NHO Reiselivs klimarapport møter kritikk fra flere hold

I Reiselivets klimarapport bestilt av NHO Reiseliv får kritikk av to forskere fra Vestlandsforskning. De påpeker at rapporten kun har med utslipp fra flyreiser én vei, at beregningene for flyreiser som er lagt til grunn gir lavere utslipp enn det flyselskapene selv rapporterer, og at rapporten ikke har tatt hensyn til at CO2-utslipp i høye luftlag gir en større global oppvarmingseffekt enn på bakkenivå. Illustrasjonfoto.
I Reiselivets klimarapport bestilt av NHO Reiseliv får kritikk av to forskere fra Vestlandsforskning. De påpeker at rapporten kun har med utslipp fra flyreiser én vei, at beregningene for flyreiser som er lagt til grunn gir lavere utslipp enn det flyselskapene selv rapporterer, og at rapporten ikke har tatt hensyn til at CO2-utslipp i høye luftlag gir en større global oppvarmingseffekt enn på bakkenivå. Illustrasjonfoto. Foto: Michaela Rehle / Reuters/NTB scanpix

Forskere og miljøbevegelsen er enige: Utslippene fra fly burde vært mye høyere i rapporten og utslipp fra forbruk burde tas høyde for.

NHO Reiseliv får krass kritikk for sin «Reiselivets klimarapport» fra to forskere ved Vestlandsforskning, Carlo Aall og Stefan Gössling. I en kommentar publisert på forskning.no kritiserer de tallmaterialet som ligger til grunn for tre ulike mangler, og konkluderer med at rapporten er to skritt fram og ett tilbake.

NHO Reiseliv konkluderer med at cruisenæringen er klimaverstingen, mens det asiatiske markedet er det viktigste vekstmarkedet.

Sistnevnte er en underlig konklusjon i et klimaperspektiv mener Aall og Gössling, ettersom klimautslipp fra flyreiser til og fra Asia er betydelige.

I rapporten ser NHO Reiseliv på CO2-avtrykk per brukte krone. Da kommer amerikanske og kinesiske turister godt ut, tross den lange flyreisen, med henholdsvis 16 og 18 gram CO2 i utslipp per brukte krone. Sveits, Østerrike og Tyskland kommer best ut med henholdsvis 8, 9 og 10 gram CO2-utslipp per brukte krone. Cruiseturistene kommer dårligst ut.

«Det er dessuten virkelig problematisk at NHO reiseliv bruker klimatallene til å regne ut hvilke turister som slipper ut mest CO2 per kroner lagt igjen i Norge. Det betyr at bare turistene legger igjen nok penger, så kan man fortsette å øke utslippene. Da kan man saktens spørre seg hva skal man med bærekraftmålet?» skriver de to forskerne i sin kommentar.

– Jo høyere konsum, jo høyere utslipp

Cicero-forsker Borgar Aamaas påpeker at lange flyreiser er svært lite klimavennlig.

– Turisme er en litt vanskelig næring fordi deler av den ikke fremstår veldig bærekraftig. En studie fra i fjor viste at cirka 8 prosent av de globale utslippene kommer fra turisme, og utslippene øker. Den store utfordringen er at turisme ofte bygger på at folk skal bli transportert langt i løpet av kort tid. Det er ennå en god stund til vi har gode fossilfrie alternativ på dette, for eksempel for å fly fra Asia til Norge, sier Aamaas til ABC Nyheter.

Han forstår at bransjen ønsker å se på utslipp per krone lagt igjen.

– Men det gir en litt annen vinkling. Jo høyere konsum, jo høyere utslipp. Det er det typiske. Det kan framstå litt misvisende at amerikanske og kinesiske turister kommer godt ut i undersøkelsen når de samtidig kom til Norge med fly, fortsetter Cicero-forskeren.

Les også: Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken

Mener flyutslipp skulle vært høyere

Rent faktisk er det svenske og danske turister som har det laveste utslippet per opphold i Norge, med et snitt på cirka 100 kilo CO2-utslipp per opphold, ifølge rapporten. Turister fra de fleste mellom- og søreuropeiske landene ligger mellom 200 og 300 kilo, mens kinesere og amerikanere havner på cirka 350 kilo.

Cruiseturister slipper i gjennomsnitt ut 659 kilo CO2.

I disse beregningene ligger gjennomsnittlig utslipp fra innreise, overnatting, bevertning og reiser innad i landet under opphold til grunn.

Aall og Gössling mener beregningene er mangelfulle, og at de i virkeligheten burde være mye høyere dersom man faktisk ønsker å se på det totale klimaavtrykket.

De påpeker at rapporten kun har med utslipp fra flyreiser én vei, at beregningene for flyreiser som er lagt til grunn gir lavere utslipp enn det flyselskapene selv rapporterer, og at rapporten ikke har tatt hensyn til at CO2-utslipp i høye luftlag gir en større global oppvarmingseffekt enn på bakkenivå.

Anja Bakken Riise er leder av den ideelle miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. Foto: Sébastian Dahl
Anja Bakken Riise er leder av den ideelle miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. Foto: Sébastian Dahl

Lederen i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, deler forskernes syn på rapportens mangler.

