Stor studie: – Antidepressiva hjelper ved akutt depresjon

<p>Forskerne bak en ny analyse konkluderer med at alle de 21 antidepressive medisinene som ble testet, reduserte symptomene på akutt depresjon bedre enn narrepiller (placebo). Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix</p>
Forskerne bak en ny analyse konkluderer med at alle de 21 antidepressive medisinene som ble testet, reduserte symptomene på akutt depresjon bedre enn narrepiller (placebo). Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix

– Det stemmer med det mange opplever i klinisk praksis, nettopp at de fleste pasienter har nytte av antidepressive medisiner, sier professor Ole Andreassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som bruken av antidepressive medisiner har økt, har debatten rast rundt hvor effektive slike legemidler er.

Forskere bak en ny stor analyse mener deres forskning vil sette punktum ved denne debatten.

– Vi fant at de mest vanlige antidepressive medisinene hjelper ved moderat til alvorlig depresjon, og jeg mener det er godt nytt både for pasienter og leger , sier hovedforfatter av studien Andrea Cipriani ved University of Oxford til BBC.

– Stemmer med det mange opplever

– HJELPER DE FLESTE: Resultatene av den ferske studien stemmer med det mange opplever i klinikken, nemlig at de fleste pasienter har nytte av antidepressiva, sier professor og overlege Ole Andreassen. Foto: UiO
– HJELPER DE FLESTE: Resultatene av den ferske studien stemmer med det mange opplever i klinikken, nemlig at de fleste pasienter har nytte av antidepressiva, sier professor og overlege Ole Andreassen. Foto: UiO

Overlege og professor i psykiatri Ole A. Andreassen ved Universitetet i Oslo (UiO) mener den nye analysen er viktig og har veldig høy kvalitet.

– Dette er basert på den nyeste og mest oppdaterte forskningen på feltet. Det studien viser er at det er klare effekter av antidepressiva.

– Det stemmer med det som mange opplever i klinisk praksis, nettopp at de fleste pasienter har nytte av disse medikamentene, sier professoren.

– Også denne studien har svakheter, men den har klart mindre svakheter enn andre studier. Den inkluderer også flere ikke-publiserte resultater, fortsetter han.

– Tror du denne studien vil sette punktum ved debatten om hvorvidt antidepressiva virker?

– Det har vært mye debatt om antidepressiva virker eller ikke, mye basert på studier med dårlig kvalitet. Jeg tror denne studien er et veldig solid innspill i debatten. Hvorvidt debatten vil fortsette er vanskelig å si, svarer Andreassen.

– Jeg tror det er nyttig med debatt og kritisk søkelys på behandlingen vi driver. Studien er nøye gjort, med moderne metoder, men også den må diskuteres. I forskningen er det alltid viktig at andre syn kommer frem, legger han til.

Stor variasjon i effekt

Analysen som er publisert i tidsskriftet The Lancet , inkluderer data fra 522 tidligere såkalte dobbelblinde, randomiserte studier. Dette regnes som den beste metoden for å finne ut om en bestemt type behandling virker.

Forskerne konkluderer med at alle de 21 antidepressive medisinene som ble testet, reduserte symptomene på akutt depresjon bedre enn narrepiller (placebo).

Det var imidlertid stor variasjon mellom hvor effektive de ulike medisinene var, sammenlignet med placebo. Dette varierte fra bare en tredjedel bedre effekt enn placebo til mer enn dobbelt så god effekt som placebo.

Forskerne mener studien kan hjelpe leger med å velge riktig antidepressiva til sine pasienter. De understreker at det likevel ikke er slik at alle bør bytte til de legemidlene som kom best ut i denne analysen. Dette forklarer de med at studien ser på gjennomsnittseffekt av de ulike legemidlene, og ikke tar hensyn til varierende effekt knyttet til kjønn, alder, symptomenes alvorlighetsgrad og lignende.

– Det å sammenligne effekten mellom de forskjellige legemidlene er vanskelig, men hovedkonklusjonen er at det er en klar effekt av antidepressiva, kommenterer psykiatriprofessor Andreassen ved UiO.

– Piller ikke alltid førstevalg

Forskerne viser også til at analysen hovedsakelig inkluderte studier som så på åtte ukers behandling med antidepressiva ved akutt depresjon, og understreker at funnene ikke nødvendigvis gjelder ved behandling som går over lengre tid.

Resultatene betyr heller ikke at antidepressiva bør være førstevalg ved akutt depresjon, ifølge forskerne.

– Medisiner bør alltid vurderes sammen med andre behandlingsmuligheter, som psykoterapi, når det er tilgjengelig, sier Andrea Cipriani til BBC.

– Fortsatt mye informasjon som ikke er tilgjengelig

Ikke alle forskningsresultater blir publisert. For eksempel hender det at resultater som viser noe annet enn det forskerne eller finansieringskildene hadde håpet på, ikke publiseres.

I denne studien har forskerne lyktes med å inkludere upubliserte data for 8 av de 21 antidepressiva. Dette trekkes frem som en styrke av flere eksperter som ikke har vært involvert i studien.

Men forskerne betegner det selv som en svakhetene ved analysen, at de ikke har fått tak i upublisert data for alle de antidepressive medisinene som er inkludert.

– Vi gjorde vårt beste for å innhente alle upubliserte data og kontaktet forskerne bak studiene for å hente inn ekstra materiale, men vi er klar over at en betydelig mengde informasjon fremdeles ikke er tilgjengelig for offentligheten, skriver de i The Lancet.

Den ferske analysen er finansiert av National Institute for Health Research Oxford Health Biomedical Research Centre og Japan Society for the Promotion of Science.

Les også: – Flaks eller uflaks om et legemiddel mot depresjon virker eller ikke

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy