All seksuell trakassering kan gi psykiske plager

Seksuell trakassering kan være ille for den som utsettes for det, uansett nivå. Foto: Colourbox.
Seksuell trakassering kan være ille for den som utsettes for det, uansett nivå. Foto: Colourbox.

Selv den mildeste formen for seksuell trakassering kan gi alvorlige følger for unge som utsettes for det. Jenter sliter mest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Angst, depresjon, negativt kroppsbilde og lav selvrespekt kan være en effekt av å bli utsatt for ikke-fysisk seksuell trakassering, påpeker førsteamanuensis Mons Bendixen og professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Dette gjelder nedsettende seksuelle kommentarer om utseende, atferd og legning, uønsket seksuell oppmerksomhet, å bli utsatt for ryktespredning, og bli vist seksuelt orienterte bilder og lignende.

Ikke-fysisk seksuell trakassering omfatter nedsettende seksuelle kommentarer om utseende, atferd og legning, uønsket seksuell oppmerksomhet, å bli utsatt for ryktespredning, og bli vist seksuelt orienterte bilder og lignende. Foto: Colourbox.
Ikke-fysisk seksuell trakassering omfatter nedsettende seksuelle kommentarer om utseende, atferd og legning, uønsket seksuell oppmerksomhet, å bli utsatt for ryktespredning, og bli vist seksuelt orienterte bilder og lignende. Foto: Colourbox.

Forskerne har i to separate studier fått inn svar fra nesten 3000 elever i videregående opplæring. De spurte om seksuell trakassering det siste året. Svarene viser et tydelig bilde.

Verst for jentene

Det er slett ikke sånn at dette utelukkende er noe som gutter gjør mot jenter. Det er like vanlig at gutter trakasserer gutter på disse måtene.

Jenter og gutter utsettes like mye for ikke-fysisk seksuell trakassering som de selv oppfatter som ubehagelig eller krenkende. Rundt 62 prosent av begge kjønn rapporterer at de er utsatt for dette det siste året.

– De som utsettes mest for denne typen trakassering sliter også jevnt over mest. Men jentene sliter jevnt over betydelig mer enn guttene, uansett hvor mye de blir trakassert på denne måten, påpeker professor Kennair.

– Jentene blir også mer negativt påvirket av seksuell trakassering enn guttene blir, sier Bendixen.

Alle kan trakassere alle. Seksuell trakassering handler langt fra bare om menn som trakasserer kvinner. Illustrasjon: Colourbox.
Alle kan trakassere alle. Seksuell trakassering handler langt fra bare om menn som trakasserer kvinner. Illustrasjon: Colourbox.

Det å være jente er rett og slett den viktigste faktoren for at du rapporterer om at du sliter med angst, depresjoner, negativt kroppsbilde eller lav selvaktelse.

Men ikke-fysisk seksuell trakassering er den nest viktigste faktoren, og er sterkere assosiert med ungdommers psykiske helse enn å bli utsatt for seksuell tvang eller å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep forut for siste år.

Les også: Hun er ikke interessert i sex – men det tror han

Skiller etter alvorlighetsgrad

Bendixen og Kennair mener det er svært viktig å skille mellom ulike former for trakassering.

Fysisk seksuell trakassering ble silt vekk fra resultatene i denne omgang, slik at psykologene kunne se på effekten av ikke-fysisk seksuell trakassering alene. Foto: Colourbox.
Fysisk seksuell trakassering ble silt vekk fra resultatene i denne omgang, slik at psykologene kunne se på effekten av ikke-fysisk seksuell trakassering alene. Foto: Colourbox.

Psykologene har derfor delt inn disse i to hovedgrupper: Ikke-fysisk trakassering og fysisk tvingende seksuell atferd som uønsket kyssing, klåing, intim berøring, og samleie. Fysisk seksuell tvang karakteriseres ofte som seksuelle overgrep i litteraturen.

