Tusenvis av nordmenn ferierer i HellasJordskjelv på Kreta: Kunne merkes over hele øya

Ifølge en lokal beboer ristet bygninger i flere sekunder mens skjelvet pågikk. Andre forteller at de våknet av at huset ristet. Bildet er fra stranden i Agios Nikolaos, øst på Kreta i Hellas. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
Ifølge en lokal beboer ristet bygninger i flere sekunder mens skjelvet pågikk. Andre forteller at de våknet av at huset ristet. Bildet er fra stranden i Agios Nikolaos, øst på Kreta i Hellas. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Et jordskjelv rammet den greske ferieøya Kreta onsdag morgen.

Jordskjelvets episenter er registrert 23 kilometer vest for Heraklion, som er hovedstaden på den populære greske øya Kreta i Middelhavet.

Skjelvet inntraff klokken 06.40 tirsdag morgen og ble utløst om lag 80 kilometer under jordoverflaten.

Ifølge lokale nettsteder skal rystelsene ha kunnet merkes over hele øya.

Ifølge AP er det så langt ikke rapportert om personskader eller materielle skader.

Les også: Kraftig jordskjelv i Athen

Våknet av at huset ristet

Tusenvis av nordmenn tilbringer sommerferien på den greske øya hvert år. Ifølge reiseselskapet Apollo er 9.000 reisende fra Norden nå på ferie på Kreta i deres regi.

Mer om jordskjelv...

* De fleste jordskjelv skjer der det er forkastninger – sprekker – i jordskorpen.

Disse sprekkene kan være fra noen meter til mange hundre kilometer lange.

* En rekke steder under oss er plater i berggrunnen stadig i bevegelse. Når to sider av en sprekk plutselig glipper i forhold til hverandre, kan vi få jordskjelv oppe på bakken.

* Rystelsene kan vare fra sekunder til flere minutter.

* Punktet der jordskjelvet startet nede i bakken kalles hyposenter. Punktet på jordoverflaten som ligger rett over kalles episenter.

* Normalt skjer ikke jordskjelv dypere enn 100 kilometer nede i bakken.

* I Norge skjer de fleste jordskjelv på 10 til 30 kilometers dyp. Oslo-skjelvet var trolig hele 28 kilometer nede i dypet, og derfor kunne det merkes over et veldig stort område.

* Dybden ned til jordskjelvets hyposenter avgjør hvor godt vi kjenner rystelsene oppe på bakken. Mange brudd når aldri opp til overflaten.

* Desto lenger ned vi kommer i bakken, desto varmere og mykere er bergartene. Det gjør også at vi merker skjelv nær bakken mye sterkere enn skjelv lenger nede.

Kilde: NORSAR

I tillegg kommer reisende fra andre selskap og turister som har egen feriebolig eller ordnet innkvartering på egen hånd.

Ifølge en lokal beboer ristet bygninger i flere sekunder mens skjelvet pågikk. Andre forteller at de våknet av at huset ristet, melder Sky News.

– Vi har ennå ikke fått meldinger fra våre gjester, men vi har personell tilgjengelig ved behov. Det ser ikke ut til å være skader på hus eller personer, men vi følger med på situasjonen fortløpende, sier AnnSofie Olsson i Apollo til Aftonbladet.

Les også: Jordskjelv i havet nordvest for Australia

Kraftig skjelv sommeren 2017

Dette er det andre jordskjelvet i løpet av de siste to månedene i Hellas, og var like sterkt som skjelvet som nylig rammet den greske hovedstaden Aten, melder The Mirror.

Fakta om de kraftigste jordskjelvene

* Chile, 1960 (styrke 9,5): 5.700 mennesker omkom i Chile. Skjelvet utløste en tsunami som krevde 130 menneskeliv i Japan og 61 i Hawaii.

* Alaska, 1964 (9,2): Hadde sentrum i et øde område og krevde, medregnet en tsunami, 123 menneskeliv.

* Japan, 2011 (9,1): Jordskjelvet med tsunami krevde 18.500 menneskeliv og ødela et atomkraftverk, noe som førte til den verste kjernekraftulykken på 25 år.

* Indonesia, 2004 (9,1): Jordskjelvet i sjøen utenfor Sumatra utløste en tsunami som kostet 220.000 menneskeliv rundt Indiahavet, 168.000 av dem i Indonesia alene.

* Russland, 1952 (9,0): Et jordskjelv på Kamtsjatka-havøya kostet 2.300 mennesker livet. En tsunami ble registrert så langt borte som Chile og Peru.

* Chile, 2010 (8,8): Skjelvet kostet 450 mennesker livet, men en tsunami ble registrert over hele stillehavsområdet.

* India, Tibet 1950 (8,7): Et jordskjelv i Assam-regionen og tilstøtende deler av Tibet kostet opp til 4.800 menneskeliv.

* Alaska 1965 (8,7): Et jordskjelv rammet Aleutene men gjorde liten skade siden området var ubebodd.

* Alaska 1957 (8,6): Et jordskjelv rammet Aleutene men gjorde liten skade siden området var nesten ubebodd.

* Indonesia 2005 (8,6): Jordskjelvet utenfor Sumatra utløste en tsunami som kostet minst 915 mennesker livet.

* Indonesia 2012 (8,6): Jordskjelvet utenfor Sumatra utløste ingen tsunami, og kun 10 dødsfall ble rapportert i forbindelse med skjelvet.

(Kilde: NTB)

I juli 2017 ble Hellas rammet av et kraftig jordskjelv, og flere av de mest populære ferieøyene ble påført ødeleggelser. Flere omkom og mange ble skadd i skjelvet, som hadde en styrke på 6,7. Både Hellas og nabolandet Tyrkia ble berørt.

Les også: Kraftig jordskjelv ved Bali