Frp jobber for å fjerne flypassasjeravgiften

Ryanair-fly med passasjerer på vei til Vilnius. Styret ved Moss Lufthavn Rygge har gjort vedtak om nedleggelse hvis Ryanair sier opp avtalen fra 1. november. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Frps stortingsgruppe har vedtatt at partiet vil jobbe for å fjerne flypassasjeravgiften i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, bekrefter Frp-representant Erlend Wiborg overfor NTB.

En enstemmig stortingsgruppe stiller seg bak standpunktet, bekrefter Østfold-representant Erlend Wiborg (Frp) overfor NTB.

– Det viktigste for oss er å redde fortsatt drift ved Moss Lufthavn Rygge. Det kan skje gjennom å fjerne flypassasjeravgiften, ved å endre avgiften eller å se på rammevilkårene for private flyplasser i Norge, sier Wiborg.

Nasjonal betydning

Wiborg sier at han og partikollega og østfolding Ulf Leirstein har jobbet en stund med saken.

– Men jeg vil understreke at dette ikke kun er en lokalsak, men en sak av nasjonal betydning. For det første er 1.000 arbeidsplasser et vesentlig antall. Dessuten er det viktig å sikre at det statlig eide Avinor får privat konkurranse fra privat eide flyplasser, sier Wiborg.

Les også: – Kroken på døra for flyplassen på Rygge

Nødklausul

På spørsmål om dette er en erkjennelse av at det gikk for raskt da flypassasjeravgiften ble forhandlet inn i statsbudsjettet, sier Wiborg at avgiften ble tatt inn med en klausul om å vurdere den på nytt dersom den skulle vise seg å få vesentlige uheldige konsekvenser.

– Med styrevedtaket om å avvikle dersom Ryanair gjør alvor av å legge ned basen på Rygge, mener jeg at vi har fått et klart svar på det punktet, sier Wiborg til NTB.

Les også: Venstre anklager Ap og Sp for rå populisme i Rygge-saken

Tror ikke på Ryanair

Tidligere onsdag sa finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) i Stortingets spørretime at hun ikke tror på at det er flypassasjeravgiften som er grunnen til at Ryanair dropper Rygge.

– I dette tilfellet handler det om at Ryanair ikke lenger ønsker å benytte seg av Rygge flyplass. De sier det er på grunn av avgiften, men det ser altså ikke ut å hindre dem i å bruke andre flyplasser i Norge, sa hun.

Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi er svært ordknapp.

– Jeg kommenterer ikke pågående forhandlinger, sier han til Dagsavisen, som først meldte om vedtaket i Frps stortingsgruppe.

Les også: Rygge-ansatte vil aksjonere til siste stund