Flytter historisk fyrtårn i Danmark

Video: Slik skal fyrtårnet flyttes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

120 år gamle Rubjerg Knude Fyr på danske Nordjylland sto i fare for å skli ut i havet. Nå er fyret satt på rulleskøyter og skal flyttes i en spektakulær operasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fundamentet har blitt forsterket, to gigantiske rulleskøyter er plassert under og skinnene er lagt ut. I dag starter den omfattende prosessen med å flytte det 23 meter høye landemerket på forblåste Nordjylland, Rubjerg Knude Fyr.

Da fyret ble oppført i 1899 sto det 200 meter fra kysten. Nå er det kun seks, syv meter igjen. Derfor skal det 120 år gamle historiske tårnet flyttes 70 meter vekk fra kystlinjen for å unngå at det sklir ut i havet som hvert år spiser seg lengre og lengre innpå.

Hele operasjonen er ventet å ta to dager og det er satt av fem millioner danske kroner til flyttingen, skriver den danske avisen Nordjyske.

Hjøring kommune forventer at rundt 25.000 tilskuere vil ta turen for å følge flyttingen av det 700 tonn tunge fyrtårnet. Flyttingen blir også sendt direkte på Youtube:


Les også: Danske Rubjerg Knude Fyr skal rives

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan velte

Da ABC Nyheter først omtalte Rubjerg Knude Fyr i november 2017 var planen at fyrtårnet skulle rives. Senere ble det bestemt at det populære landemerket heller skulle flyttes.

Så store operasjoner er imidlertid alltid forbundet med en viss risiko - særlig når man arbeider mot naturens krefter.

– Beregninger viser at dersom vi hadde gjort dette 35 ganger, så ville fyret velte tre av gangene. Dersom vi er uheldige og en av de tre gangene sammenfaller med operasjonen tirsdag er ikke den beregningen mye verdt, sier murermester Kjeld Pedersen til Ekstra Bladet.

De forventer at det vil ta omlag ti timer å flytte fyrtårnet. Det er den første timen som regnes for å være den mest risikable.

Les også: Norges siste levende fyrtårn