Nå er det forbudt å røyke i det sentrale Melbourne i Australia

Her det blitt forbudt å røyke i sentrum

Melbourne er Australias nest største by, med et innbyggertall på mer enn fire millioner.
Melbourne er Australias nest største by, med et innbyggertall på mer enn fire millioner. Foto: Steve Holland / AP Photo/NTB scanpix

Australias nest største by strammer inn røykeloven. Nå risikerer du over 600 kroner i bot om du tar deg en røyk i bykjernen.

Byrådet i Melbourne har tatt nok et skritt mot det uttalte målet om å bli helt røykfri.

Nå har de innført røykeforbud i den sentrale delen av den australske storbyen. Røykeforbudet gjelder fortauer og gater i området rundt shoppingsenteret Bourke Street Mall, som er det mest populære handlestrøket i byen som er hovedstad i delstatet Victoria.

Forbudet trådte i kraft fredag, skriver flere internasjonale medier, deriblant Daily Mail.

Les også: Svenskene forbyr røyking på offentlige plasser

Personer som ikke overholder forbundet risikerer nå 100 australske dollar i bot, eller rundt 615 norske kroner. Enda høyere er straffen for å bli fersket i å kaste en sneip på bakken. Der ligger boten på mellom 2000 kroner og 4000 kroner, skriver avisen Straits Times. Dette gjelder ikke bare i bykjernen, men i hele byen.

Ordfører i Melbourne, Sally Capp, sier i en uttalelse at røyking er veldig dyrt for samfunnet og at forbudet vil gjøre det lettere å puste i bykjernen.

– Årlig dør rundt 4000 personer i Victoria av røykerelaterte lidelser. Det påvirker helsen og velferden til mange tusen fler.

Ifølge byrådet gjelder forbudet ikke e-sigaretter. De utelukker imidlertid ikke at det også vil kunne bli forbudt etter hvert.

Les også: Hawaii vurderer 100-årsgrense for kjøp av røyk

Personvernpolicy