Derfor kan kaffen din bli dyrere og vanskeligere å få tak i

<p>Timingen for avlingreduksjonene er dårlig ettersom pandemien kan se ut til å gå mot slutten, noe som vil innebære mer sosial omgang, bar- og restaurantbesøk, turisme, noe som også vil øke etterspørselen etter kaffe. Foto: Colourcox.com</p>
Timingen for avlingreduksjonene er dårlig ettersom pandemien kan se ut til å gå mot slutten, noe som vil innebære mer sosial omgang, bar- og restaurantbesøk, turisme, noe som også vil øke etterspørselen etter kaffe. Foto: Colourcox.com

Dårlig vær i verdens større kaffeproduserende land har sendt prisen på kaffebønner til himmels.

Ifølge Bloomberg er kaffeprisene nå på sitt høyeste nivå på ti år.

– Prisene kan øke raskt med ytterligere forsyningsproblemer, advarer senior visepresident for StoneX Financial Inc. i Miami, Hernando de la Roche.

Ti prosent svikt i avlingen

Etter en lengre periode med dårlige vær, har kaffeavlingene blitt betydelig redusert. Nå frykter produsentene at kjølig vær i juni, juli og august, den årlige frostsesongen i Brasil, kan føre til ytterligere reduksjon av kaffebønner.

Det er spesielt produksjonen av Arabica-bønnen som nå skaper forsyningsproblemer i flere land.

Kaffehøsten i Colombia har allerede falt med nærmere ti prosent i første halvdel av sesongen. Marex Spectron, som overvåker mange segmenter i verdensmarkedene, varsler et betydelig kaffeunderskudd de kommende månedene.

Tørke, kulde, regn og sopp

I Brasil, som er verdens største kaffeprodusent, medførte en langvarig tørkeperiode mot slutten av 2020 at avlingene ble vesentlig mindre enn forventet. I verdens nest største produsentland, Colombia, har enorme nedbørsmengder skapt store utfordringer for kaffebøndene.

I tillegg til tørke, kulde og regn, sliter produsentene med nok en utfordring; sopp og råte.

Ifølge Store norske leksikon fører angrep fra rustsoppene til redusert plantevekst og avling, noe som kan føre til betydelige avlingsreduksjoner, og store økonomiske tap.

Dårlig timing

– Det har allerede kostet kaffebøndene milliarder av dollar, sier Roberto Velez, direktør for det nasjonale forbund for kaffeprodusenter, til Bloomberg.

Timingen for avlingreduksjonene er dårlig ettersom pandemien kan se ut til å gå mot slutten, noe som vil innebære mer sosial omgang, bar- og restaurantbesøk, turisme, noe som igjen vil øke etterspørselen etter kaffe verden over.

Da må kaffedrikkere, også i Norge, trolig måtte betale mer for den edle drikken, som kan vise seg å bli mangelvare i flere land.

Video: Fire kopper kaffe daglig kan være dødelig

Personvernpolicy