Forstår ikke forbud mot omskjæring

FORDELER: Dr. Douglad Diekema mener det ikke kan underslås at det er klare medisinske fordeler som oppnås ved omskjæring. Foto: Scanpix.
FORDELER: Dr. Douglad Diekema mener det ikke kan underslås at det er klare medisinske fordeler som oppnås ved omskjæring. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i barnemedisin mener forslaget om å forby omskjæring er misforstått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LOS ANGELES (ABC Nyheter): Dr. Douglas Diekema er professor i barnemedisin ved University of Washington State, og har jobbet med spørsmålet om omskjæring for American Association of Pediatrics (AAP). Han reagerer med forferdelse på at norske leger er villige til å forby omskjæring.

- Jeg forstår det ikke. Jeg kan ikke skjønne at noen kan konkludere med at det ikke finnes noen medisinske fordeler med omskjæring. Det finnes beskyttende egenskaper som et resultat av omskjæring, sier Diekema til ABC Nyheter.

Les også: Omskjæring mot HIV?

- Det du derimot kan diskutere er om de fordelene som oppstår er nok til å utveie konsekvensene som kan oppstå, fortsetter han.

I USA mener man at sammenhengene mellom spredning av kjønnssykdommer og HIV er tett linket til omskjæring eller ikke.

Sterke norske uttalelser

Blant annet Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk ved universitetene i Oslo og Bergen, var klar i sin tale sist uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Omskjæring er et overgrep på samme måte som omskjæring av jenter er et overgrep. Jeg mener det bør forbys, sa Solbakk da.

Les også: Vil forby omskjæring av gutter

Det mener Diekema er direkte feil.

- Dataene fra alle de undersøkelsene som er gjennomført viser at det finnes fordeler med omskjæring. Debatten må jo gå på om smertene rettferdiggjøres eller ikke. Å foreslå et forbud er ikke et medisinsk utspill, men et sterkt politisk signal, sier Diekema.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener et forbud er en så ekstrem inngripen i spørsmålet, at det ikke bør være automatikk i det, selv om man konkluderer med at smertene og påkjenningene for de som blir omskåret er større enn fordelene.

Risikabelt med forbud

- Slik jeg ser det vil det være en betydelig risiko med et forbud. Det vil bare drive praksisen under bakken, og gjøre det mer farlig for de som blir omskåret, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Norge, der man nesten ikke praktiserer omskjæring, har tatt strikken så langt den tåler.

Les også: - Jødene hindrer omskjæringsforbud

- Utfra det jeg kjenner til Norge så har man allerede gått langt nok. Jeg vet at det har vært oppe forslag om å opprette egne kompetansesentre for omskjæring, og at man samler denne typen medisin på ett sted. Det synes jeg kan virke fornuftig, sier Diekema.

Mer enn halvparten av amerikanske menn er omskåret, og det har ifølge professoren bidratt til at religion ikke har blitt en del av omskjæringsdebatten i USA. At religiøse grupper involverer seg i spørsmålet er noe Diekema ikke har vært borti før, men han forstår at de kulturelle tradisjonene har noe å si for en del av befolkningen.

Bør ikke bestemmes av myndighetene

Han mener at et spørsmål der folk har så sterke meninger på hver side ikke bør reguleres strengt av myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan forstå at folk er uenige. Dette er et spørsmål der du aldri kan overbevise motparten. Selv om du gjør prosedyren så trygg og smertefri som mulig, så vil det fortsatt finnes de som mener at det er for farlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv har han rådgitt både AAP og Centers for Dieasease Control and Prevention (CDC) på spørsmålet. Han tror konklusjonene fra begge gruppene kommer til å ligge cirka på linje med hverandre.

Les også: Forsvarer omskjæring av gutter

- Det er mulig rådene ikke kommer til å være identiske, men jeg vil bli overrasket hvis det er stor forskjell. Det viktigste er å regulere bruken av omskjæring. De store bivirkningene, eller konsekvensene, skjer når utrente personer skal gjennomføre det, sier Diekema.

- Jeg har jobbet både med CDC og AAP og vårt mål har hele tiden vært å gjør omskjæring så bra og smertefritt som det går an.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp til foreldrene

Diekema har registrert innspill om at omskjæring heller burde vært avventet til personen selv er myndig, men han mener det kan være en dårlig mellomløsning.

- For det første kan de fysisk konsekvensene være større hvis du snakker om en eldre eller voksen person. I tillegg vet vi at de fleste 16-18-åringer allerede er seksuelt aktive, og dermed har utsatt seg for det som er den største risikoen med å ikke være omskåret.

- I mitt hode er dette noe som skal bestemmes av de enkelte foreldrene og deres leger, avslutter Diekema.