– Psoriasis er ikke noe folk snakker om

Psoriasis fører til at man kan få utslett på store deler av kroppen. Foto: Colourbox
Psoriasis fører til at man kan få utslett på store deler av kroppen. Foto: Colourbox

En fersk undersøkelse viser at de som er rammet av psoriasis er mindre lykkelige enn nordmenn flest. Mange opplever psoriasis som tabubelagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år presenterer FN en liste over verdens lykkeligste land. Blant kriteriene som er vurdert å gi en høy grad av lykke er omsorg, frihet, generøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett, og på årets liste har Norge klatret seg opp fra en respektabel fjerdeplass til selve gulltittelen.

En ung mann med psoriasis-utslett på rygg og armer. Foto: Wikimedia
En ung mann med psoriasis-utslett på rygg og armer. Foto: Wikimedia

Dette står imidlertid i skarp kontrast til LEO Innovation Labs rapport «Worl Psoriasis Happiness Report 2017», den første globale undersøkelsen som har målt hvordan psoriasis påvirker lykke, mental helse og velvære hos de som er rammet av hudsykdommen. Her synker Norge til en 9. plass, mens det er Mexico, Colombia og Spania som ligger på topp tre.

Skjuler sykdommen

Undersøkelsen ble startet i 2015 og er basert på totalt 150.000 respondenter fordelt på 100 land. Gjennomsnittsalderen er mellom 20 og 49, og aldersmessig strekker det seg fra 20 til 60.

Her i Norge er det cirka 120.000 som er rammet av psoriasis, hvilket utgjør omtrent to prosent av befolkningen.

Gudbjørg Dahl er leder av ungdomsorganisasjonen til Psoriasis- og eksemforbundet, PEF-ung. I en pressemelding forteller hun at hun kjenner igjen mange av resultatene i undersøkelsen og opplever at de stemmer godt.

– Jeg møter mange som føler seg usikre som følge av sykdommen sin. Psoriasis er ikke noe folk snakker om, eller kjenner så godt til. Det er også mange uvitende som synes flekkene er ekle eller ubehagelige. Da blir det jo ubehagelig for de rammede også. Det gjør at mange føler at det beste de kan gjøre er å skjule hudsykdommen sin. Det er synd at det er tabu å snakke om, mener Dahl.

Les også: Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

Menn kjenner på ensomhetsfølelsen

Et av funnene i rapporten er at nordmenn med psoriasis oppgir at de føler seg mer ensomme sammenliknet med andre i verden som er rammet av samme sykdom.

Gudbjørg Dahl har hun hatt psoriasis siden hun var liten. Hun er opptatt av at folk skal få mer kjennskap til hudsykdommen for å skape økt åpenhet blant psoriatikere og samfunnet forøvrig. Foto: Privat
Gudbjørg Dahl har hun hatt psoriasis siden hun var liten. Hun er opptatt av at folk skal få mer kjennskap til hudsykdommen for å skape økt åpenhet blant psoriatikere og samfunnet forøvrig. Foto: Privat

Samtidig skiller vi oss ut når det kommer til kjønnsfordeling - i Norge er det flere menn enn kvinner som oppgir ensomhet, mens det på verdensbasis er det motsatte.

Gudbjørg Dahl forteller at hun gjennom sitt engasjement i Psoriasis- og eksemforbundet har møtt mange menn som holder følelser og problemer for seg selv. Samtidig opplever hun kvinner som flinkere til å snakke om ting.

– Jeg tror at når man holder ting inne, sliter det mer på psyken og man kan føle seg ensom. Nettopp fordi ingen vet hvordan du egentlig har det, og ingen kan være der 100 prosent for deg. Ved å holde slike ting inne, skjuler man deler av seg selv, mener Dahl. Hun fortsetter:

– Klarer man ikke være seg selv, verken som mann eller kvinne, er det det samme som å si at man ikke aksepterer seg selv. Det er trist hvis det blir slik fordi man har en hudsykdom som psoriasis.

Aktuelt: Avliver myter om kosthold og kreft

Flere kvinner enn menn føler stress

Bjørn Bondevik er hudlege ved Dr Bondeviks Hudklinikk. Han mener vi må gå bort fra dagens samfunn hvor vi ifølge Bondevik er blitt veldig sykdomsbevisste samtidig som vi streber etter det perfekte.

