
Forsikringsselskap advarer: – Det kan gjøre deg til gjeldsslave

Helsetrygdkort erstatter ikke reiseforsikringen alene, understreker Frende Forsikring.
Påsken nærmer seg med stormskritt, og mange nordmenn forlater landet til fordel for sydligere strøk.
Men før avreise er det smart å ha orden i sysakene – både europeisk helsetrygdkort og reiseforsikring bør være i boks.
Seniorrådgiver i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen, advarer mot å bruke helsetrygdkortet som en erstatter for reiseforsikringen.
Dette er forskjellen
– Helsetrygdkort er et bevis på at du har rett på samme behandling som innbyggerne i landet du er på reise i. Du kan bestille det fra Helfo på helsenorge.no. Reiseforsikring sikrer at du får dekket best mulig behandling, kjappest mulig. Og at du kommer deg trygt hjem igjen etter sykdom eller ulykke uten å ta regningen selv, sier Anfinsen i en pressemelding.
Tall fra forsikringsselskapet viser at én av fem brukte reiseforsikringen sin i fjor.
Se video: Her kan du kjøpe hus for elleve kroner
Blir du akutt syk i utlandet er du prisgitt standarden på helsevesenet der du er. Den kan variere fra land til land, og bygd til by.
– Med forsikring kan du få anbefaling før du reiser, og hjelp til å finne riktig behandler på stedet. Uten forsikringen kan det hende du får behandlingen du trenger, men du må dekke kostnadene selv. Her snakker vi summer som kan gjøre deg til gjeldsslave. Hvert år ser vi saker som koster millioner etter sykdom eller ulykke i utlandet, sier Anfinsen videre.
I 2024 var erstatningene etter reiseskader høyere enn noen gang tidligere. Tall fra Finans Norge viser at skadene kostet mer enn tre milliarder kroner totalt.
Ifølge Anfinsen var den dyreste skadetypen sykdom på ferie.
– Oppfordrer alle
Også Helfo, som utsteder helsetrygdkortet, advarer mot å ikke også ha reiseforsikring når man reiser til utlandet.
– Vi oppfordrer alle til å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise. Europeisk helsetrygdkort dekker ikke behandling på privat sykehus eller hos privat lege som ikke er tilknyttet det offentlige behandlingstilbudet. Det dekker heller ikke hjemtransport, sier avdelingsdirektør Karin Synnøve Jarnæs i Helfo utland, i en pressemelding.