Kan bli verdens høyeste Kristus-statue

Slik kan den 68-meter høye Jesus-statuen i Vladivostok komme til å se ut. Foto: Vyatsky Posad-senteret
Slik kan den 68-meter høye Jesus-statuen i Vladivostok komme til å se ut. Foto: Vyatsky Posad-senteret

I Russland planlegges det å reise en gedigen statue av Jesus, på et sted som egentlig var tiltenkt den revolusjonære kommunisten Vladimir Lenin. – Den må bli høyere enn statuen i Rio, sier munken som er inspirasjonskilden til prosjektet.

I byen Vladivostok øst i Russland planlegger myndighetene å reise en gigantisk statue av Jesus Kristus. Den skal stå på en sokkel på toppen av et berg som i utgangspunktet var tiltenkt et bronsemonument av Lenin, skriver nyhetsbyrået Religion News Service.

Ifølge nyhetsbyrået ble det i 1972 gitt ordre av sovjetiske myndigheter om å reise en 30 meter høy statue av Vladimir Lenin. Det var også tenkt at en statue av diktatoren Josef Stalin skulle reises på en ås i nærheten.

Men hindringer i forbindelse med byggingen førte til at planene ble utsatt ved flere anledninger og rett før Sovjetunionens fall i 1991 ble de vraket helt.

En svær statue av Kristus vil symbolisere Russlands oppsiktsvekkende overgang fra å være en ateiststat til et land med en kristen majoritetsbefolkning, skriver nyhetsbyrået.

Kan bli høyest i verden

Russiske medier har publisert nyere tegninger av prosjektet som viser at designet på statuen har endret seg noe fra tidligere illustrasjoner.

I Twitter-meldingen under kan man se de eldre illustrasjonene:

Og under kan man se et nytt bilde av hvordan statuen kan komme til å se ut nå:

Selve statuen skal ifølge tegningene være like høy som den velkjente Kristusstatuen i Rio de Janeiro i Brasil som er 38 meter, medregnet sokkelen på åtte meter.

Kristusstatuen i Rio de Janeiro, Brasil. Foto: REUTERS/ Ricardo Moraes
Kristusstatuen i Rio de Janeiro, Brasil. Foto: REUTERS/ Ricardo Moraes

I tillegg skal den planlagte Jesus-statuen i Vladivostok stå på en 30 meter høy sokkel.

– Samlet vil den være 68 meter høy , sier Gennady Tsurkov, leder for Vyatsky Posad-senteret, til den russiske radiostasjonen Govorit Moskva.

Sammenlignet med andre Kristus-statuer rundt omkring i verden, vil den russiske statuen komme til å trone over samtlige med sine 38 meter, dersom man tar soklene ut av regnestykket. Den vil bli fire meter høyere enn «Cristo de la Concordia » i Bolivia og to meter høyere enn «Kong Kristus» i Polen.

Her er en liste over verdens høyeste statuer av Kristus.

– Forsvarer av Russland i øst

Ifølge Gennady Tsurkov kommer inspirasjonen til prosjektet fra den innflytelsesrike munken Iliy.

Iliy er den spirituelle rådgiveren til patriark Kirill, som er overhode for den russisk-ortodokse kirke.

– Han ønsker virkelig å reise en statue av Jesus Kristus, som en forsvarer av vårt østlige Russland. Han sier «vi må lage den høyere enn statuen i Rio» , sier Tsurkov til radiostasjonen.

Les også: Gigantisk Mao-statue i Kina revet etter få dager

Ifølge Religion News Service har den russisk-ortodokse kirken ennå til gode å godkjenne prosjektet. Men nyhetsbyrået skriver at tilhengere av den planlagte statuen er entusiastiske, til tross for at prosjektet til nå har vært lite detaljert.

I slutten av februar ble planene diskutert under et møte på stedet der statuen kan komme til å stå, dokumentert i en video publisert av russiske PrimaMedia. Ifølge Religion News Service var regionguvernøren, visepresidenten for det russiske forretningskonglomeratet Sistema og Vyatsky Posad-senterets leder, Gennady Tsurkov, blant de fremmøtte.

Les også: Verdens høyeste statue er innviet i India

Religiøse verdier

– Det er foreslått at denne store statuen av Kristus skal fungere som en slags grensepost i Russlands fjerne øst for å beskytte vårt moderland, sier Roman Lunkin, religionsanalytiker ved det russiske vitenskapsakademi i Moskva, til Religion News Service.

Han sier at den foreslåtte utformingen er mer i tråd med romersk-katolske statuer og monumenter. Og derfor er det ennå usikkert om den russisk-ortodokse kirke vil godkjenne prosjektet.

– Det er en tradisjon i ortodoksi å sette opp kors, men ikke statuer, sier Lunkin.

Han sier derimot at med den russisk-ortodokse kirkes nære tilknytning til Kreml, vil prosjektet inneholde et patriotisk element.

Ifølge Lunkin kan dette understreke president Putins utsagn om religiøse verdier som knytter det moderne Russland sammen.

Les også: Fant eldgammel bibel på 1200 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden