Boeing advarer: Flyet kan brått stupe

Video: Boeing advarer mot alvorlig feil på flytypen som var involvert i forrige ukes flystyrt i Indonesia.

Boeing 737 Max 8-flyene ble introdusert i fjor, men nå advarer produsentene mot alvorlig feil.

Etter den tragiske flyulykken i Indonesia forrige uke, har Boeing sendt ut sikkerhetsvarsel til brukerne av de nye 737 Max-flyene, opplyser selskapet i en pressemelding, skriver E24.

189 mennesker mistet livet i ulykken.

Nå har Boeing introdusert en ny instruksjonshåndbok der de advarer mot feillesninger i cockpiten, skriver de i en uttalelse på Twitter. Den ber mannskapet å bruke eksisterende retningslinjer når det gjelder feilaktig inngang fra den såkalte angrepsvinkelsensoren. Den sensoren er beregnet til å opprettholde luftstrømmen under flyvingene, men hvis det feiler kan det føre til at flyet stuper brått ned.

Flyprodusenten instruerer også om hva piloter skal gjøre dersom feilen oppstår. Disse advarslene skal være basert på foreløpige funn fra ulykken.

Les også: Norge får frihandelsavtale med Indonesia

Norwegian har samme fly

Boeing-flyet som styrtet var et 737 Max 8-fly fra selskapet Lion Air, og ifølge det indonesiske luftfartstilsynet var det bare to måneder gammelt.

I oktober skrev Reuters at Boeing hadde mottatt 4783 bestillinger av 737 Max 8, den samme modellen som nylig styrtet i Indonesia og tok livet av 189 mennesker. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix
I oktober skrev Reuters at Boeing hadde mottatt 4783 bestillinger av 737 Max 8, den samme modellen som nylig styrtet i Indonesia og tok livet av 189 mennesker. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix

Billigselskapet har tidligere vært involvert i en stor ulykke, også med et Boeing-fly, men da med en 737–800 modell. Ingen omkom i ulykken.

Flystyrten i Indonesia er den første store ulykken som involverer denne modellen av 737, som ble introdusert til det kommersielle markedet i fjor. Reuters skrev i oktober at Boeing hadde mottatt 4783 bestillinger av flyet, der 219 av dem ble levert innen utgangen av september.

Norwegian er et av selskapene som bruker flymodellen, og har 14 utgaver av 737 Max 8-flyene.

Norwegian sier det er helt vanlig at Boeing sender ut oppdateringer om rutiner og prosedyrer, og i dette tilfellet har Boeing sendt ut anbefalinger for hvilke prosedyrer man kan vedta om det skulle være feil på en sensor som kan sende feil signaler til blant annet stabilisatoren.

– Alle våre 737 Max 8 opererer som vanlig, og sikkerheten har alltid absolutt høyeste prioritet. Vi holder regelmessig kontakt med Boeing og forholder oss til deres anbefalinger og instruksjoner, skriver Norwegian i en epost til ABC Nyheter.

Les også: Norwegian selger fem fly

Personvernpolicy