Advarer mot aktiv dødshjelp: – Kan oppleve et forventningspress

<p>Mathilde Tybring-Gjedde er stortingsrepresentant for Høyre og og sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomité.</p>
Mathilde Tybring-Gjedde er stortingsrepresentant for Høyre og og sitter i Stortingets utdannings- og forskningskomité. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

En ny undersøkelse viser at det er flertall for aktiv dødshjelp i Norge. Politikere i regjeringspartnerne Frp og Høyre er uenige. – Plasserer sårbare mennesker i en situasjon der de må ta stilling til om livet er verdt å leve, sier Høyres Mathilde Tybring-Gjedde. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag ble resultater fra en spørreundersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter presentert. Undersøkelse viste at 51 prosent av både menn og kvinner mener Norge «bør åpne for aktiv dødshjelp, gitt at det kun gjelder ved alvorlig sykdom som ikke kan kureres».

1019 personer er spurt i den landsomfattende undersøkelsen.

Undersøkelsen viste også at oppslutningen om aktiv dødshjelp synker med alderen til de spurte, fra 62 prosent for dem mellom 18-29 år til 42 prosent blant de over 60 år.

Bakgrunn: 51 prosent er for aktiv dødshjelp

– Kan oppleve et forventningspress

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) forteller at hun har stor forståelse for at mange, særlig unge, tenker at aktiv dødshjelp kan være riktig i noen tilfeller:

– Jeg kjenner også til slike eksempler, og det er det som gjør denne debatten veldig vanskelig. For hvor skal man sette grensen? Dersom det kun handler om friheten til å bestemme over eget liv, hvorfor er det kun noen som skal ha denne friheten? Hva betyr «alvorlig sykdom»? Hva med de som får demens eller alvorlig psykisk sykdom, skal de tilbys aktiv dødshjelp? Og hvem skal bestemme hvem som er og ikke er «syke nok»? spør hun.

Les også: Frykter folk skal velge aktiv dødshjelp for å ikke være til bry

Les hva tilhengere av aktiv dødshjelp har å si: – Om tjue år vil vi se tilbake og lure på hva vi holdt på med

Tybring-Gjedde har også tidligere markert seg som motstander av aktiv dødshjelp. Hun er kjent med ABC Nyheter og Norstats spørreundersøkelse, men er bekymret for at innføring av aktiv dødshjelp vil gjøre det enda mer skambelagt å være avhengig av hjelp i vårt moderne samfunn.

– Vi signaliserer til mennesker som oppfyller våre kriterier at «vi kan forstå om du ikke lenger ønsker å leve.» Det plasserer sårbare mennesker i en situasjon der de må ta stilling til om livet er verdt å leve, og flere kan oppleve et forventningspress om å ikke ligge sine nærmeste eller helsetjenesten til byrde.

Et av hovedargumentene mot aktiv dødshjelp er nettopp et slikt forventningspress. Tybring-Gjedde tror det er uunngåelig:
– Jeg tror ikke vi mennesker tar slike eksistensielle valg i et vakuum, helt uavhengig av hva folk tenker om oss og hvordan vi blir behandlet. Jeg tror vi blir påvirket av samfunnet vi er en del av, sier hun.

Les også: Tre av fire nordmenn er positive til å tillate aktiv dødshjelp

Frp-politiker positiv

– Denne undersøkelsen viser at tiden er overmoden for å diskutere mulige rammer rundt temaet på en seriøs måte. Jeg håper virkelig de andre politiske partiene vil ta dette innover seg, sa helsepolitisk talskvinne i Frp Åshild Bruun-Gundersen undersøkelsen til ABC Nyheter lørdag.
Bruun-Gundersens holdning strider med helseminister Bent Høies uttalelser om Frps regjeringspartner Høyres politikk på området.

Under Høyres landsmøte i mars var nemlig helseminister Bent Høie krystallklar på hva som er Høyres holdning til aktiv dødshjelp:

– Aktiv dødshjelp er at staten skal etablere system som regulerer hvem som har rett til å ta det valget, og ikke minst pålegge noen å hjelpe til med det valget. Vi lager da døden til politikk. Det er i grunnleggende strid med Høyres politikk.

Les også: MDG-leder Bastholm for aktiv dødshjelp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden