Meny

Jamaica vil ha reggae registrert som kulturell verdensarv

Reggae og Bob Marley vil for alltid være uløselig knyttet til Jamaica. Her utenfor Bob Marleys fødested. Foto: Colourbox.com.

Bob Marley og reggae satte Jamaica på det musikalske verdenskartet. Nå håper øynasjonen å få musikktradisjonen registrert som kulturarv i UNESCO.

I slutten av november samles FN-organet UNESCO på øya Mauritius for å vurdere 40 nye forslag til listen over såkalt immateriell kulturarv.

Unesco-listen over den immaterielle kulturarven er mindre kjent enn den mer omtalte verdensarvlisten til FN-organet, og dreier seg blant annet om å føre videre tradisjoner, håndtverk, dans og sang, naturkunnskap, ritualer og skikker.

Nå håper den vesle øynasjonen Jamaica å få registrert musikktradisjonen reggae som kulturarv, skriver nyhetsbyrået AFP relaxnews.

Reggae tok av på Jamaica på midten av 1960-tallet og ble særlig gjort kjent av Bob Marley & The Wailers, kanskje verdens mest kjente reggaeartister. Rytme og jamming er sentralt i musikkgenren som kjennetegnes av en langsom, drivende musikk der hovedkompet spiller mellom taktslagene. På Jamaica er reggae også tett knyttet til religionen rastafari, der dreadlocks i håret er viktig.

Les også: Jamaica er mer enn Bob Marley, marihuana og rom

Vil øke bevisstheten

UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven er utarbeidet for å sikre respekt for og øke bevisstheten om den immaterielle kulturarvens betydning.

Hittil har UNESCO 399 slike tradisjoner registrert på sin liste. Det inkluderer blant annet dans, unike mattradisjoner, båtbygging, leker, festivaler og til og med mongolske lokkerop for kameler.

Skulle en søknad bli godkjent og antatt av UNESCO, har det først og fremst symbolsk verdi. Men det kan bidra til å øke bevisstheten omkring landet og praksisen.

Blant andre bidrag i år er den irske nasjonalsporten hurling, parfymefremstillingen i den franske byen Grasse og Sør-Koreas tradisjonelle bryting kalt ssireum.

Les også: Jamaica - La pelikanene vise vei

Reise
Populært