Det vanlige i studier er å inkludere disse typene uønsket atferd i ett og samme mål. Det betyr i praksis at en nedsettende kommentar blir puttet i samme sekk som voldtekt.

– Dette er så vidt vi vet den første studien som har skilt ut ikke-fysisk seksuell trakassering og sett spesifikt på effekter av dette, sier førsteamanuensis Mons Bendixen ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Det som for enkelte kan virke tilsynelatende uskyldig kan altså gi betydelige problemer for andre.

Les også: Gutar sextrakasserer andre gutar

Tok mange hensyn

Vi vet ikke hva som hjelper mot denne formen for seksuell trakassering. Men psykologene ønsker å finne det ut for å hjelpe. Foto: Colourbox.
Vi vet ikke hva som hjelper mot denne formen for seksuell trakassering. Men psykologene ønsker å finne det ut for å hjelpe. Foto: Colourbox.

Ikke all sjargong vil bli oppfattet likt av alle. Det er ikke sikkert at du oppfatter det som krenkende hvis noen kaller deg «homo» eller «hore». Derfor har psykologene latt ungdommene selv avgjøre om de oppfattet det handlingene som krenkende eller ikke, og kun rapportere det de fant krenkende.

Artikkelen presenterer data fra to studier. Den første studien omfattet 1384 elever i videregående skole og ble gjennomført i 2007. Den andre omfattet 1485 elever og ble gjennomført i 2013–2014. Begge studiene ble gjennomført i samme fylke (Sør-Trøndelag) og er sammenlignbare med hensyn til demografiske forhold.

Resultatene fra første studie ble reprodusert i andre studie. Funnene fra de to studiene samsvarte med hverandre.

Psykologene har også tatt hensyn til en rekke andre faktorer, som at foreldre var flyttet fra hverandre, at foreldre ikke var i arbeid, hvilket utdanningsprogram elevene var på, om de tilhørte seksuelle minoriteter, om de hadde immigrantstatus, og om de hadde vært utsatt for fysisk tvang siste år, samt tidligere seksuelle overgrep.

– Vi finner at seksuelle minoriteter rapporterer mer psykiske plager, sier førsteamanuensis Bendixen.Det samme gjelder ungdom med foreldre som står utenfor arbeidslivet. Derimot er det ikke mer psykiske plager blant elever med immigrantstatus. Bendixen presiserer også at seksuelle minoriteter ikke synes å bli mer negativt påvirket av seksuell trakassering enn heteroseksuelle.

Men forskerne finner en tydelig effekt av det å bli utsatt for ikke-fysisk seksuell trakassering, ut over effekten av disse faktorene.

Les også: Ønske om tilfeldig sex øker risiko for trakassering

Vet ikke hva som hjelper

Så hva kan gjøres for å redusere en atferd som kan gi så alvorlige plager for så mange?

– Vi vet ikke hva som hjelper, medgir professor Kennair.

Det er forsket på dette i mange år og i flere land, men foreløpig har ingen studier påvist noen vedvarende effekt av tiltak rettet mot seksuell trakassering, sier Bendixen. Vi vet at holdningskampanjer kan endre folks holdninger til trakassering, men det medfører ikke reduksjon av trakasseringsatferd.

Bendixen og Kennair ønsker å se nærmere på dette i en kommende studie. Målet er å finne frem til metoder som kan redusere alle former for seksuell trakassering og gjennom det bedre ungdoms psykiske helse.

Kilde:

International Journal of Public Health. The effects of non-physical peer sexual harassment on high school students’ psychological well-being in Norway: consistent and stable findings across studies . Mons Bendixen, Josef Daveronis, Leif Edward Ottesen Kennair http://link.springer.com/article/10.1007/s00038-017-1049-3

Les også:
Enige om regler mot seksuell trakassering i filmbransjen
Forsker om effekten av #metoo: – Det må mer til for å skape endringer
Sex på kanten - hvor går grensen for seksuell trakassering?
Denne saken ble først publisert i Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:34 Fire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen
Siste nytt
23:34NorgeFire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen
Populært