Student laget prototypen:KLM bygger V-formet og drivstoff-besparende fly

Se video av hvordan flyet kan bli seende ut.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et fly oppkalt etter den legendariske V-gitaren til Gibson, kan bli en realitet. Flyet skal være i stand til å kutte utslipp med 20 prosent, og passasjerene kommer til å sitte i flyets vinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyselskapene har en lang vei å gå før de kan kalle seg klimavennlige. Lufttrafikken bidrar med en stor andel av klimagassutslippene, som må kuttes til beste for jordens miljø og klima, samtidig som reisevirksomheten øker.

I samarbeid med det nederlandske flyselskapet KLM, holder luftfartingeniører ved nederlandske Delft University of Technology nå på å utarbeide en modell for et nytt fly, formet som en V. Det opplyser universitet om i en pressemelding.

– Vårt samarbeid med KLM gir en enorm mulighet til å skape reell forandring, sier universitetsprofessor Henri Werij, ifølge pressemeldingen, og sikter til mulighetene om å gjøre luftfart mer miljøvennlig.

Forbedret aerodynamisk form og lettere vekt, gjør at V-flyet er i stand til å bruke 20 prosent mindre drivstoff enn et Airbus A350-fly, som per dags dato er verdens mest avanserte fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge disse flyene har det samme vingespennet, som vil si at V-flyet kan benytte eksisterende flyplassers infrastruktur, forklarer universitetet i pressemeldingen.

De 314 passasjerene flyet har plass til, vil komme til å sitte inni vingene, der også drivstofftanker og last vil være plassert.

– Vi er stolte av vårt progressive samarbeidsforhold med Delft-universitetet, som passer godt inn med KLMs strategi, og fungerer som en viktig milepæl for oss på vei til oppskalering av bærekraftig luftfart, sier KLM-sjef, Pieter Elbers i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konseptet til flyets første prototype kom fra Justus Benad, student ved det tekniske universitetet i Berlin. Han kom opp med flykonseptet i forbindelse med et prosjekt om potensielle fremtidige flydesign. Konseptet har så blitt videreutviklet av Delft-universitetet, skriver CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet bærer navnet «Flying-V» og er ifølge The Sun oppkalt etter den ikoniske V-gitaren fra Gibson.

Ifølge CNN ventes det at testflygingen av en skalert modell vil finne sted i september i år. Selve flyet vil trolig ikke kunne bli en del av KLMs flåte før rundt år 2040.

Les også:

FAA: Boeing 737 MAX-fly kan ha feilproduserte flydeler

Fem tiltak mot reisesyke

SAS-fly med problemer landet trygt på Gardermoen