Det er så uendelig langt frem for Støre

Arbeiderpartiet, her ved partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Tonje Brenna, trenger et lite mirakel for å vinne valget i 2025.
Arbeiderpartiet, her ved partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Tonje Brenna, trenger et lite mirakel for å vinne valget i 2025. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre går kraftig tilbake og Arbeiderpartiet litt frem på ABC Nyheter og Altingets ferske måling. Det gjør ingenting for statsminister Jonas Gahr Støre og hans regjerings håp om å styre landet en periode til.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre går tilbake med hele 6,3 prosentpoeng til 24,9 prosent på Opinions partibarometer for mars, gjennomført på oppdrag fra Altinget og ABC Nyheter. Erna Solbergs lag er likevel desidert største parti på målingen. Arbeiderpartiet går frem 1,2 prosentpoeng, til 18,8.

Det høres ut som gode nyheter for Arbeiderpartiet.

Opinions partibarometer gjennomført på oppdrag fra Altinget og ABC Nyheter mars 2024

Ap: 18,8% (+1,2)

H: 24,9% (-6,3)

Sp: 5,4 (+0,8)

Frp: 16,3 % (+4,5)

SV: 10,9 % (+0,9)

Rødt: 5,8 % (+1,2)

V: 5,8 % (-0,1)

MDG: 4,9 % (+0,6)

KrF: 2,6 % (-2.1)

Andre: 4,5 % (-0,9)

Størst av de andre partiene er INP med 1,4 % (-1,9)

• Opinions partibarometer for mars 2024 er basert på 1000 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg.

• 72 prosent (n=715) har avgitt svar om partipreferanse.

• Telefonintervjuene er gjennomført i perioden 27. februar - 4. mars.

• Barometeret er beregnet på grunnlag av spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 2021. Følgende spørsmål ble stilt:

– «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?»

– «Stemte du ved stortingsvalget i 2021? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»

• Resultatene (n=1000) må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 1,0 og 3,2 prosentpoeng. De største partiene har de største feilmarginene. Resultatene er vektet på kjønn, alder og stemmegivning ved stortingsvalget 2021.

Det blir bedre.

For samtlige partier på rød side, inkludert MDG, går litt frem.

Til sammen øker Ap, Sp, SV, Rødt og MDG oppslutningen med 4,7 prosentpoeng.

Likevel er veien opp uendelig lang. Om denne målingen skulle bli valgresultatet i 2025, hadde rød side og MDG fått 80 mandater på stortinget, mens blå side hadde fått 89. Blå side hadde ikke engang behøvd KrFs mandater for å oppnå rent flertall.

Det finnes håp for Støre. Han kan være heldig med økonomien.

For når Høyre taper oppslutning vandrer velgere nå typisk til Frp, ikke til Ap. Da kan ikke Støre vinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre hentet ingen gevinst av at Erna Solberg fikk «sterk kritikk» av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité for sin håndtering av ektemannens aksjehandling da hun var statsminister. Støre fikk kritikk selv, og hans nestleder Tonje Brenna står nå også i fare for å få «sterk kritikk» for sin kameraderi-virksomhet.

Men det finnes håp for Støre. Han kan være heldig med økonomien. Om rentekutt gjør folks hverdag lettere, om han står i det med gode strømstøtteordninger, om matvarepriser og drivstoffpriser legger seg på levelige nivåer og lønnveksten igjen blir reell. Om det er opptur under valgkamp og valg neste år, da har Arbeiderpartiet – som tradisjonelt er gode på valgkamp – en sjanse.

Hvis ikke, er det ingenting som gir grunnlag for håp om fire nye år for Arbeiderpartiet i regjering. Ropene om lederskifte har stilnet etter at kronprinsesse Tonje Brenna skjøt seg selv i foten, alt tyder på at Jonas Gahr Støre vil være statsministerkandidat også i 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men taper han, er han ferdig.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).