Venstre anklager Ap og Sp for rå populisme i Rygge-saken

Styret ved Moss Lufthavn Rygge har gjort vedtak om nedleggelse hvis Ryanair sier opp avtalen fra 1. november.
Styret ved Moss Lufthavn Rygge har gjort vedtak om nedleggelse hvis Ryanair sier opp avtalen fra 1. november. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Ap og Sp snur kappen etter vinden i Rygge-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om at Rygge sivile lufthavn trolig legges ned fra 1. november på grunn av den nye flypassasjeravgiften, ble hovedsak under Stortingets spontanspørretime onsdag.

En eventuell nedleggelse kan få ringvirkninger for opptil 1.000 arbeidsplasser i Østfold, ifølge anslag.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet langet ut mot regjeringen i spørretimen og anklaget finansminister Siv Jensen (Frp) for å ha innført en avgift uten å ha utredet konsekvensene på forhånd. De hevdet avgiften også har en tvilsom klimaeffekt.

Les også: Tror Ryanair ville ha kuttet på Rygge uansett

– Politisk utpressing

Flypassasjeravgiften ble avtalt i budsjettforhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre i fjor høst. Avgiften på 88 kroner per flysete på avgang fra norske flyplasser innføres fra og med 1. juni i år.

Venstre-leder er ikke nådig om utspillene fra Sp og Ap i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er rå populisme. Dette er en avgift som Ap er for, når de vedtar egne klimatiltak, og Ryanair er et selskap alle i Aps regjering ville boikotte tidligere. Men i dag var det betimelig for dem å være både mot avgiften og for Ryanair, sier Grande til NTB.

Når det gjelder Sp minner hun om at sist gang det ble innført en flyavgift i Norge, ble det gjort av Sps daværende finansminister Gudmund Restad i 1997.

Venstre anklager Ryanair for å være et selskap som driver med rå politisk utpressing i alle land de opererer i, for å hindre skatter og avgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det som spiller en rolle, er når noen politikere bøyer kne for sånne kampanjer, sier Grande.

Les også: Siv Jensen: – Ingen norske flyplasser legges ned på grunn av flypassasjeravgiften

– Trist sak

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser kritikken.

– Dette handler ikke om populisme i det hele tatt. Dette handler om at det er 1.000 mennesker som nå har fått beskjed om at de mister jobbene sine. Flypassasjeravgiften har blitt innført over natten uten utredning, og det må Trine Skei Grande og regjeringen tåle kritikk for, sier Vedum til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aps stortingsrepresentant Truls Wickholm sier i en kommentar at han mener saken er trist for de ansatte, skattedebatten og for klimadebatten.

– Venstre har vedtatt en avgift med høyst tvilsom klimaeffekt, men som skaper usikkerhet for arbeidsplassen til 1.000 mennesker i Østfold. Jeg kan ikke erindre at Venstre har stått på barrikadene for arbeidsfolks rettigheter. Om Skei Grande hadde vært opptatt av klima og arbeidsplasser, kunne hun stemt for Arbeiderpartiets forslag, sier Wickholm.

Les også: Rygge-ansatte vil aksjonere til siste stund

Tror ikke på Ryanair

Det var styret i Rygge sivile lufthavn som tirsdag kveld besluttet at lufthavnen må legges ned 1. november dersom Ryanair gjør alvor av sin trussel om å si opp avtalen om base på Rygge. Ryanair har sagt at det vil avvikle driften på Rygge hvis flypassasjeravgiften innføres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) uttalte i Stortinget at hun ikke tror på at det er flypassasjeravgiften som er grunnen til at Ryanair dropper Rygge.

– I dette tilfellet handler det om at Ryanair ikke lenger ønsker å benytte seg av Rygge flyplass. De sier det er på grunn av avgiften, men det ser altså ikke ut å hindre dem fra å bruke andre flyplasser i Norge, påpekte hun.

Hun uttalte også at hun var forundret over Aps «nye omsorg for Ryanair».

– Jeg forholder meg ikke til Ryanair. Dette er en avsporing fra regjeringen, som ikke vil snakke om det dette handler om, nemlig arbeidsplasser og miljø, sier Støre til NTB i en kommentar.

Les også: Varsler nedleggelse av Rygge sivile lufthavn

Ønsker tiltak

Forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett pågår i disse dager mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap og Sp oppfordrer partiene innstendig til å bruke forhandlingene til å omgjøre beslutningen. Det er imidlertid lite trolig at det blir omkamp om avgiften i forhandlingene, sier kilder tett på prosessen til NTB.

KrFs østfoldrepresentant Line Henriette Hjemdal har bedt om at det må komme tiltak til regionen etter styreavgjørelsen fra Rygge.

Finansminister Siv Jensen sier regjeringen nå vil se nærmere på fremtiden til flyplassen, men ville onsdag ikke svare på om det kan bli aktuelt å overføre oppgaver fra Avinor og Gardermoen til Østfold-flyplassen.