Tidligere sikkerhetstopper advarer mot Trump

Flere sikkerhetseksperter advarer mot å velge Donald Trump til president. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB scanpix
Flere sikkerhetseksperter advarer mot å velge Donald Trump til president. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

50 republikanere som har hatt høytstående jobber for amerikanske sikkerhetsmyndigheter, advarer mot å velge Donald Trump til president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er overbevist om at han vil bli en farlig president, og at han vil sette vår nasjonale sikkerhet og velferd i fare, heter det i et opprop de 50 republikanerne har skrevet under på i New York Times.

I gruppen finnes det flere tungvektere innen amerikansk sikkerhetsbransje, deriblant tidligere CIA-sjefer, etterretningssjefer og høytstående sikkerhetsrådgivere. De har jobbet under republikanske presidenter fra Richard Nixon til George W. Bush.

– Trump mangler personligheten, verdiene og erfaringen som trengs for å bli president, skriver gruppen. De mener også at han har en skremmende tendens til å se bort fra grunnleggende fakta.

Samtidig er de klare på at mange av dem også er skeptiske til Hillary Clinton, men de skriver ikke noe om hvorvidt de vil støtte henne eller ei.

Les også: Trump med nye fornærmelser mot Clinton

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre mener Trumps utspill er «urovekkende»

Obama sier Trump er uegnet som president

– Vil ikke lære

Men det gjør dem ikke vennligere innstilt mot Trump, som de mener heller ikke viser noen vilje til å lære, verken om utenrikspolitikk eller trusler mot USAs nasjonale sikkerhet. Dessuten har han flere «farlige» egenskaper som gjør ham uegnet som president, framholder de.

Flere av republikanerne arbeidet i administrasjonen til tidligere president George W. Bush, blant dem er tidligere CIA-direktør Michael Hayden og tidligere etterretningssjef John Negroponte.

Også tidligere sjef for Verdensbanken, Robert Zoellick, har signert oppropet.

– Mislykket elite

Trump slår tilbake mot gruppen med å stemple den som en del av den «mislykkede republikanske eliten» – som han mener bør holdes ansvarlig for å ha gjort verden mer utrygg.

– Disse innsiderne, sammen med Hillary Clinton, er de som tok den katastrofale avgjørelsen om å invadere Irak, de som lot amerikanere dø i Benghazi, og de som ga grobunn for ISIS, sa Trump.

ISIS er en annen forkortelse for den ytterliggående gruppa IS.