Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu

Video: Arkeologer frykter for den historiske inkabyen Machu Picchu.

Myndighetene i Peru vil bygge flyplass nært inkabyen Machu Picchu. Det skaper sterke reaksjoner blant arkeologer, historikere og lokale. 

Machu Picchu i Andesfjellene er Perus mest berømte turistattraksjon og på Unesco sin verdensarvliste. I 2017 trakk «Inkaenes tapte by» over 1,5 millioner besøkende, noe som er over dobbelt så mye som antallet Unesco mener er forsvarlig.

For å få bukt med overturisme og slitasje bestemte peruvianske myndigheter seg tidligere i år for å begrense tilgangen til den populære byen.

Nå frykter arkeologer, historikere og lokalbefolkningen i regionen at en ny lufthavn nært Machu Picchu vil kunne være ødeleggende for de historiske inkaminnene og økologien i området, skriver avisen The Guardian.

Les også: Inkabyen Machu Picchu begrenser tilgangen

Allerede i gang

I dag drar de fleste turistene som skal til Machu Picchu via byen Cusco, hvor flyplassen bare har én rullebane. Den nye flyplassen skal etableres ved inkabyen Chinchero, nærmere Machu Picchu, og bulldosere er allerede i gang med å fjerne jord og gjøre plass til landingsbaner og flyplassbygninger.

Den nye flyplassen skal kunne ta i mot direkteflyvninger fra hele Sør-Amerika og USA, skriver The Guardian som har besøkt området.

Kritikerne av den nye flyplassen frykter at flyene vil passere lavt over inkabyen Ollantaytambo, og at flyene dermed risikerer å skade de unike minnene fra inkatiden. Dette området var et svært viktig landsbruksområde før den spanske erobringen av Peru i 1532.

Arkeolog Pablo del Valle sier til den britiske avisen at det virker både ironisk og som en selvmotsigelse å anlegge en flyplass bare 20 minutter fra Den Hellige Dalen (Urubambadalen), inkarikets vugge, ved Machu Picchu.

– Dette er rett oppå nøyaktig det turistene kommer for å se, forteller arkeolog Pablo Del Valle.

Les også: Nå kan du ta gondolbane til den historiske fjellbyen

Underskriftskampanje for flytting

I tillegg til frykten for at en voksende turiststrøm skal gå ut over inkaruinene, uttrykker flere også bekymring for at en etablering av en flyplass her vil kunne redusere vannstanden i innsjøen Piuray, en viktig drikkevannskilde for befolkningen i byen Cusco.

En underskriftskampanje mot den nye flyplassen ber Perus president Martín Vizcarra om å vurdere å bygge flyplassen et annet sted enn i Chinchero.

Landsbyen Chinchero ligger på 3800 meters høyde og ble bygget for seks århundrer siden som et kongelig sete for inkaherskeren Topa Inka (1471–1493). Den gamle inkalandsbyen er svært godt bevart, men er avhengig av inntekten fra jordbruk og turisme.

Innbyggerne i landsbyen er splittet i synet på den nye flyplassen. Flere har tjent gode penger på å selge jord til myndighetene, mens andre ser for seg at flere turister vil bety økte inntekstmuligheter og flere arbeidsplasser.

Lokale politikere har jobbet for å få en større flyplass siden 70-tallet. Også Perus regjering støtter planene.

– En rekke tekniske studier støtter etableringen av denne flyplassen, uttalte den peruvianske finansministeren Carlos Oliva til journalister forrige måned.

Myndighetene håper flyplassen vil stå ferdig i 2023.

Les også: Machu Picchus nabo

Personvernpolicy