Meny

Nye studier understreker viktigheten av et regelmessig søvnmønster

Søvn er viktig for helsen vår, men det er ikke bare antall timers søvn som spiller en rolle. Foto: Shutterstock / AFP Relaxnews

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store forstyrrelser i søvnmønsteret over tid, kan gi helseproblemer, antyder to nye studier.

To nye amerikanske studier understreker helsegevinsten av regelmessig søvn.

De foreløpige resultatene av en ny amerikansk studie viser at det å sove lenge helgene kan bidra til en rekke helseproblemer, samt at det øker trøtthetsfølelsen gjennom uken.

Å forskyve døgnet i helgen, også kjent som «sosialt jetlag», kan forstyrre søvnrytmen vår. Om vi har store forstyrrelser i søvnmønsteret vårt over tid, kan dette gi helseproblemer senere i livet, ifølge en ny studie.

Forskningsleder Michael A. Grandner og hans team ved søvnsenteret SHADES gjennomførte en spørreundersøkelse med voksne deltagere mellom 22 og 60 år.

Spørreundersøkelsen dreide seg hovedsakelig om søvnvaner i helger og hverdager, antall timers søvn, søvnproblemer, hjertehelse, utmattelse og tretthet.

De foreløpige resultatene ble publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine.

Les også: Hvor mange timer søvn trenger du?

– Spiller en viktig rolle for helsen

Resultatene viste at såkalt «social jetlag» kan forbindes med dårligere helse, dårligere humør, tretthet og utmattelse. Ifølge studien er også hver time med «sosialt jetlag» forbundet med en 11 prosents økt sannsynlighet for å få hjertesykdom.

The American Academy of Sleep Medicine anbefaler at voksne bør sove syv timer eller mer hver natt, men den nye studien understreker også viktigheten av et regelmessig søvnmønster.

– Disse resultatene indikerer at regelmessig søvn, utover antall timers søvn, spiller en viktig rolle for helsen vår, sier hovedforfatter av studien, Sierra B. Forbush og legger til:

– Dette antyder at et regelmessig søvnmønster kan være en effektiv, relativt enkel og billig måte å forebygge hjertesykdom og andre helseproblemer.

Les også: Søvnekspert går bort fra myten om åtte timers søvn

– Gir økt velvære

Foreløpige resultater fra en annen studie fra American Academy of Sleep Medicine og The Sleep Research Society viser også at en regelmessig søvnrytme førte til bedre helse, økt følelse av velvære og lykke hos college-studenter.

Disse foreløpige resultatene ble presentert mandag på konferansen Sleep i Boston. 204 college-studenter deltok i studien hvor forskerne overvåket søvnmønsteret deres. I tillegg svarte deltagerne på spørsmål om velvære, lykke og helse. Og, kanskje ikke uventet, viser de foreløpige resultatene at et regelmessig søvnmønster har en rekke fordeler, som økt lykkefølelse morgen og kveld, en opplevelse av bedre helse og ro gjennom uken.

– Det er vanlig å ha et uregelmessig søvnmønster i dagens samfunn. Våre resultater viser at det er viktig å stå opp og legge seg til samme tid, i tillegg til å få nok søvn, er viktig for velvære, sier hovedforfatter av studien Akane Sano. 

Les også: Forskning: Mye søvn kan være tegn på økt demensrisiko

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært