Hele 1,5 millioner nordmenn tilhører en risikogruppe.

– Det er bra at flere vaksinerer seg nå enn tidligere, men vi har fremdeles en lang vei å gå. Med rundt 28 prosent i risikogruppen som vaksineres, er vi langt unna målet.

Flere medier har skrevet at en grunn til at influensaen rammer hardt denne sesongen er at vaksinen treffer dårlig. Det er feil, ifølge Bragstad.

– Vi har registrert at noen hevder grunnen til at det er mye influensasykdom i år er at vaksinen ikke har truffet. Bare cirka 10-13 prosent av befolkningen som helhet vaksinerer seg. Med en slik liten andel av befolkningen vaksinert vil det ikke kunne gi utslag på denne måten.

Hun forklarer at estimater fra flere land viser at vaksinen har en forventet effekt på 30-50 prosent denne sesongen.

– Det betyr at den ligger midt på treet. For noen av virusene som er i omløp gir den god beskyttelse, for andre litt mindre. Uansett vil den beskyttelsen den gir være til fordel for dem som trenger det mest. For å beskytte personer i din omgangskrets som du vet ikke vil tåle å bli syk med influensa, så kan det hjelpe om du lar deg vaksinere. Da har du i hvert fall gjort det du kan for å beskytte den andre, sier Bragstad.– Et betydelig antall dør hvert år

Om man tar vaksinen betyr det ikke nødvendigvis at man slipper helt unna influensaen. Det kan også bety en mildere infeksjon hvis man blir smittet.

– Dette er et viktig poeng, sier Bragstad.

– Noen tror at når man er vaksinert betyr det at man har et usynlig skjold som hindrer all smitte. Det stemmer nødvendigvis ikke. Vaksinerte kan bli infisert, men får gjerne et mye mildere forløp. Kanskje man nesten ikke merker at man er smittet, bare føler seg litt uggen.

Vaksinen har som mål å gi beskyttelse mot de verste utfallene av en infeksjon, noe som er spesielt viktig for risikogruppene, forklarer avdelingsdirektøren.

– En kraftig influensainfeksjon vil også gjøre dem mottakelige for andre infeksjoner, forverre eksisterende sykdom, gi følgesykdommer som gjør dem enda mer redusert og i verste fall resultere i død.

– Når man leser om folk som har havnet på sykehus med influensa selv om de er vaksinert, skal man kanskje tenke på at det kunne gått enda verre uten vaksinebeskyttelsen i bunn. Mellom 200-2000 dør av influensa hver sesong bare i Norge. Det er et betydelig antall, sier avdelingsdirektøren Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Les også: Influensa hos gravide kan skade barnet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking etter eksplosjon i Kina04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten
Siste nytt
05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking etter eksplosjon i Kina04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten
Populært