Sport
Besseberg har forsonet seg med ettermælet – dom kommer på sensommeren
Anders Besseberg (79) tror ikke en frifinnelse i Borgarting lagmannsrett kommer til å renvaske ham i alles øyne.

To rettsrunder i korrupsjonssaken mot Besseberg er unnagjort. Dommen faller i overgangen august/september.
– Jeg har uansett dom allerede forsonet meg med at jeg i noens øyne ganske snart vil bli gravd ned som skandalepresidenten, mens jeg i andres blir gravd ned som «Mr. Skiskyting», sa Besseberg i sin sluttreplikk.
– For meg er det viktig å vite hva jeg selv har gjort, og at jeg har gjort mitt ytterste for denne idretten i 50 år, la han til.
Den tidligere skiskytterpresidenten gikk hardt ut mot Økokrim.
– Beviser har jeg dessverre hørt veldig lite om fra aktoratets side, men antakelser har det vært masse av. Det har også vært gjengivelser av rykter.
– Altfort høy
I fjor ble Besseberg felt på ni av ti tiltalepunkter i tingretten og dømt til tre år og én måneds fengsel. Han har hele tiden nektet straffskyld, og forsvarerne ba onsdag om at Besseberg frifinnes for tiltalen.
Økokrim la ned påstand om 3,5 år i fengsel og en bot på 750.000 kroner. Det ble også bedt om inndraging til en verdi av drøyt 1,4 millioner kroner.
– Straffepåstanden er altfor høy. Det er ikke grunnlag for det, sa medforsvarer Ruth Haile Tesfazion i retten.
Hun la til at Besseberg bør få betinget fengsel hvis han blir funnet skyldig.
Reagerer
På ankesakens siste dag tok forsvarer Fredrik Berg et knallhardt oppgjør med aktoratets bevisføring.
– Vitnene ble bedt om å spekulere i avhør og i vitneboksen. Sladder og rykter om forhold langt utenfor tiltalen er blitt lest opp. Aktoratet har på denne måten brakt fram uverdige vitnemål. Jeg har aldri sett noe lignende i en økonomisk straffesak.
Besseberg var øverste sjef i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i over 25 år. Tiltalen er knyttet til vervet, og anklagene handler om bestikkelser i form av tre luksusklokker, eksklusive jaktturer, samvær med prostituerte og en leasingbil.
Mye av dette kobles til maktpersoner i russisk idrett og rettighetsselskapet Infront. Besseberg bestrider ikke å ha tatt imot dyre gaver, men hevder han fikk dem som privatperson.
– Som en russisk matrjosjka-dukke må vi gjennom lagene for å finne hva som er relevant, sa Berg i sin prosedyre.
Han mener saken kan skrelles ned til klokkene og jaktturene, og at heller ikke dette var ulovlig smøring.
– Det må skje med forsett. Man kan ikke gå inn i en sky med påvirkningsrisiko og bli korrupt. Sånn kan det ikke være.
Skyggesaker
Ifølge forsvareren har ankesaken vært gjennomsyret av «ulmende anklager» om juks, doping og penger. Dette er det han kaller skyggesaker.
– Det føles ikke godt å sitte her og egentlig ikke vite hva man er tiltalt for, sa Berg og ba lagmannsretten ha et «betydelig kritisk blikk» på det Økokrim har lagt fram.
Opprinnelig ble Besseberg anklaget for å ha latt seg kjøpe for å skjule russisk doping, men disse beskyldningene kom ikke med i tiltalen.
– Russland er ordet som er blitt nevnt oftest av påtalemyndigheten. Det har vært et stort dilemma for forsvaret. Skal vi snu ryggen til det, eller kjempe mot en historiefortelling vi ikke er enig i? sa Berg, og tvilte på at aktoratet hadde fulgt plikten om å være objektiv.
I Økokrims prosedyre ble Besseberg framstilt som en som beriket seg selv og ble eneveldig i sine siste år som IBU-president.
– Han var i en konstant tilstand av inhabilitet. Saken går inn i kjernen av korrupsjonsbestemmelsene, sa statsadvokat Marianne Djupesland.