Fem flotte avstikkere i Nordland

I sommer er det duket for den årlige Trænafestivalen, som samler mer enn 2000 besøkende. Foto: Bjørn Moholdt Les mer Lukk

Frodig, forblåst, vilt og vakkert: Nordlandskysten kan friste med unike natur-, mat- og kulturopplevelser.

Folk kommer fra hele verden for å oppleve midnattssol i Nordland. Fylket er fylt med kontraster og overraskelser, frodig natur og kortreiste opplevelser, og det er ikke bare utenlandske tilreisende som har fått øynene opp for denne delen av Norge:

I 2018 viste en fersk undersøkelse fra Kantar TNS på oppdrag for NHO Reiseliv at Nordland toppet listen som det klart mest populære fylket i Norge. 20 prosent oppga at de ville reist til Nordland om de skulle lagt sommerferien til ett fylke. Det var over dobbelt så mange som nummer to og tre på oversikten, Troms og Sogn og Fjordane.

– Nordland er et slående vakkert fylke med unike opplevelser året rundt, så jeg er ikke veldig overrasket over at Nordland kommer ut på topp og at Nord-Norge som helhet er såpass attraktivt for nordmenn, uttalte NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold i en pressemelding.

Langs Nordlandskysten finner du en rekke øyer som er vel verdt et besøk, og stadig flere tar med seg sykkelen på båtene som går mellom dem for å kunne oppleve det hele fra sykkelsetet.

Her er fem tips til øyer vel verdt å reise til:

Rødøya

Øya i skipsleden på nordlandskysten er mest kjent for fjellformasjonen Rødøyløva (440 moh), dit det også arrangeres toppturer. Et annet fint stoppested for den som ønsker å være der en stund er Klokkergården Gjestgiveri, som tilbyr mat og overnatting.

Træna

Det gamle fiskeværet sørvest for Myken er i dag mest kjent for populære Trænafestivalen – en årlig musikkfest som trekker folk fra hele landet.

Kommunen består av over tusen øyer, holmer og skjær, blant annet øya Sanna, der de fem karakteristiske fjelltoppene ligger. Hovednæringen er fortsatt fiske.

Bjørns reisetips: Åtte strandfavoritter på Seychellene

Lovund

Fortsatt bor det rundt 500 sjeler på øya, mye takket være øyas lakseoppdretts-anlegg. Hit kommer besøkende særlig for å oppleve havets papegøye – lundefuglen. Fra gammelt av ble 14. april feiret som den første sommerdagen, mest fordi lundefuglen kom tilbake for å hekke. Topptur opp det 625 meter høye seilingsmerket Lovundfjellet er populært.

Lunderuten er for øvrig et interessant opplegg der man blant annet drar innom andre øver, som Dønna.

Ylvingen

Øya ble gjort kjent gjennom den populære tv-serien «Himmelblå», og har rundt 30 fastboende. Under Andre verdenskrig bodde det omlag 200 mennesker på øya, i tillegg til 250 krigsfanger fra Øst-Europa, som bygde festningsanlegg ger. De kan man fortsette oppleve. SeilNorge er en av opplevelses-operatørene på Ylvingen.

Vega

De om lag 6500 øyene i Vega-arkipelet står i dag på UNESCOs liste over verdensarven, som i stor grad skyldes den fortsatt spesielle, levende kystkulturen og tilhørende kulturlandskap. De eldste bosettingen på Vega er datert 10 000 år tilbake i tid, og er dermed blant de tidligst påviste bosetningene i Nord-Norge.