Ferierende nordmenn bryr seg lite om advarslene mot meslingsmitte

Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn reiser like ofte som før til land med smitteutbrudd av den potensielt dødelige sykdommen meslinger, ifølge reiseselskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn virker mer bekymret for ikke å få nok sol og varme enn for smittefaren i land med meslingutbrudd. Det er registrert utbrudd av meslingsmitte i 14 europeiske land har utbrudd av – blant dem populære ferieland som Tyskland, Frankrike, Tyrkia, Italia og Romania, skriver Bergensavisen.

I Italia og Romania anses smittefaren å være ekstra stor, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ingen nedgang

– I Norge har faktisk bookingene til Italia mer enn doblet seg i juni og de to første ukene i juli, sammenlignet med fjoråret. Romania har økt med 15 prosent, sier markedssjef Michael Kapil i Ticket.

Andre reiseselskap har samme inntrykk av at advarslene fra helsemyndighetene har liten betydning når folk planlegger sommerferiereisen. Verken Tui eller Ving har registrert noen nedgang i bestillingene.

– Straffes for dårlig arbeid

I det norske vaksinasjonsprogrammet gis vaksine mot meslinger når barnet er 15 måneder, men kan gis allerede ved 9 måneder, for eksempel hvis man har planer om å reise til områder hvor det er smittefare. Barn som er mellom 3 og 9 måneder gamle har usikker beskyttelse av antistoffer fra mor og usikker effekt av vaksinen. De som er vaksinerte, regnes som trygge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange europeiske land har gjort et dårlig arbeid, og har latt det være store uvaksinerte deler i befolkningen. Det straffes vi for nå. Det bør være 95 prosent andel vaksinerte for å være sikret, sier overlege Jann Storsæther ved vaksineavdelingen på FHI.

De 14 landene hvor det er registrert utbrudd av meslingsmitte er: Belgia, Bosnia-Hercegovina, Frankrike, Georgia, Tyskland, Italia, Kasakhstan, Kirgisistan, Polen, Romania, Serbia, Sveits, Tyrkia, Ukraina.