Meny

– Psoriasis er ikke noe folk snakker om

Psoriasis fører til at man kan få utslett på store deler av kroppen. Foto: Colourbox
Psoriasis fører til at man kan få utslett på store deler av kroppen. Foto: Colourbox

En fersk undersøkelse viser at de som er rammet av psoriasis er mindre lykkelige enn nordmenn flest. Mange opplever psoriasis som tabubelagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år presenterer FN en liste over verdens lykkeligste land. Blant kriteriene som er vurdert å gi en høy grad av lykke er omsorg, frihet, generøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett, og på årets liste har Norge klatret seg opp fra en respektabel fjerdeplass til selve gulltittelen.

En ung mann med psoriasis-utslett på rygg og armer. Foto: Wikimedia
En ung mann med psoriasis-utslett på rygg og armer. Foto: Wikimedia

Dette står imidlertid i skarp kontrast til LEO Innovation Labs rapport «Worl Psoriasis Happiness Report 2017», den første globale undersøkelsen som har målt hvordan psoriasis påvirker lykke, mental helse og velvære hos de som er rammet av hudsykdommen. Her synker Norge til en 9. plass, mens det er Mexico, Colombia og Spania som ligger på topp tre.

Skjuler sykdommen

Undersøkelsen ble startet i 2015 og er basert på totalt 150.000 respondenter fordelt på 100 land. Gjennomsnittsalderen er mellom 20 og 49, og aldersmessig strekker det seg fra 20 til 60.

Her i Norge er det cirka 120.000 som er rammet av psoriasis, hvilket utgjør omtrent to prosent av befolkningen.

Gudbjørg Dahl er leder av ungdomsorganisasjonen til Psoriasis- og eksemforbundet, PEF-ung. I en pressemelding forteller hun at hun kjenner igjen mange av resultatene i undersøkelsen og opplever at de stemmer godt.

– Jeg møter mange som føler seg usikre som følge av sykdommen sin. Psoriasis er ikke noe folk snakker om, eller kjenner så godt til. Det er også mange uvitende som synes flekkene er ekle eller ubehagelige. Da blir det jo ubehagelig for de rammede også. Det gjør at mange føler at det beste de kan gjøre er å skjule hudsykdommen sin. Det er synd at det er tabu å snakke om, mener Dahl.

Les også: Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

Menn kjenner på ensomhetsfølelsen

Et av funnene i rapporten er at nordmenn med psoriasis oppgir at de føler seg mer ensomme sammenliknet med andre i verden som er rammet av samme sykdom.

Gudbjørg Dahl har hun hatt psoriasis siden hun var liten. Hun er opptatt av at folk skal få mer kjennskap til hudsykdommen for å skape økt åpenhet blant psoriatikere og samfunnet forøvrig. Foto: Privat
Gudbjørg Dahl har hun hatt psoriasis siden hun var liten. Hun er opptatt av at folk skal få mer kjennskap til hudsykdommen for å skape økt åpenhet blant psoriatikere og samfunnet forøvrig. Foto: Privat

Samtidig skiller vi oss ut når det kommer til kjønnsfordeling - i Norge er det flere menn enn kvinner som oppgir ensomhet, mens det på verdensbasis er det motsatte.

Gudbjørg Dahl forteller at hun gjennom sitt engasjement i Psoriasis- og eksemforbundet har møtt mange menn som holder følelser og problemer for seg selv. Samtidig opplever hun kvinner som flinkere til å snakke om ting.

– Jeg tror at når man holder ting inne, sliter det mer på psyken og man kan føle seg ensom. Nettopp fordi ingen vet hvordan du egentlig har det, og ingen kan være der 100 prosent for deg. Ved å holde slike ting inne, skjuler man deler av seg selv, mener Dahl. Hun fortsetter:

– Klarer man ikke være seg selv, verken som mann eller kvinne, er det det samme som å si at man ikke aksepterer seg selv. Det er trist hvis det blir slik fordi man har en hudsykdom som psoriasis.

Aktuelt: Avliver myter om kosthold og kreft

Flere kvinner enn menn føler stress

Bjørn Bondevik er hudlege ved Dr Bondeviks Hudklinikk. Han mener vi må gå bort fra dagens samfunn hvor vi ifølge Bondevik er blitt veldig sykdomsbevisste samtidig som vi streber etter det perfekte.

