Gennadij Titov død – hylles av Arne Treholt

Wien 20 august 1983: Arne Treholt og russerne Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Ett viktig bevis i rettsaken mot Arne Treholt der han ble dømt for spionasje.
Wien 20 august 1983: Arne Treholt og russerne Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin. Ett viktig bevis i rettsaken mot Arne Treholt der han ble dømt for spionasje. Foto: Politiets Overvåkingstjeneste (POT) / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KGB-agenten Gennadij Titov er død, 87 år gammel. – Jeg hørte ham aldri beklage seg over fortiden. En av de siste gangene jeg så ham, var han opptatt av å leve, sier Arne Treholt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gennadij Titov døde den 29. september, etter lengre tids sykdom.

Han ble født i Petrozavodsk i Karelen og startet sin karriere i 1952. Han tjenestegjorde i Berlin og London. Han var sjef for KGB i Øst-Tyskland fra 1984 til 1990, og sjef for kontraspionasjen i KGB. I 1991 måtte han gå i kjølvannet av regjeringskrisen i Russland.

Han ble utvist fra Norge i 1977 etter at han ble identifisert som føringsoffiser for spiontiltalte Gunvor Galtung Haavik, som døde under rettssaken mot henne.

Titovs møter med daværende statssekretær Arne Treholt ble et sentralt bevis i saken mot Treholt, som ble dømt for spionasje i 1985, men benådet i 1992.

Det var vennen Arne Treholdt som først meldte om dødsfallet på Facebook. Også NRK melder at Titov er død.

– I min tid som journalist, diplomat, politiker og forretningsmann har jeg møtt sterke personligheter med samme bakgrunn fra mange land, skriver Treholt i et Facebook-innlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Titov vil bli stående som en av de mest fargerike og interesante. Etterhvert som vi lærte hverandre å kjenne ble vi gode venner som lyttet til hverandre. I en kaldkrigs- og ulvetid preget av mistro og fiendebilder, fikk vi begge bittert erfare at kontakt og dialog kan utlegges som så mye og misforstås.

Treholt hyller sin avdøde venn ved å fortelle om Titovs knallharde oppvekstkår, der han skal ha sett faren én gang i en arbeidsleir gjennom piggtråden, og overlevd beleiringen av Leningrad.

Tyskland beleiret byen fra 1941 til 1944, som førte til katastrofale forhold der over 1 million sultet eller frøs til døde.

– Det skal sterk rygg til å bære slike prøvelser. Jeg hørte aldri Gennadij Federovitsj Titov beklage seg over tøffe barne- og ungdomsår med små kår, krig og skrikende urettferighet.

– Han så framover og levde med i sin tid. En av de siste gangene jeg så han før han ble rammet av Alzheimer for et par år siden, var han opptatt av å leve. Det er så mye spennende som skjer som jeg fortsatt så gjerne skulle opleve, skriver Treholt.