Myggsmitte i ferieparadis:Denguefeber herjer i Thailand og advarsler om vestnilfeber i Sør-Europa

Thailand er et populært turistmål for nordmenn. Nå har det brutt ut en en denguefeber-epidemi i landet.
Thailand er et populært turistmål for nordmenn. Nå har det brutt ut en en denguefeber-epidemi i landet. Foto: AP Photo/Rajavi Omanee
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i år har 43 mennesker mistet livet som følge av epidemien i Thailand. Samtidig slår greske helsemyndigheter fast at vestnilfeber er blitt et folkehelseproblem. Slik beskytter du deg mot smitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Thailand har antallet påviste tilfeller av denguefeber skutt i været, og myndighetene har nå erklært sykdommen som en epidemi.

Ifølge Bangkok Post er det så langt i år registrert over 28.000 smittetilfeller, mens 43 personer har mistet livet, som følge av sykdommen.

Det er en dobling av antallet tilfeller de siste årene.

Les også: Verdenskjent strand holdes stengt til 2021

Spres via mygg

Denguefeber, som spres via mygg, gir influensalignende symptomer med høy feber, hodepine, lysskyhet, utslett og muskel- og leddsmerter.

Små barn får vanligvis kun moderat feber og utslett. Sykdommen kan en sjelden gang utvikle seg til alvorlig sykdom med blødninger.

Thailandske myndigheter har sprøytet kjemikalier i områder som har vært særlig utsatt for mygglarver. Foto: Apichart Weerawong / AP
Thailandske myndigheter har sprøytet kjemikalier i områder som har vært særlig utsatt for mygglarver. Foto: Apichart Weerawong / AP

Myndighetene har satt inn flere tiltak og forsøker nå å få kontroll over bestanden av mygglarver.

Doktor Sukhum Kanchanapimai, ved det thailandske departementet for folkehelse, sier til Bangkok Post at de vil rette fokus mot sykehus, skoler og templer, som ofte er store kilder til mygglarver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Illeluktende brunalger ødelegger ferieparadis

Advarer om vestnilfeber i Sør-Europa

Vestnilfeber er en annen sykdom som smitter mennesker via mygg.

Mens vestnilfeber tidligere sjelden fantes i Europa, har det de senere årene har vært rapportert om flere utbrudd i sør- og mellomeuropeiske land. I fjor døde flere over 100 europeere etter å ha blitt smittet.

Hellas, Italia og Kroatia, som mange nordmenn besøker, var blant landene som rapporterte om mange tilfeller av sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idet turistsesongen for alvor er i ferd med å ta i Sør-Europa, slår greske helsemyndigheter fast at viruset har etablert seg i Hellas.

– Det har vært nok tilfeller til å kunne si at [vestnilfeber] nå er et folkehelseproblem, sier Danai Pervanidou ved KEELPNO, som har ansvar for overvåkning og kontroll av smittsomme sykdommer i Hellas, til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble smittetilfeller registrert både i urbane og landlige områder, ifølge KEELPNO. Pervanidou minner om hvor viktig det er for hver og en å beskytte seg mot mygg.

– Unngå å bli stukket av myggen

Ifølge Folkehelseinstituttet er det utviklet en vaksine mot denguefeber, men den er ikke allment tilgjengelig i Norge. Myggen som overfører dengufeber er særlig aktiv tidlig om morgenen og på ettermiddagen.

Det oppfordres til å beskytte seg mot myggstikk med påkledning, myggmidler og myggnett. Det anbefales ikke å skru på lys i rom før man har lukket vindu og dør, ettersom myggen tiltrekkes av lys.

Overlege Siri Laura Feruglio ved Folkehelseinstituttet forklarte til ABC Nyheter i fjor høst at myggen som kan overføre vestnilfeber, gjerne stikker om kvelden og natten.

– Da er det viktig å bruke heldekkende klær og myggmiddel. Det er ikke lett å unngå å bli stukket, men det er det beste rådet, sa overlegen.Det finnes ikke vaksine mot vestnilvirus for mennesker.

– Om man oppholder seg i områder der vestnilfeber er i sirkulasjon, er den eneste og beste måten å beskytte seg mot smitte å forebygge myggestikk. Blir man ikke stukket, blir man heller ikke smittet, sa Feruglio til ABC Nyheter.