Bjørn E Bondevik er hudlege ved Dr Bondeviks Hudklinikk, med bred erfaring innen behandling av hudsykdommer og hudkosmetiske problemstillinger. Foto: Dr Bondeviks Hudklinikk
Bjørn E Bondevik er hudlege ved Dr Bondeviks Hudklinikk, med bred erfaring innen behandling av hudsykdommer og hudkosmetiske problemstillinger. Foto: Dr Bondeviks Hudklinikk

– Det er ikke alle psoriatikere som preges i så stor grad. Da er det viktig at samfunnet ikke skaper et større problem rundt det å ha psoriasis. Jeg mener det er en behandlingsform for enkelte pasienter å få dem til å akseptere at de har psoriasis, forteller Bondevik i en pressemelding.

Mens norske menn med psoriasis kjenner mer på ensomhetsfølelsen enn kvinner, er det motsatt når det kommer til stress: Flere kvinner enn menn oppgir at de er påvirket av stress og har lavere selvtillit. Gudbjørg Dahl mener det har en enkel forklaring.

– Det er et enormt skjønnhetspress i dagens samfunn, hvor det blant annet er en forventning om at man skal ha plettfri hud. Se for deg ei som sliter med psoriasis i ansiktet, eller andre godt synlige steder på kroppen. Man vil aldri nå skjønnhetsidealet. Det blir en ekstra stressfaktor fordi man skal prestere på alle nivåer og se bra ut, forklarer hun.

Les også: Å være for tynn kan føre til tidligere overgangsalder

Ønsker at sykdommen tas på alvor

Et interessant funn ved rapporten, er at kun en tredjedel av de norske respondentene mener legen har forståelse for sykdommens psykiske påvirkning. Så mange som 73 prosent av de norske respondentene mener de ikke har fått nok informasjon om de ulike behandlingsmetodene knyttet til psoriasis.

Samtidig føler en tredjedel at legen ikke tar sykdommen tilstrekkelig på alvor.

– Det er ikke alle fastleger som er eksperter på hud, og kjenner til alle behandlingsformer rundt psoriasis. Jeg tror det da kan være noen fastleger som ikke spør om den generelle livsstilen til psoriatikere. Derfor kan det være slik at noen pasienter ikke føler at de får god nok behandling eller informasjon fra legen sin, mener Bjørn Bondevik.

(Saken fortsetter under)

Enkelte steder blir doktorfisk og kangalfisk brukt i spa for å lindre symptomene ved psoriasis. Fiskene spiser den syke huden, men lar den friske være. Foto: Roger Grosvold
Enkelte steder blir doktorfisk og kangalfisk brukt i spa for å lindre symptomene ved psoriasis. Fiskene spiser den syke huden, men lar den friske være. Foto: Roger Grosvold

Gudbjørg Dahl understreker at det er et økende behov for varme, søvn og energi blant psoriatikere, ettersom kulde har stor innvirkning på huden. Hun mener det er viktig at det er forståelse for slikt.

– Det organiseres for eksempel statsstøttede behandlingsturer til Syden for psoriatikere. Disse behandlingsturene har hatt positiv påvirkning på mange av deltakerne. Det er en behandlingstur med både fysisk og psykisk terapi. Likevel er det nå foreslått mindre støtte for slike turer i statsbudsjettet. Det er med på å forsterke at vi ikke alltid føler at sykdommen vår blir tatt på alvor.

Om Psoriasis:

  • Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate
  • Tilstanden oppfattes i økende grad som "autoimmun", det vil si at individet reagerer mot sin egen kropp. Det fører blant annet til at kroppens egne hvite blodlegemer (T-lymfocytter) angriper sitt eget vev, og dermed setter i gang sykdom
  • Psoriasos er ikke smittsomt

Kilde: Hudportalen

Les også: Denne hudsykdommen rammer flest kvinner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:21 Sju drept i angrep mot politi i Pakistan09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter09:12 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt08:41 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38 Animalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:49 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse
Siste nytt
10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:21VerdenSju drept i angrep mot politi i Pakistan09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter09:12NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt08:41VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38NorgeAnimalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:49NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse
Populært