Trump anklages for å oppfordre til vold mot Clinton

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump hintet om våpenbruk mot Clinton
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump antydet på et folkemøte at våpentilhengere kan stoppe Hillary Clinton. Mange tolker kommentaren som en oppfordring til drap.

I en tale i delstaten North Carolina antydet Trump tirsdag at våpentilhengere kan hindre Clinton i å utnevne nye høyesterettsdommere hvis hun bli president.

Den direkte ordlyden knyttet seg til «Second Amendment», det amerikanske grunnlovstillegget som slår fast retten til å bære våpen.

– Hillary ønsker hovedsakelig å fjerne grunnlovstillegget om retten til å bære våpen, sa Trump.

Deretter kom han med den noe kryptiske kommentaren som har skapt sterke reaksjoner:

– Hvis hun får velge sine dommere, er det ingenting dere kan gjøre, folkens. Selv om Second Amendment-folkene – kanskje det er, jeg vet ikke, sa Trump.

Han sa det i en tone som tydet på at han spøkte, og flere i salen reagerte med latter og jubel.

– Ustabile folk hører deg

En rekke kommentatorer og politikere både i Det demokratiske og Det republikanske partiet tolket uttalelsen som en oppfordring til å bruke våpen.

– Foreslo Trump overfor sine tilhengere å skyte Hillary? Skyte den hun nominerer som dommer? Hvem vet. Alt sammen er så ufyselig, flaut og trist, skriver den demokratiske senatoren Chris Murphy i Connecticut på Twitter.

– Dette er ikke en lek. Ustabile folk med kraftige skytevåpen og hat mot Hillary hører på deg, Donald Trump, skriver Murphy videre.

Han mener at uttalelsene ikke kan tolkes som et politisk feilsteg, men at de er en «drapstrussel, som kraftig øker sjansen for en nasjonal tragedie og krise».

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryen, mener det virker som Trump forsøkte seg på en spøk som ikke fungerte.

– Du bør aldri spøke med dette. Jeg håper han oppklarer det raskt, sa Ryan tirsdag.

Avviser anklagene

Trump avviser imidlertid anklagene fullstendig.

– Media er desperate etter å distrahere og ta oppmerksomheten bort fra Clintons motstand mot grunnlovstillegget. Det jeg sa var at tilhengere av «Second Amendment» må organisere seg og komme seg ut for å stemme for å redde grunnloven vår, skriver han på Twitter.

Presidentkandidatens valgkamporganisasjon var også raske med å sende ut en pressemelding for å klargjøre de omstridte kommentarene. Her blir pressen anklaget for å være «uærlig», og det presiseres at våpenaktivistene er en viktig og kraftfull velgermasse.

– Og i år kommer de til å stemme i rekordantall, og det kommer ikke til å være for Hillary Clinton, det blir for Donald Trump, sier kommunikasjonsrådgiver Jason Miller i Trumps valgkampapparat.

Les også: Tidligere sikkerhetstopper advarer mot Trump

– Farlig språk

Clinton har gjort det klart at hun ønsker å innføre strengere regler for våpenkjøp for å forhindre at skytevåpen kommer i feil hender, noe hun gjentatte ganger har blitt angrepet for av Donald Trump.

Clintons valgkampsjef, Robby Mook, mener Trump bruker et «farlig språk» i sine siste uttalelser.

– En person som prøver å bli president i USA, burde ikke foreslå vold på noen som helst måte, sier Mook.

Secret Service, som har ansvaret for sikkerheten til presidentkandidatene, sier til den konservative TV-kanalen Fox News at de er «oppmerksom på uttalelsen».

– Hvis noen andre hadde sagt dette, ville vedkommende sittet i en politibil på en parkeringsplass og blitt avhørt av Secret Service, sier den tidligere CIA-sjefen Michael Hayden til TV-kanalen CNN.

Les også:

Trump med nye fornærmelser mot Clinton

Obama sier Trump er uegnet som president

Kontroversielle uttalelser fra Donald Trump:  

* Om Hillary Clinton: – Hvis hun får velge sine dommere, er det ingenting dere kan gjøre, folkens. Selv om Second Amendment-folkene – kanskje det er, jeg vet ikke.

* – På en måte er hun et monster. På en annen måte er hun en svak person. Hun er faktisk ikke sterk nok til å være president.

* Om Bernie Sanders støtte til Clinton: – Han inngikk en avtale med djevelen. Hun er djevelen.

* Om presidentvalget: – Jeg er redd valget kommer til å bli fikset, for å være ærlig.

* Om Krim-halvøya: Folket på Krim, etter det jeg har hørt, vil heller være i Russland enn der de var.

* Om Khizr M. Khan: – Selv om jeg føler dypt med ham i tapet av hans sønn, har herr Khan aldri møtt meg og har heller ingen rett til å stå foran millioner av mennesker og påstå at jeg ikke har lest grunnloven (noe som er usant), og si mange andre uriktige ting.

* Om Hillary Clintons slettede eposter: – Russland, hvis dere lytter der borte, så håper jeg dere finner 30.000 eposter som er savnet. Jeg tror dere vil tjene stort på det i amerikansk presse.

* Om pressen: – Jeg skal åpne opp vår ærekrenkelseslov slik at vi kan saksøke dem og vinne masse penger når de skriver negativt med vilje og forferdelige og falske artikler.

* Om tortur: – Waterboarding ville vært helt fint. Hvis de kunne utvide lovene, ville jeg gjort mye mer enn waterboarding.

* Om muslimsk innvandring: – Donald J. Trump krever en total og komplett stopp i at muslimer får ankomme De forente stater fram til vårt lands representanter kan finne ut av hva som skjer.

* Om grensen mot Mexico: – Jeg vil bygge en storslått, storslått mur på vår sørgrense. Og jeg vil la Mexico betale for den muren.