Australia dropper Kong Charles på pengesedlene

Kong Charles får ikke erstatte moren, Dronning Elisabeth, på de nye australske 5-dollarsedlene.
Kong Charles får ikke erstatte moren, Dronning Elisabeth, på de nye australske 5-dollarsedlene. Foto: Reserve Bank of Australia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den australske sentralbanken har besluttet at Kong Charles III ikke får erstatte moren Dronning Elisabeth på de nye 5-dollarsedlene. Den plassen skal brukes til å ære noen andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AUSTRALIA: - Det nye designet på seddelen skal hylle den australske urbefolkningen, skriver den australske sentralbanken, Reserve Bank of Australia, i en melding på sin hjemmeside.

Den nåværende 5-dollarseddelen prydes av et portrett av avdøde Dronning Elisabeth II.

Inntil nå har det alltid vært bilde av den britiske monarken på minst en av sedlene i hver nye seddel-serie som har vært tatt i bruk i Australia. Den britiske monarken er formelt statsoverhode i Australia, New Zealand og andre tidligere kolonier.

Hennes bortgang i fjor sparket igang en stor debatt om australias framtid som konstitusjonelt monarki.

- Beslutningen om designet på ny 5-dollarseddel kommer etter konsultasjoner med den australske regjeringen. Den støtter denne endringen, sier sentralbanken i en uttalelse, ifølge BBC.

....men hjemme i Storbritannia er Kong Charles III trygt plassert med hele to portretter på de nye 5-pundsedlene. Foto: Bank of England
....men hjemme i Storbritannia er Kong Charles III trygt plassert med hele to portretter på de nye 5-pundsedlene. Foto: Bank of England

Sentralbanken skal nå inkludere urbefolkningsorganisasjoner, First Australians, i arbeidet med å designe den nye seddelen. Den vil ta noen år før den er klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mellomtiden skal man fortsette å bruke, og produsere nye, sedler med Dronning Elisabeth II. Sedler med bilde av henne skal også være gyldige etter at de nye sedlene tas ibruk.

Den avdøde dronningen pryder også myntene i Australia. Men her er man iferd med å innarbeide portrettet av Kong Charles III.

Sentralbankens beslutning blir svært godt mottatt av politikere og samfunnsledere med aboriginsk bakgrunn:

- Dette er en stor seier for urbefolkningen som har slåss for å avkolonisere dette landet, sier Grønt-senator Lidia Thorpe som selv er DjabWurrung Gunnai Gunditjmara-kvinne.

Ifølge nyere anslag levde aboriginerne i Australia i 65 000 år før britene kom dit.

1 australsk dollar tilsvarer 7,10 kroner med dagens kurs.