NHO Reiselivs klimarapport møter kritikk fra flere hold

I Reiselivets klimarapport bestilt av NHO Reiseliv får kritikk av to forskere fra Vestlandsforskning. De påpeker at rapporten kun har med utslipp fra flyreiser én vei, at beregningene for flyreiser som er lagt til grunn gir lavere utslipp enn det flyselskapene selv rapporterer, og at rapporten ikke har tatt hensyn til at CO2-utslipp i høye luftlag gir en større global oppvarmingseffekt enn på bakkenivå. Illustrasjonfoto.
I Reiselivets klimarapport bestilt av NHO Reiseliv får kritikk av to forskere fra Vestlandsforskning. De påpeker at rapporten kun har med utslipp fra flyreiser én vei, at beregningene for flyreiser som er lagt til grunn gir lavere utslipp enn det flyselskapene selv rapporterer, og at rapporten ikke har tatt hensyn til at CO2-utslipp i høye luftlag gir en større global oppvarmingseffekt enn på bakkenivå. Illustrasjonfoto. Foto: Michaela Rehle / Reuters/NTB scanpix

Forskere og miljøbevegelsen er enige: Utslippene fra fly burde vært mye høyere i rapporten og utslipp fra forbruk burde tas høyde for.

NHO Reiseliv får krass kritikk for sin «Reiselivets klimarapport» fra to forskere ved Vestlandsforskning, Carlo Aall og Stefan Gössling. I en kommentar publisert på forskning.no kritiserer de tallmaterialet som ligger til grunn for tre ulike mangler, og konkluderer med at rapporten er to skritt fram og ett tilbake.

NHO Reiseliv konkluderer med at cruisenæringen er klimaverstingen, mens det asiatiske markedet er det viktigste vekstmarkedet.

Sistnevnte er en underlig konklusjon i et klimaperspektiv mener Aall og Gössling, ettersom klimautslipp fra flyreiser til og fra Asia er betydelige.

I rapporten ser NHO Reiseliv på CO2-avtrykk per brukte krone. Da kommer amerikanske og kinesiske turister godt ut, tross den lange flyreisen, med henholdsvis 16 og 18 gram CO2 i utslipp per brukte krone. Sveits, Østerrike og Tyskland kommer best ut med henholdsvis 8, 9 og 10 gram CO2-utslipp per brukte krone. Cruiseturistene kommer dårligst ut.

«Det er dessuten virkelig problematisk at NHO reiseliv bruker klimatallene til å regne ut hvilke turister som slipper ut mest CO2 per kroner lagt igjen i Norge. Det betyr at bare turistene legger igjen nok penger, så kan man fortsette å øke utslippene. Da kan man saktens spørre seg hva skal man med bærekraftmålet?» skriver de to forskerne i sin kommentar.

– Jo høyere konsum, jo høyere utslipp

Cicero-forsker Borgar Aamaas påpeker at lange flyreiser er svært lite klimavennlig.

– Turisme er en litt vanskelig næring fordi deler av den ikke fremstår veldig bærekraftig. En studie fra i fjor viste at cirka 8 prosent av de globale utslippene kommer fra turisme, og utslippene øker. Den store utfordringen er at turisme ofte bygger på at folk skal bli transportert langt i løpet av kort tid. Det er ennå en god stund til vi har gode fossilfrie alternativ på dette, for eksempel for å fly fra Asia til Norge, sier Aamaas til ABC Nyheter.

Han forstår at bransjen ønsker å se på utslipp per krone lagt igjen.

– Men det gir en litt annen vinkling. Jo høyere konsum, jo høyere utslipp. Det er det typiske. Det kan framstå litt misvisende at amerikanske og kinesiske turister kommer godt ut i undersøkelsen når de samtidig kom til Norge med fly, fortsetter Cicero-forskeren.

Les også: Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken

Mener flyutslipp skulle vært høyere

Rent faktisk er det svenske og danske turister som har det laveste utslippet per opphold i Norge, med et snitt på cirka 100 kilo CO2-utslipp per opphold, ifølge rapporten. Turister fra de fleste mellom- og søreuropeiske landene ligger mellom 200 og 300 kilo, mens kinesere og amerikanere havner på cirka 350 kilo.

