13 prosent av norske kvinner har opplevd seksuelt krenkende atferd

En ny undersøkelse viser at kvinner i alderen mellom 21 og 25 år er mest utsatt for seksuelle overgrep. Foto: Colourbox.com
En ny undersøkelse viser at kvinner i alderen mellom 21 og 25 år er mest utsatt for seksuelle overgrep. Foto: Colourbox.com

En fersk undersøkelse viser at halvparten av den norske befolkningen har mistet kontrollen på fylla.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Å bli så full at du mister kontroll over hva du gjør kan få konsekvenser som er mye verre enn å bare si noe dumt, sier sier Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder ved RUStelefonen til ABC Nyheter.

Over halvparten av den norske befolkningen har drukket så mye at de har mistet kontrollen. 38 prosent har opplevd ubehag som følge av dette. Det viser en ny landsdekkende undersøkelse som YouGov har utført på vegne av RUStelefonen, som er en landsdekkende informasjonstjeneste om rusmiddelproblematikk.

– Det disse funnene viser er at overstadig beruselse er både utbredt og årsaken til en rekke ubehagelige opplevelser. Fylla har skylda, rett og slett, forteller Johansen.

– Kan være ødeleggende fysisk og psykisk

Seksjonsleder Sturla K. Naas Johansen i RUStelefonen. Foto: Privat
Seksjonsleder Sturla K. Naas Johansen i RUStelefonen. Foto: Privat

Det mest vanlige er at folk angrer på ting de skal ha sagt i beruset tilstand. Å komme i krangel er det nest vanligste.

Undersøkelsen viser også at syv prosent har blitt utsatt for vold. Tre prosent har utsatt andre for vold, mens to prosent har utsatt andre for seksuelt krenkende atferd i beruset tilstand.

– Alkohol er et utbredt og lovlig rusmiddel som er godt forankret i norsk kultur, men overdreven bruk forekommer ofte og har potensielt store skadevirkninger. Å bli utsatt for, eller utsette noen andre for, vold eller seksuelle krenkelser er langt mer enn en ubehagelighet. Det er opplevelser som kan være ødeleggende både fysisk og psykisk, påpeker Johansen.

Les også: Forsker om effekten av #metoo: – Det må mer til for å skape endringer

Kvinner mellom 21 og 25 mest utsatt

Ti prosent av norske menn og har blitt utsatt for vold, mens det tilsvarende tallet for kvinner er fem prosent.

Samtidig er det nesten kun kvinner som har opplevd seksuelt krenkende atferd.

13 prosent av alle norske kvinner har opplevd seksuelt krenkende atferd i beruset tilstand. Kun to prosent av den mannlige befolkningen har blitt utsatt for det samme.

– Jeg er ikke veldig overrasket over disse tallene, dessverre. Jeg har selv sett slik atferd på byen. Menn tar seg til rette og går over streken. Men dette kan gå begge veier, menn blir også seksuelt krenket. Jeg kjenner blant annet flere eksempler fra hotell- og restaurantbransjen. Men som tallene viser, er det oftest kvinner som blir utsatt, poengterer Johansen overfor ABC Nyheter.

De kvinnene som oftest opplever seksuelt krenkende atferd er de i alderen mellom 21 og 25 år. 15 prosent av alle som har opplevd seksuelt krenkende atferd er i denne aldersgruppen.

– Dette viser tydelig at overdreven alkoholbruk kan få store negative konsekvenser. At 13 prosent av alle kvinner har blitt utsatt for seksuelle krenkelser eller overgrep mens de har vært fulle er bekymringsfullt. Det er imidlertid viktig å understreke at man aldri kan skylde på offeret i slike sammenhenger, og at det er utøveren som har ansvaret for at slike situasjoner oppstår. Tallene illustrerer imidlertid at dette ofte skjer i sammenheng med overdrikking, der det gjerne er slik at både utøver og offer har drukket mye. Pass på deg selv og vennene dine, og ikke drikk så mye at du mister kontroll, understreker Johansen.