Luksuscruise ble til mareritt: 177 ble syke

Her er Celebrity Summit på vei ut fra havnen i Miami i 2021. Skipet hadde over 2000 passasjerer om bord da det brøt ut omgangssyke.
Her er Celebrity Summit på vei ut fra havnen i Miami i 2021. Skipet hadde over 2000 passasjerer om bord da det brøt ut omgangssyke. Foto: Lynne Sladky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diaré, oppkast, magekramper og hodepine. Cruiseturen rundt Bermuda ble minnerik av helt feil grunner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cruiseskipet Celebrity Summit fikk med seg en høyst uønsket passasjer på cruiset i Karibien.

Mellom 15. mai og 25. mai hadde 152 passasjerer og 25 besetningsmedlemmer symptomer på noroviruset. Det rapporterer Centers for disease control and prevention (CDC), de tilsvarer det norske Folkehelseinstituttet (FHI) i USA.

Det var Dagbladets Børsen som først omtalte hendelsen i Norge.

2144 passasjerer

Totalt var det rundt syv prosent av skipets 2144 passasjerer som ble syke.

Se video fra arkivet: Bli med om bord «cruiset fra helvete»

Ifølge Insider var dette det tolvte utbruddet av omgangssyke på cruiseskip så langt i 2023. Fem av disse utbruddene er klassifisert som norovirus.

FHI: Svært smittsomt

Ifølge FHI er noroviruset svært smittsomt og den vanligste årsaken til omgangssyke. En smittet personer er mest smittsom mens vedkommende har symptomer med oppkast og diaré.

«De viktigste forebyggende tiltakene mot norovirusinfeksjon er god hånd– og kjøkkenhygiene. Med god håndhygiene mener vi grundig håndvask med såpe og rennende vann», skriver FHI på sine nettsider.

De påpeker at alkoholbasert hånddesinfeksjon er mindre effektivt mot noroviruset.