Dansk småby kan få Vest-Europas høyeste bygg

<p>Bestseller Tower vil etter planen være synlig fra 60 meter unna.</p>
Bestseller Tower vil etter planen være synlig fra 60 meter unna. Foto: Bestseller

Byrådet i den danske småbyen Brande har godkjent byggingen av en 320 meter høy skyskraper.

Det er lite som stikker seg særlig ut i det flate danske landsskapet på Jylland. Det kommer til å endre seg om Bestseller Tower settes opp i Brande, en by med 7.000 innbyggere like ved Legoland i Billund.

Det blir ikke bare den høyeste bygningen i Danmark, men i hele Vest-Europa. Den skal etter planen bli ti meter høyere enn The Shard i London.

Bestseller er en internasjonal klesbedrift som har hovedkontor i nettopp Brande. De eier kjente merker som Jack & Jones, ONLY og Vero Moda. Eieren Anders Holch Povlsen er Danmarks rikeste mann, ifølge BT.

Les også: Kommunene står i kø for å sikre seg Røkkes blå tårn

En snert av vanvidd

I mars stemte byrådet for å godkjenne selskapets planer om nytt hovedkvarter. Dermed har selskapet lokalsamfunnet i ryggen når de vil legge tårnet til Brande, men det er fortsatt en lang vei igjen før en eventuell byggestart.

– Selv om dette projektet sies å ha en snert vanvidd i seg, så gir det mening for oss. Bestsellers hovedsete er Brande, det har det altid vært, og det vil det fortsette å være, sier prosjektleder Anders Krogh til TV Midtvest.

Landskapet på Jylland er så flatt at tårnet vil kunne være synlig fra 60 kilometer unna. Den blir synlig både fra Legoland 30 kilometer unna, samt fra Jelling, der vikingkongen Harald Blåtann hadde sitt sete.

– Det er vanskelig å finne noen her som er imot tårnet. Alle synes det er en fantastisk idé, inkludert meg, sier journalist i Velje Amts Folkeblad, Morten Dickmann, til The Guardian.

Les også: Kan bli verdens høyeste Kristus-statue

(Saken fortsetter under bildet.)

Bestseller sier de ønsker å bygge tårnet for å gi noe tilbake til byen. Foto: Bestseller
Bestseller sier de ønsker å bygge tårnet for å gi noe tilbake til byen. Foto: Bestseller

– Enestående arkitektur

Lederen for kommunen Ikast-Brandes teknikk- og miljøutvalg, Henrik Engedahl, mener det er viktig å legge til rette for virksomheter som vil skape lokal aktivitet.

– Man kan godt si at det er usedvanlig, men for meg er det en gevinst at det er en enestående arkitektur. Det vil kunne sees langt vekk fra, og man kan ha smak og forskellige vurderinger, men jeg tenker at der alltid vil finnes verdenshjørner hvor man kan gå en tur i skogen uten å se det, sier han til Politiken.

Arkitekten Trine Kammer tilhører kritikerne av prosjektet. Hun er bosatt i storbyen Aarhus, men mener bygningen er av en så stor skala at det ikke bare angår de lokale. Hun forstår ikke hvorfor det ikke har møtt større motstand i kommunen.

– Det er et prinsippbrudd i den danske plantradisjonen å basere seg på en enkelt bedriftsseier, som får lov til å belaste miljøet og landskapet med noe så massivt og ensidig, sier hun til Politiken.

– Et så voldsomt prosjekt harmonerer ikke med landskapet. Det er helt ubegrunnet med et høyhus, det er ingen byplanmessig idé i det, mener Kammer.

Les også: New Yorks ikoniske Chrysler-skyskraper kan bli hotell

Minner om Saurons øye

Bestseller Tower har måttet tåle å bli tullet med av danske satirikere. Rokokoposten , som er Danmarks svar på satirenettstedet Vredens Gnag, har spøkt med at karakteren Sauron, kjent fra bok- og filmserien Ringenes Herre, skal flytte til Jylland. De mener at tårnet gir assosiasjoner til Saurons tårn fra Tolkiens fantasy-univers.

– Jeg har tilbudt å finansiere en større interaktiv kunstinstallasjon i form av et flammende øye aller øverst på bygningen, som jeg tror vil kunne fungere som et kunstnerisk fyrtårn for hele Midtjylland, siteres «Sauron» på nettstedet.

Les også:

Direkte: Nå kan du sjekke om du kan få vindkraftindustri i turområdet ditt

Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden