Verdens største rangering av flyselskaper og flyplasser:SAS rangert best i Europa – Norwegian med voldsomt fall

For andre året på rad stikker gulfstaten av med seieren både for beste flyselskap og beste flyplass, noe som opprettholder Qatar sin status som beste luftfartsnasjon. SAS havner på en fjerdeplass i kåringen. Illustrasjonsfoto.
For andre året på rad stikker gulfstaten av med seieren både for beste flyselskap og beste flyplass, noe som opprettholder Qatar sin status som beste luftfartsnasjon. SAS havner på en fjerdeplass i kåringen. Illustrasjonsfoto.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Qatar Airways er det beste flyselskapet i verden, mens SAS knuser Norwegian i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

AirHelp Score 2018, verdens største rangering av flyplasser og flyselskaper, har for åttende gang sammenliknet luftfartsindustrien på verdensbasis.

Og for andre året på rad er det gulfstaten Qatar som stikker av med seieren både som beste flyselskap og beste flyplass, noe som opprettholder Qatar sin status som beste luftfartsnasjon.

– Faktorene servicegrad, punktlighet og kravbehandling gir et godt bilde av hvordan flyselskapene oppleves av kundene, og nok en gang er vi imponerte over det stabilt høye nivået Qatar Airways holder. Når flere av deres største konkurrenter feiler, innkasserer Qatar nok en topplassering, sier landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson i en pressemelding.

American Airlines inntar andreplassen, og klatrer dermed fra en 23. plass i rangeringen i 2018. På bronseplass og hakk i hæl finner vi Aeromexico, som gjør et enda større sprang fra 26. plassen i 2018. Lufthansa faller fra en andreplass til en 24. plass i rangeringen, mens fjorårets bronsevinner, Etihad, bytter plass med Aeromexico på en 26. plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Streikerammede kan ha krav på erstatning

SAS og Norwegian

Samtidig som de opplever tøffe tider med en nylig avsluttet pilotstreik, inntar SAS førsteplassen i Europa – og en fjerdeplass globalt. SAS gjør det bedre på punklighet og service, og i kravbehandling er SAS nå best i verden. Flyselskapet klatrer helt fra en 36. plass på 2018-rangeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå knytter det seg spenning til hvordan SAS vil håndtere passasjerkravene etter pilotstreiken – noe som garantert vil få en innvirkning på selskapets plassering i neste års rangering, sier Hermansson.

Rangeringen er bedrøvelig lesning for flyselskapet Norwegian, som i kåringen faller hele 55 plasser fra 12. plass i 2018 til 67. plass i 2019. Norwegian gjør det dårligere innen alle kriterier.

De tre dårligst rangerte flyselskapene i kåringen er Kuwait Airways, easyJet og Thomas Cook Airlines.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rangeringen:

Verdens beste flyselskap 2019

1. Qatar Airways 8,229

2. American Airlines 8,073

3. Aeromexico 8,072

4. SAS Scandinavian Airlines 8,068

5. Qantas 8,040

Verdens verste flyselskap 2019

70. Kuwait Airways 5,395

71. easyJet 5,289

72. Thomas Cook Airlines 5,260

Verdens beste flyplasser 2019

1. Hamad International Airport (QAT) 8,392

2. Tokyo Haneda Int. Airport (JP) 8,385

3. Athens International Airport (GR) 8,381

4. Afonso Pena International Airport (BR) 8,373

5. Gdansk Lech Walesa Airport (PL) 8,352

Verdens verste flyplasser 2019

130. Eindhoven Airport (NL) 5,915

131. Kuwait International Airport (KW) 5,783

132. Lisbon Portela Airport (PO) 5,765

Hamad International Airport i Qatars hovedstad Doha oppleves som verdens beste flyplass av passasjerene, mens Tokyo Haneda International Airport og Athen International Airport følger på de neste plassene.
Nederst på listen finner vi Eindhoven Airport (130. plass), Kuwait International Airport (131. plass) og Lisbon Portela Airport (132. plass).

Les også: Fire av ti misfornøyd med flyselskapet

Skryt til Trondheim

Samtidig kan trønderne skryte av at de nå har Nordens beste flyplass i Trondheim Lufthavn Værnes, med en hederlig 18. plass av de 132 flyplassene som er med i rangeringen. Dermed slår de både Sola Stavanger (23. plass), Bergen Flesland (35. plass), København Kastrup (48. plass), Oslo Gardermoen (50. plass) og Stockholm Arlanda (99. plass).

– Vi gratulerer Trondheim Lufthavn med et fantastisk resultat på 8,036 poeng av totalt 10 mulige. Trondheim slår ikke bare Gardermoen, men også store og kjente internasjonale flyplasser. Det viser bare at man ikke må være størst for å være best, sier Hermansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets rangering er utarbeidet etter en evaluering av 132 flyplasser og 72 flyselskap mellom 1. januar og 31. desember 2018.

AirHelp Score gjøres etter en omfattende, databasert evaluering og har forskjellige kriterier: Flyselskapene bedømmes etter servicegrad, punktlighet og kravbehandling – mens flyplassene blir bedømt på punktlighet, servicegrad og kvalitet på tilbudet innen mat/shopping.

Les også: De beste og de dårligste dagene å fly i julen