Cruiseturister slipper i gjennomsnitt ut 659 kilo CO2.

I disse beregningene ligger gjennomsnittlig utslipp fra innreise, overnatting, bevertning og reiser innad i landet under opphold til grunn.

Aall og Gössling mener beregningene er mangelfulle, og at de i virkeligheten burde være mye høyere dersom man faktisk ønsker å se på det totale klimaavtrykket.

De påpeker at rapporten kun har med utslipp fra flyreiser én vei, at beregningene for flyreiser som er lagt til grunn gir lavere utslipp enn det flyselskapene selv rapporterer, og at rapporten ikke har tatt hensyn til at CO2-utslipp i høye luftlag gir en større global oppvarmingseffekt enn på bakkenivå.

Anja Bakken Riise er leder av den ideelle miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. Foto: Sébastian Dahl
Anja Bakken Riise er leder av den ideelle miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. Foto: Sébastian Dahl

Lederen i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, deler forskernes syn på rapportens mangler.

– Det er viktig å merke seg at analysen er basert å territorial beregningsmåte som ikke synliggjør hele klimafotavtrykket fra næringen. Det gjør rapporten mindre relevant som beslutningsgrunnlag enn den kunne vært dersom analysene hadde vært mer helhetlige, sier Riise til ABC Nyheter.

I likhet med forskerne fra Vestlandsforskning kritiserer hun rapporten for ikke å ha med utslipp knyttet til forbruk, og for at det kun er beregnet utslipp fra flyreiser én vei – til Norge.

– Klimabelastningen fra flyturisme ville vært høyere dersom både tur og returreise var regnet med. Den mest åpenbare mangelen i rapporten handler om å adresse den åpenbare klimabelastningen fra flybasert turisme.

NHO Reiseliv: – Den anerkjente måten å gjøre det på

Ole Michael Bjørndal er næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv. Han sier det er brukt en vanlig metode for å se på totalt klimaavtrykk for ulike turistgrupper i rapporten.

– Å telle flyreiser én vei er den anerkjente måten å gjøre det må. For eksempel går det enormt mange fly mellom Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda hvert år. Hadde man talt begge veier og gitt Norge ansvaret for de utslippene, så hadde det blitt feil, sier Bjørndal til ABC Nyheter.

Han sier videre at de ikke har sett på utslipp knyttet til kjøp av varer og tjenester utenom reiselivsrelaterte tilbud og aktiviteter.

– Det er mer et spørsmål om hva handelsstanden bidrar til av klimagassutslipp. Skal man skille om det er svenske turister eller norske innbyggere som handler på Zara? Og skal det i så fall tilskrives utslipp fra norsk reiseliv eller norsk handelsstand?

Samtidig mener Bjørndal det er relevant og nyttig for reiselivet å se pengebruken opp mot lengden på opphold.

– Jo lenger oppholdet er, jo bedre er fotavtrykket. Det er derfor sveitserne kommer best ut. De er her i over 16 dager i snitt og bruker mest penger. Vi synes det er positivt at turister i Norge benytter seg av varer og tjenester fra norske produsenter.

Bjørndal er uenige i flere punkter i kritikken fra de to forskerne i Vestlandsforskning.

– Rapporten vår har skrevet utførlig om utslipp fra øvre luftlag, og siterer mye fra en Cicero-rapport om dette hvor Aamaas er medforfatter. Vi har til og med beregnet det. Men ingen land rapporterer på disse effektene fordi det er usikre anslag. Derfor har vi nevnt dette, men det ville blitt feil og usikre estimater om vi tok det med i den endelige beregningen, og det ville heller ikke vært i tråd med offisiell metode for rapportering, sier han.

