Oscarshall åpner igjen med prakthage

I fjor ble hageanelegget restaurert og Oscarshall holdt stengt. I år åpner lystslottet igjen, med en utstilling for samtidskunst på kjøpet.
I fjor ble hageanelegget restaurert og Oscarshall holdt stengt. I år åpner lystslottet igjen, med en utstilling for samtidskunst på kjøpet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix. / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter lang tids restaureringsarbeider i parken, åpner lystslottet Oscarshall på Bygdøy i Oslo for publikum igjen denne sommeren. I tillegg til den nyrestaurerte parken, blir det utstilling av samtidskunst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Parken og samtidskunstutstillingen er gratis tilgjengelig for publikum i lystslottets åpningstider fra 3. juni. Besøkende kan også kjøpe billetter til spesielle omvisninger i det som regnes som nygotikkens hovedverk i Norge.

Oscarshalls arkitekt, Johan Henrik Nebelong (1817-1871), betraktet parken omkring lystslottet som en integrert del av sin helhetlige plan. Parken og bygningene skulle spille sammen, og romantiske, slyngende stier skulle følge kurvene i terrenget.

Men gjennom snart 200 år har stiene og vegetasjonen i parken endret seg.

- Det siste året er det derfor lagt ned mye arbeid for å gjenskape Nebelongs opprinnelige plan. Nå er rehabiliteringen i sluttfasen, og gjennom sommeren kan publikum oppleve siste fase i restaureringen av parken, heter det i en pressemelding fra Det norske kongehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Utsikt over parkanlegget på Oscarshall. Foto: Det kongelige hoff

Nygotisk og samtidskunst

Oscarshall er det første stedet i Norge som er bygget som et samtidsmuseum for norsk kunst. Datidens norske samtidskunstnere, som Adolph Tidemand, Hans Gude, Joachim Frich, Hans Michelsen og Christopher Borch, fikk i oppdrag å skape arbeider til utsmykning av rommene.

- I sommer blir Oscarshall på nytt en arena for samtidskunst gjennom et samarbeid mellom De kongelige samlinger og Kunsthøgskolen i Oslo. Nye arbeider fra vår egen tid vises i dialog med det historiske komplekset. Verkene er skapt av ti kunstnere fra linjen Grafikk og Tegning, heter det i meldingen.