Forbudt i 1250 år: Endelig får kvinnene delta på japansk naken-festival

Hadaka Matsuri har lange tradisjoner i Japan. Nå får for første gang også kvinner delta, men foreløpig ikke i høydepunktet, der målet er å ta på en shin-otoko, en helt naken mann. Bildet er tatt ved Saidaiji Temple i Okayama i 2017.
Hadaka Matsuri har lange tradisjoner i Japan. Nå får for første gang også kvinner delta, men foreløpig ikke i høydepunktet, der målet er å ta på en shin-otoko, en helt naken mann. Bildet er tatt ved Saidaiji Temple i Okayama i 2017. Foto: Behrouz Mehri / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likestillingen har nådd en ny milepæl i Japan. Nå får kvinnene for første gang på over 1000 år delta på «naken mann»-festivalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tradisjonsrike Hadaka Matsuri-festivalen blir årlig arrangert i februar i byen Inazawa, mellom Kyoto og Tokyo i Japan. Nå, for første gang på 1250 år, vil også kvinner få lov til å delta. Det melder avisen South China Morning Post (SCMP). Hadaka Matsuri betyr direkte oversatt nakenfestival, på norsk.

SCMP melder at både lokale kvinner og eksperter på likestilling hyller beslutningen tatt av eldrerådet i Konomiya-helligdommen. Årets festival skal finne sted 22. februar og ifølge arrangørene er det ventet rundt 10.000 deltakere, og minst like mange skuelystne.

– Vi har ikke hatt mulighet til å holde festivalen på vanlig måte de siste tre årene på grunn av pandemien, og i løpet av den tiden, har vi fått flere henvendelser fra kvinner i byen som ønsker å delta, sier Mitsugu Katayama til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video fra arkivet: Gjest med naken-tabbe på svensk hotell

Kun tildekket over hoftepartiet

Festivalen er shintoistisk der deltakerne, kun tildekket i hoftepartiet, deltar i et håp om å få hell og lykke det kommende året. Det er blant annet en parade gjennom byen der, frem til nå kun menn, har deltatt kun lett ikledd, og kastet isvann og drukket sake for å holde varmen, mens de frakter en dekorert helligdom på bambusstokker frem til tempelet.

Kvinnene får derimot fortsatt ikke ta del av festivalens store høydepunkt. Etter solen har gått ned og helligdommen er fraktet til gudshuset vil en shin-otoko, en helt naken mann, ta seg fra scenen og til tempelet. Målet for deltakerne er å fysisk ta på denne nakne mannen, for å overføre deres uflaks over på ham.

Når shin-otoko har tatt seg over til tempelet, vil all uflaksen overføres til en gjenstand som brennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Hundrevis av menn samlet i Saidaiji-tempelet i Okayama for å fange en hellig trepinne. Den som fanger pinnen blir erklært «årets hellige mann». Bildet er tatt i 2001. Foto: Jiji Press / AFP
Hundrevis av menn samlet i Saidaiji-tempelet i Okayama for å fange en hellig trepinne. Den som fanger pinnen blir erklært «årets hellige mann». Bildet er tatt i 2001. Foto: Jiji Press / AFP

Håper på full deltakelse

Sumie Kawakami fokuserer på kvinnekamp og kjønnsutfordringer ved Yamanashi Gakuin universitetet. Hun sier til SCMP at hun ble «overrasket, men glad» over avgjørelsen. Hun håper kvinnene også får delta i resten av festivalen i fremtiden.

– Jeg er veldig glad for å høre dette og det er et godt tegn på at Japan er fremtidsrettet, selv om det jo er langt på overtid, sier hun.