I en kommentar publisert på forskning.no svarer han mer utfyllende på kritikken fra Vestlandsforsknings to forskere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:15 Brannfly savnet i Australia05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46 En av fem studenter vil ikke ha barn23:10 Stygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59 Ødegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58 Volkswagen fikk milliardbot i Canada22:37 Frp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22 27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08 Bøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36 Ni av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25 Wuhan isoleres fra omverdenen20:44 Brexitlov på vei til dronningens bord20:31 Politiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08 Kan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03 Folk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43 Gulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32 Mannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32 Schiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12 Radmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07 Mallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39 Offensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35 Robot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23 Trump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08 Macron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58 Spansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40 Resett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29 Aktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27 FN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25 Byrådet truer med å gå av17:06 Frp-seire kan gå tapt16:57 Knut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52 Naboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35 Mann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28 Nav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07 Funn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06 Stor luftforurensning i Oslo15:49 Danske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37 Kina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26 Faren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08 Krangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30 Manshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29 Fortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28 Rødt ber om Frps hjelp14:05 Jansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04 FpU-leder tar ikke gjenvalg13:50 Monty Pythons Terry Jones er død13:24 – Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13 Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12 Sykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12 56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38 Forskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17 Folk hører mindre på radio11:59 Uvær stenger flere veier i Finnmark11:43 Helse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42 Keeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32 – Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29 Storfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21 Hellas får sin første kvinnelige president11:20 Ulv død etter påkjørsel11:02 Kjent gravejournalist siktet i Brasil10:33 Greske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26 Ruuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26 Leder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01 Diesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00 Solskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45 Lundby jager fire på rad i Romania09:23 Tencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57 Godkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39 Senatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36 Dette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15 Bare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09 Dobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58 Sp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43 Dette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16 Eksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06 Overraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47 NRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43 EM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39 NTBs tekniske problemer er rettet06:39 Bombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37 Bitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30 Hauglie foreslår nye varslingsregler06:01 Person gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00 – Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:33 Mann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30 Weinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham
Siste nytt
