Meny

– Mange opplever livet med psoriasis som tungt og sliter psykisk

Psoriasis-rammede er mer utsatt for angst, depresjon og selvmordstanker. Mange opplever livet med psoriasis som tungt og sliter psykisk. Illuastrasjonsfoto: Colourbox.com
Leder for Psoriasis- og eksemforbundet håper ny nettside kan være ett av mange bidrag til å takle livet med psoriasis bedre.

– De to første ukene etter at jeg fikk påvist psoriasis var vanskelige. Jeg dekket meg til så godt jeg kunne, men det var umulig å gjemme seg i fellesdusjen etter fotballtrening, sier Mohammed Omar (22) fra Oslo.

Omar er én av mellom 120.00 – 150.000 nordmenn som lever med psoriasis i dag. Ifølge Norsk Helseinformatikk får to til tre prosent av befolkningen psoriasis i løpet av livet. Tilstanden kan inntreffe i alle aldre, kjønn spiller ingen rolle og det vanligste er at sykdommen gir seg til kjenne enten omkring 20-årsalderen eller når man har bikket 60.

– Angst og selvmordstanker

I 2014 anerkjente Verdens Helseorganisasjon (WHO) psoriasis som en alvorlig ikke-smittsom sykdom på linje med diabetes. Stadig mer forskning viser at sykdommen har et mer alvorlig sykdomsbilde enn tidligere antatt.

En ung mann med psoriasis-utslett på rygg og armer. Foto: Wikimedia

Psoriasis er ikke «bare» utslett på huden. Å ha denne hudsykdommen kan føre til økt risiko for følgesykdommer, forteller Ragnar Akre-Aas, forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF).

– Prosessen frem mot diagnose og riktig behandling er for mange lang, og vi vet at gruppen er mer utsatt for angst, depresjon og selvmordstanker. Mange opplever livet med psoriasis som tungt og sliter psykisk, opplyser Akre-Aas.

– Mange er uvitende

I november i fjor publiserte LEO Innovation Labs rapporten «World Psoriasis Happiness Report 2017», den første globale undersøkelsen som målte hvordan psoriasis påvirker lykke, mental helse og velvære hos de som blir rammet. Undersøkelsen ble startet i 2015 og er basert på totalt 150.000 respondenter fordelt på 100 land.

Norge har siden sist sunket ned til en 9. plass, mens Mexico, Colombia og Spania inntok Topp 3.

Gudbjørg Dahl, leder av ungdomsorganisasjonen PEF-ung, fortalte i forbindelse med rapporten hun at hun kjenner igjen mange av resultatene i undersøkelsen og opplever at de stemmer godt.

– Jeg møter mange som føler seg usikre som følge av sykdommen sin. Psoriasis er ikke noe folk snakker om, eller kjenner så godt til. Det er også mange uvitende som synes flekkene er ekle eller ubehagelige. Da blir det jo ubehagelig for de rammede også. Det gjør at mange føler at det beste de kan gjøre er å skjule hudsykdommen sin. Det er synd at det er tabu å snakke om, fortalte Dahl.

Med nettsiden Levmedpsoriasis.no håper PEF å inspirere folk som har hudsykdommen til å takle ulike utfordringer med sykdommen.

– Vi håper at nettsiden kan være ett av mange bidrag til å takle livet med psoriasis bedre, sier Ragnar Akre-Aas.

På nettsiden Levmedpsoriasis.no finner du:

  • Enkle og praktiske råd om å behandle hudsykdommen, både hva som kan gjøres selv eller hva du kan få hjelp til av lege, helsepersonell og andre fagfolk
  • Oppskrifter på sunn og variert mat til frokost, middag og mellommåltider
  • Eksempler på fysiske øvelser for lett å komme i gang med mosjon og trening
  • Historier om hvordan det er å leve med psoriasis
Helse og livsstil
Populært