– Det er viktig å merke seg at analysen er basert å territorial beregningsmåte som ikke synliggjør hele klimafotavtrykket fra næringen. Det gjør rapporten mindre relevant som beslutningsgrunnlag enn den kunne vært dersom analysene hadde vært mer helhetlige, sier Riise til ABC Nyheter.

I likhet med forskerne fra Vestlandsforskning kritiserer hun rapporten for ikke å ha med utslipp knyttet til forbruk, og for at det kun er beregnet utslipp fra flyreiser én vei – til Norge.

– Klimabelastningen fra flyturisme ville vært høyere dersom både tur og returreise var regnet med. Den mest åpenbare mangelen i rapporten handler om å adresse den åpenbare klimabelastningen fra flybasert turisme.

NHO Reiseliv: – Den anerkjente måten å gjøre det på

Ole Michael Bjørndal er næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv. Han sier det er brukt en vanlig metode for å se på totalt klimaavtrykk for ulike turistgrupper i rapporten.

– Å telle flyreiser én vei er den anerkjente måten å gjøre det må. For eksempel går det enormt mange fly mellom Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda hvert år. Hadde man talt begge veier og gitt Norge ansvaret for de utslippene, så hadde det blitt feil, sier Bjørndal til ABC Nyheter.

Han sier videre at de ikke har sett på utslipp knyttet til kjøp av varer og tjenester utenom reiselivsrelaterte tilbud og aktiviteter.

– Det er mer et spørsmål om hva handelsstanden bidrar til av klimagassutslipp. Skal man skille om det er svenske turister eller norske innbyggere som handler på Zara? Og skal det i så fall tilskrives utslipp fra norsk reiseliv eller norsk handelsstand?

Samtidig mener Bjørndal det er relevant og nyttig for reiselivet å se pengebruken opp mot lengden på opphold.

– Jo lenger oppholdet er, jo bedre er fotavtrykket. Det er derfor sveitserne kommer best ut. De er her i over 16 dager i snitt og bruker mest penger. Vi synes det er positivt at turister i Norge benytter seg av varer og tjenester fra norske produsenter.

Bjørndal er uenige i flere punkter i kritikken fra de to forskerne i Vestlandsforskning.

– Rapporten vår har skrevet utførlig om utslipp fra øvre luftlag, og siterer mye fra en Cicero-rapport om dette hvor Aamaas er medforfatter. Vi har til og med beregnet det. Men ingen land rapporterer på disse effektene fordi det er usikre anslag. Derfor har vi nevnt dette, men det ville blitt feil og usikre estimater om vi tok det med i den endelige beregningen, og det ville heller ikke vært i tråd med offisiell metode for rapportering, sier han.

I en kommentar publisert på forskning.no svarer han mer utfyllende på kritikken fra Vestlandsforsknings to forskere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:17 Klopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15 Gransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38 Vurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29 Nord-Korea fornærmer Trump19:13 Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59 Supervulkanene som kan ødelegge verden18:53 Luftambulanselege sier opp jobben18:35 Fredsprisvinneren har ankommet Norge17:57 Karlsson må stå over flere skirenn17:51 FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42 Bedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30 SV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Tidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29 «Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12 Drømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52 Helse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48 9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33 Forlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25 RUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25 Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23 Regjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23 Nye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22 Turister må holde avstand fra hvalen13:21 EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48 Haaland beste tenåring i Europa12:34 Putin og Zelenskyj møtes i Paris12:16 Støre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15 Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53 Tolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28 Toryene øker forspranget på ny måling11:27 Minst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17 Russland utestengt fra OL og VM i fire år11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 Vy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Ingen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Har vi helt mistet evne til å føle skam?15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene
Siste nytt
20:17SportKlopp om Haaland før nøkkelkampen: – Han er en eksepsjonell spiller20:15NorgeGransking «frikjenner» FBI for Russland-gransking19:38NorgeVurderer å leie inn fly fra Luftransport19:29VerdenNord-Korea fornærmer Trump19:13NorgeFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59VerdenSupervulkanene som kan ødelegge verden18:53NorgeLuftambulanselege sier opp jobben18:35NorgeFredsprisvinneren har ankommet Norge17:57SportKarlsson må stå over flere skirenn17:51NorgeFN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42NorgeBedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30PolitikkSV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenTidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29Kultur«Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12SportDrømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52NorgeHelse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48Kultur9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33VerdenForlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25SportRUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25VerdenFredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23PolitikkRegjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23PengerNye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22ReiseTurister må holde avstand fra hvalen13:21MotorEU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48SportHaaland beste tenåring i Europa12:34VerdenPutin og Zelenskyj møtes i Paris12:16PolitikkStøre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15NorgeBilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53NorgeTolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28PolitikkToryene øker forspranget på ny måling11:27VerdenMinst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17SportRussland utestengt fra OL og VM i fire år11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturWallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseVy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenIngen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01Helse og livsstilNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkTrusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenHar vi helt mistet evne til å føle skam?15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene
Populært