Vietnam:

Son Doong-grotten større enn antatt: – Helt vanvittig

Foto: Oxalis Adventure Tours.
Foto: Oxalis Adventure Tours.

En dykkerekspedisjon i Vietnam fastslo i april at verdens største grottesystem - Son Doong - er enda større enn antatt. – En helt vanvittig størrelse, sier ekspert. 

I april tok en gruppe britiske dykkere seg inn i nasjonalparken Phong Nha-Ke Bang i provinsen Quang Binh for å utforske Son Doong-grottens underjordiske elvesystem. Son Doong har siden 2009 vært kjent som verdens største grottesystem i volum.

De samme dykkerne bisto under redningen av et fotballag som var fanget i en grotte i Thailand i fjor.

Les også: Den thailandske grottenhvor fotballaget ble fanget er nå en turistattraksjon

40 millioner kubikkmeter

Under utforskningen fant de en ny undervannstunnel, som beviser at Son Doong knytter an til en annen enorm grotte i området, Hang Thung. Utfra vannprøver antok man allerede før dykket at vann fra Son Doong rant inn i Thung-grotten, men ingen hadde hittil dykket i det underjordiske elvesystemet, melder CNN.

Son Doong måler i dag 38,5 millioner kubikkmeter. Når den offisielt regnes som koblet til Thung-grotten vil det legge ytterligere 1,6 millioner kubikkmeter til dens samlede volum. Det gjør grottesystemet til det definitivt største man kjenner i volum.

Foto: Oxalis Adventure Tours.
Foto: Oxalis Adventure Tours.

Ingen hadde satt fot i Son Doong før 2009, da en lokal bonde endelig klarte å lede en gruppe eksperter tilbake til grotteinngangen han først så på 90-tallet. Den hadde vært svært vanskelig å finne igjen på grunn av tett vegetasjon.

Etter at hulesystemet ble målt og utforsket ble det allerede i 2010 erklært som var verdens største, så enormt at et helt kvartal i New York-kvartal med 40-etasjers skyskrapere kunne få plass i den.

Les også: Norwegian har firedoblet prisene på streikeutsatte strekninger

– Enhver grotte kunne fått plass i Son Doong

– Enhver grotte i verden vil med letthet få plass i Son Doong med dagens totale volum. Den har bare en helt vanvittig størrelse, sier grotteekspert Howard Limbert i reisebedriften Oxalis, den eneste som har lisens til å ta med turister til grottesystemet.

Den fem kilometer lange og tre millioner år gamle elvegrotten ble åpnet for turister i 2013. For å utforske den må man reise med en turgruppe fra Oxalis Adventure Tours. Den fire dager lange reisen krysser 25 kilometer jungelstier og tar turistene på en fysisk krevende ferd, ni kilometer inn i grottene. Oxalis er den eneste bedriften som har lisens til å bringe turister inn i Son Doong. Gruppene har bare plass til ti turister om gangen, maks 1000 per år. Utfluktene organiseres fra januar til august og koster 26.000 kroner. Sammen med de ti reisende er det en stor støttegruppe med bærere, kokker, sikkerhetspersonell og grotte-eksperter.

Hittil er bare omkring 30 prosent av nasjonalparken Phong Nha-Ke Bang utforsket.

Les også:

Foto: Oxalis Adventure Tours.
Foto: Oxalis Adventure Tours.

Personvernpolicy