Stjal kaffe fra politiets pauserom: Så la kollegene en felle

<p>Politibetjenten har forklart at kaffen bare ble «lånt», at tanken var å erstatte den med en tilsvarende kaffepose senere, og viste til at det var en sedvane blant kolleger å gjøre dette med ulike typer utstyr som tilhørte politistasjonen. Dette avvises av politiets områdesjef. Illustrasjonsbilde: Nobuhira Asada, Shutterstock, NTB </p>
Politibetjenten har forklart at kaffen bare ble «lånt», at tanken var å erstatte den med en tilsvarende kaffepose senere, og viste til at det var en sedvane blant kolleger å gjøre dette med ulike typer utstyr som tilhørte politistasjonen. Dette avvises av politiets områdesjef. Illustrasjonsbilde: Nobuhira Asada, Shutterstock, NTB 

Nå risikerer politibetjenten å miste jobben etter å ha blitt kjent skyldig i tyveri på arbeidsplassen. Verdien på kaffeposene var 38 svenske kroner.

Tyveriet ble oppdaget da kollegene på politistasjonen i Kronoberg län i Sør-Sverige var lei av at det til stadighet forsvant kaffe fra pauserommet, uten noen naturlig forklaring

I et forsøk på å oppklare mysteriet satte politiets lokale gruppesjef opp en «felle» for å avsløre synderen på sensommeren i fjor. Ved å merke kaffeposene var håpet å kunne spore opp posene i ettertid.

Kaffen forsvant – gjennomførte husransaking

Ved nærmere undersøkelser viste det seg at den eneste personen som hadde vært innom politistasjonen i tidsrommet da kaffeposen forsvant på uforklarlig vis, var den nå dømte politibetjenten.

Politiets ledelse bestemte seg deretter for å gjennomføre en husransakelse hos den mistenkte. Der fant politiet den merkede kaffeposen, og tyveriet var oppklart.

Ville levere ny kaffepose tilbake senere

Nå risikerer den avslørte politibetenten å miste jobben som politi etter dommen i Växjö tingsrätt, skriver SVT.

Polisens ansvarsnämnd (Pan) skal allerede ha signalisert dette, og mener at tyveri mot egen arbeidsgiver, selv om verdien på selve kaffen er lav, er uakseptabelt.

Selv har politibetjenten forklart at kaffen bare ble «lånt» og at tanken var å erstatte den med en tilsvarende kaffepose senere. Det ble også vist til at det var en sedvane blant kolleger å gjøre dette med ulike typer utstyr som tilhørte politistasjonen. Dette avvises av politiets områdesjef.

Sjefsjurist: – Kan gi grunnlag for avskjed

Ifølge den svenske straffelovens paragraf 18 §, «Lagen om anställningsskydd (LAS)», så kan oppsigelse skje dersom arbeidstakeren har utviset grovt brudd på sine forpliktelser overfor arbeidsgiveren. Foto: Bjorn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix Foto: Bjorn Larsson Rosvall / Tt / NTB scanpix
Ifølge den svenske straffelovens paragraf 18 §, «Lagen om anställningsskydd (LAS)», så kan oppsigelse skje dersom arbeidstakeren har utviset grovt brudd på sine forpliktelser overfor arbeidsgiveren. Foto: Bjorn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix Foto: Bjorn Larsson Rosvall / Tt / NTB scanpix

Ifølge sjefsjurist og viseordfører i Pan, Lotta Gustavson, er praksisen streng for tyveri på arbeidsplassen.

– Derfor har man i praksis kommet frem til at selv tyveri av forholdsvis lav verdi kan gi grunnlag for avskjed, sier Gustavson til Polistidningen.

Saken har skapt debatt innad i svensk politi. Blant annet blir den sammenlignet med en sak hvor en politibetjent fikk beholde jobben til tross for mistanke om å ha drevet en bordell sammen med sin kone.

Politiforbundet: Kan ikke avskjediges

Det svenske Polisförbundet mener at kaffetyveriet ikke er tilstrekkelig for å avskjedige politibetjenten i Kronoberg.

Svenske medier har ikke identifisert den dømte politbetjenten, eller om det dreier seg om en mann eller kvinne.

Ifølge den svenske straffelovens paragraf 18 §, «Lagen om anställningsskydd (LAS)», så kan oppsigelse skje dersom arbeidstakeren har utvist grovt brudd på sine forpliktelser overfor arbeidsgiveren.

Personvernpolicy