Bjørn E Bondevik er hudlege ved Dr Bondeviks Hudklinikk, med bred erfaring innen behandling av hudsykdommer og hudkosmetiske problemstillinger. Foto: Dr Bondeviks Hudklinikk
Bjørn E Bondevik er hudlege ved Dr Bondeviks Hudklinikk, med bred erfaring innen behandling av hudsykdommer og hudkosmetiske problemstillinger. Foto: Dr Bondeviks Hudklinikk

– Det er ikke alle psoriatikere som preges i så stor grad. Da er det viktig at samfunnet ikke skaper et større problem rundt det å ha psoriasis. Jeg mener det er en behandlingsform for enkelte pasienter å få dem til å akseptere at de har psoriasis, forteller Bondevik i en pressemelding.

Mens norske menn med psoriasis kjenner mer på ensomhetsfølelsen enn kvinner, er det motsatt når det kommer til stress: Flere kvinner enn menn oppgir at de er påvirket av stress og har lavere selvtillit. Gudbjørg Dahl mener det har en enkel forklaring.

– Det er et enormt skjønnhetspress i dagens samfunn, hvor det blant annet er en forventning om at man skal ha plettfri hud. Se for deg ei som sliter med psoriasis i ansiktet, eller andre godt synlige steder på kroppen. Man vil aldri nå skjønnhetsidealet. Det blir en ekstra stressfaktor fordi man skal prestere på alle nivåer og se bra ut, forklarer hun.

Les også: Å være for tynn kan føre til tidligere overgangsalder

Ønsker at sykdommen tas på alvor

Et interessant funn ved rapporten, er at kun en tredjedel av de norske respondentene mener legen har forståelse for sykdommens psykiske påvirkning. Så mange som 73 prosent av de norske respondentene mener de ikke har fått nok informasjon om de ulike behandlingsmetodene knyttet til psoriasis.

Samtidig føler en tredjedel at legen ikke tar sykdommen tilstrekkelig på alvor.

– Det er ikke alle fastleger som er eksperter på hud, og kjenner til alle behandlingsformer rundt psoriasis. Jeg tror det da kan være noen fastleger som ikke spør om den generelle livsstilen til psoriatikere. Derfor kan det være slik at noen pasienter ikke føler at de får god nok behandling eller informasjon fra legen sin, mener Bjørn Bondevik.

(Saken fortsetter under)

Enkelte steder blir doktorfisk og kangalfisk brukt i spa for å lindre symptomene ved psoriasis. Fiskene spiser den syke huden, men lar den friske være. Foto: Roger Grosvold
Enkelte steder blir doktorfisk og kangalfisk brukt i spa for å lindre symptomene ved psoriasis. Fiskene spiser den syke huden, men lar den friske være. Foto: Roger Grosvold

Gudbjørg Dahl understreker at det er et økende behov for varme, søvn og energi blant psoriatikere, ettersom kulde har stor innvirkning på huden. Hun mener det er viktig at det er forståelse for slikt.

– Det organiseres for eksempel statsstøttede behandlingsturer til Syden for psoriatikere. Disse behandlingsturene har hatt positiv påvirkning på mange av deltakerne. Det er en behandlingstur med både fysisk og psykisk terapi. Likevel er det nå foreslått mindre støtte for slike turer i statsbudsjettet. Det er med på å forsterke at vi ikke alltid føler at sykdommen vår blir tatt på alvor.

Om Psoriasis:

  • Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate
  • Tilstanden oppfattes i økende grad som "autoimmun", det vil si at individet reagerer mot sin egen kropp. Det fører blant annet til at kroppens egne hvite blodlegemer (T-lymfocytter) angriper sitt eget vev, og dermed setter i gang sykdom
  • Psoriasos er ikke smittsomt

Kilde: Hudportalen

Les også: Denne hudsykdommen rammer flest kvinner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparovs knallharde oppgjør med Trump: – USA følger en mørk sti07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Målet om nedgang i sykefravær like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga
Siste nytt
13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparovs knallharde oppgjør med Trump: – USA følger en mørk sti07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilMålet om nedgang i sykefravær like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga
Populært