Meny

– Ansatte i helsetjenesten bør være beskyttet mot meslinger

Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Folkehelseinstituttet anbefaler ansatte i helsetjenesten som ikke har gjennomgått meslinger, eller ikke vet om de er vaksinert, om å tilbys vaksine fra arbeidsgiver.

MMR-vaksinen, som er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder. Alle voksne, uavhengig av opprinnelsesland, som ikke har gjennomgått meslinger eller ikke vet om de er vaksinert, bør tilbys minst én dose MMR-vaksine.

– Dette er spesielt viktig for de som arbeider i helsetjenesten, som for eksempel på legevakt, i akuttmottak på sykehus eller på barneavdeling. Vaksinen forhindrer at en selv blir syk og reduserer risikoen for å smitte andre, understreker overlege Øystein Rolandsen Riise i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Personer født i Norge før 1960 har høy sannsynlighet for å ha gjennomgått meslinger at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig. Men det får ifølge Riise ingen følger om du skulle ta den igjen.

– Det er ikke er skadelig å gi MMR-vaksine til personer som tidligere har fått en eller flere doser vaksine mot meslinger, kusma, røde hunder, eller som har gjennomgått en eller flere av disse sykdommene. Vanligvis er det ikke anbefalt å måle antistoffer før eller etter vaksineringen.

Personer som er fullvaksinert med MMR-vaksine i henhold til barnevaksinasjonsprogrammet, anbefales ikke ytterligere vaksinedoser.

MMR-vaksinen kan bestilles fra Folkehelseinstituttet. Vaksinen foreligger for tiden kun i tipakning. Den er gratis, men det blir fakturert et ekspedisjonsgebyr per bestilling. All vaksinasjon skal registreres i det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK.

MMR-vaksineringen i Norge

Meslingvaksine ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 med én dose til småbarn. I 1983 ble det innført en kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) med to doser – ved 15 måneder og ved 13 års alder.

Etter innføringen av meslingvaksine sank forekomsten av denne sykdommen. Dette førte til at også barn som ble født i årene før innføringen ble mindre utsatt for smitte og meslingsykdom. Dette gjør at noen ikke er naturlig motstandsdyktig mot sykdommen (mangler immunitet), fordi de verken fikk vaksine eller sykdommen.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også: 

Advarer mot å reise til 14 europeiske land

Kommuneoverlege ber alle vaksinere seg etter at seksåring i Lunner fikk meslinger

Helse og livsstil
Populært