05:15VerdenBrannfly savnet i Australia05:15NorgeSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23NorgeSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55VerdenUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55NorgeFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27NorgeFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær23:46NorgeEn av fem studenter vil ikke ha barn23:10SportStygg Solskjær-smell, Manchester United tapte hjemme for Burnley22:59NorgeØdegaard med målgivende da Real Sociedad avanserte i den spanske cupen22:58MotorVolkswagen fikk milliardbot i Canada22:37PolitikkFrp kan støtte Sp-forslag om å felle to omstridte ulveflokker22:22Norge27-åring tilstår drap på kvinne i Florø22:08VerdenBøe til friløpet i kunstløp-EM, gullfavoritten Aymoz utslått21:36PolitikkNi av ti Frp-velgere mener det var rett å gå ut av regjeringen21:25VerdenWuhan isoleres fra omverdenen20:44VerdenBrexitlov på vei til dronningens bord20:31NorgePolitiet beslagla flere titalls ombygde våpen i Oslo20:08NorgeKan bli tidenes varmeste Oslo-vinter20:03PengerFolk i Oslo-området blir mer positive til bompenger19:43NorgeGulliksen-show ga norsk 33-30-seier over Slovenia, Kroatia venter i EM-semifinale19:32NorgeMannen som er siktet for Prinsdal-drapet er utlevert fra Ungarn19:32VerdenSchiff: Trump misbrukte makten og må avsettes19:12VerdenRadmagre løver sjokkerer – dyrehagen skylder på den økonomiske krisen19:07VerdenMallorca truffet av uværet Gloria – meteorologene advarer18:39SportOffensiv Carlsen med knockoutseier i Nederland: – En grei dag på jobben18:35NorgeRobot skal hente ut biler fra brannskadd P-hus på Sola18:23PolitikkTrump: Irak ønsker fortsatt amerikansk militærnærvær18:08VerdenMacron kastet ut israelske sikkerhetsfolk17:58SportSpansk kollaps i EM, men gruppevinner etter 22-22 mot Kroatia17:40NorgeResett identifiserte IS-siktet kvinne – stevnet for retten17:29VerdenAktor kaller Weinstein «et seksuelt rovdyr»17:27VerdenFN-eksperter ber USA granske Saudi-Arabias påståtte hacking av Bezos' telefon17:25NorgeByrådet truer med å gå av17:06PolitikkFrp-seire kan gå tapt16:57PolitikkKnut Arild Hareide og Abid Raja avbryter komitéreise i Indonesia16:52NorgeNaboer fortviler: – Det har vært et helvete i 20 år16:35NorgeMann i 50-årene siktet for nettovergrep mot sårbare jenter16:28PengerNav har ikke funnet feiltolkninger av EØS-regelverket for flere ytelser16:07NorgeFunn av polsk mann i Lier etterforskes som drap16:06NorgeStor luftforurensning i Oslo15:49NorgeDanske dømt for å ha prøvd å ta med halv million ut av Norge15:37ReiseKina ber folk om ikke å reise ut av by med virusutbrudd15:26SportFaren hevder PSG-stjerne vil spille for Atlético Madrid15:08NorgeKrangler om soya: – Nordmenn kan være stolte av Brasil-importen14:30NorgeManshaus-saken kommer opp for retten 7. mai14:29NorgeFortsatt dårlig med skiføre i store deler av landet14:28PolitikkRødt ber om Frps hjelp14:05SportJansrud raskest på trening i Kitzbühel14:04PolitikkFpU-leder tar ikke gjenvalg13:50KulturMonty Pythons Terry Jones er død13:24Norge– Vi «slår ikke fast» at Anne-Elisabeth Hagen er drept13:13KulturHevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden13:12SportSykkelstjerne varsler comeback etter skrekkfall13:12Norge56-åring tilstår dobbeltdrap i Bergen12:38Helse og livsstilForskere mener coronavirus kan ha smittet fra ville dyr12:17KulturFolk hører mindre på radio11:59NorgeUvær stenger flere veier i Finnmark11:43Helse og livsstilHelse-Norge forbereder seg på farlig virus11:42SportKeeper før Haaland-møte: – Håper ikke eventyret fortsetter11:32Politikk– Listhaug er så frekk at det ikke er til å tro!11:29VerdenStorfangst av IS-topp: Han er bildet på IS-terroristenes hykleri11:21PolitikkHellas får sin første kvinnelige president11:20NorgeUlv død etter påkjørsel11:02KulturKjent gravejournalist siktet i Brasil10:33VerdenGreske øyboere demonstrerer mot migrantleirer10:26SportRuuds Australia-eventyr over i stormkastene10:26VerdenLeder av MC-gjeng kan ha vært mål for Norrköping-eksplosjon10:01PengerDiesel-skandalen kostet Mercedes-eier nye milliarder i 201910:00SportSolskjær slår knallhardt tilbake mot fotballekspert09:45SportLundby jager fire på rad i Romania09:23PengerTencent har lagt inn bud på hele Funcom08:57PengerGodkjenning av Equinors oljeboring utenfor Australia tas til retten08:39VerdenSenatet vedtok reglene for riksrettsprosessen08:36Helse og livsstilDette var de mest populære navnene i Norge i 201908:15PolitikkBare fire av ti høyrevelgere støttet hjemhenting av IS-kvinne08:09NorgeDobbeltdrapet i Bergen: Drapssiktet 56-åring erkjenner straffskyld07:58PolitikkSp-politiker delte klimainnlegg fra nazistisk nettsted07:43Helse og livsstilDette trikset brukte forskeren for å kvitte seg med mobilavhengigheten07:16VerdenEksplosjon i boligblokk i Norrköping07:06PolitikkOverraskende invitasjon fra Putin – Norge sliter med å svare06:47NorgeNRK: KrF og Venstre vil ha finansministeren06:43SportEM-parodi i 2012: Kan bli tilnærmet reprise mellom Norge og Slovenia06:39NorgeNTBs tekniske problemer er rettet06:39VerdenBombe fra andre verdenskrig uskadeliggjort i Berlin06:37VerdenBitter strid om kjøreregler preget første dag av riksretten06:30NorgeHauglie foreslår nye varslingsregler06:01NorgePerson gjort rede for etter boligbrann i Rogaland06:00Penger– Jeg skjønner ikke hvor Nav har fått anslaget på 2.400 saker fra05:51NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:33NorgeMann i 70-årene savnet etter boligbrann i Nordland05:30KulturWeinsteins forsvarere vil gå hardt ut mot kvinnene som anklager ham
Populært