Meny

Solkrem forbys i ferieparadis

Snart kan du risikere bot ved å bruke solkrem i Palau.

Nå innfører øyriket Palau totalforbud mot en rekke solkremer. Grunnen til det skal være at kjemikalier i solkrem truer miljøet og skader korallrev, skriver CNN. 

Palau er en øygruppe som ligger i Stillehavet, cirka 650 kilometer øst for Filippinene.

– Plastavfall, kjemisk forurensning, ressursoverskudd og klimaendringer fortsetter å true helsen til vårt uberørte paradis, sa presidenten i Palau, Tommy Remengesau, i en uttalelse ifølge CNN.

Forbudet gjelder hovedsakelig salg og bruk av solkrem, men også kosmetiske produkter, som inneholder en eller flere av ti kjemikalier som står på forbudslisten. 

Les også: Hawaii vil forby solkrem med skadelige kjemikalier 

Vanlig ingrediens i solkrem er skadelig

Hawaiian Tropic er en av solkremtypene som inneholder ingredienser Palau vil forby. Foto: AP Photo / J Pat Carter / File / NTB scanpix

Av de ti kjemikaliene har forskere funnet ut at særlig oxybenzone og octinoxate utgjør en stor fare siden det utsetter korall for bleking. Kjemikaliene har også vist seg å hemme veksten av ny korall, og er generelt skadelig.

Disse to ingrediensene kan være avgjørende i mange solkremer fordi de absorberer UV-stråler og beskytter mot solen. Dermed utelukker det bruk av mange solkremer i Palau.

Det anslås at mellom 6000 og 14.000 tonn solkrem havner i korallrev hvert år.  Det forteller professor Craig Downs som forsker på koralldød ved Haereticus environmental laboratory i Virginia i USA, ifølge BBC.

Helse- og miljøskadelig

Ikke bare er kjemikaliene skadelig for miljøet, men det kan være skadelig for oss mennesker og.

Oxybenzone kan forårsake allergiske hudreaksjoner og finnes i nesten 65 prosent av ikke-mineralbaserte solkremer.
Palau består av flere øyer og er beriket med korallrev. Foto: Matt Rand / AFP / NTB scanpix

Stoffer i solkremen som bidrar til å absorbere de skadelige UV-strålene fra sola kan ha betenkelige miljøeffekter. Det mistenkes at flere lignende stoffer har såkalte PBT-egenskaper. Det vil si at de brytes sakte ned i miljøet, samles opp i organismer og næringskjeden, og de kan ha alvorlige langtidseffekter. Det forteller Heidi Morka, seksjonsleder for kjemikalier i Miljødirektoratet til ABC Nyheter.

Noen av stoffene kan også ha hormonforstyrrende effekt.

– Med bakgrunn i dette er flere slike stoffer til vurdering i EU for å se om det er behov for å regulere stoffene under kjemikalieregelverket REACH, sier seksjonslederen.

Professor Downs mener at man bør ta grep som er miljøvennligere enn å bruke solkrem for å beskytte seg fra sola.

– Fra et miljøperspektiv er det bedre å bruke klær som primærbeskyttelse mot sola. Ved å bruke en skjorte med innebygget solbeskyttelse, reduserer du solkrembruken med 50 prosent, sier professoren.

Les også:  Allergiske reaksjoner på solkrem

Kan skremme bort turister

Den nye loven går under navnet «korall-giftige solkremer», og vil tre fullt i kraft fra 1. januar 2020.

Skulle forbudet mot formodning ikke følges, kan man risikere å få en bot på nesten 10.000 kroner.

– Makten til å beslaglegge solkrem bør være nok til å begrense den ikke-kommersielle bruken. Det er en god balansegang mellom å opplyse og å skremme bort turister, sa den palauiske presidenten i en uttalelse ifølge BBC.

(Saken fortsetter under bildet)

75 prosent av verdens korallrev er truet av blant annet klimaendringer og forurensning. Foto: Romeo Gacad / AFP / NTB scanpix

Det finnes allerede lignende forbud mot solkrem på strender, øyer og naturreservater i Hawaii, Mexico og Karibia, men Palaus' forbud er det mest omfattende så langt.

Selv om et solkremforbud kan bidra til bedre korallhelse, er det fortsatt klimaendringer som er den desidert største trusselen, og forskere har anslått at 90 prosent av verdens korallrev vil være døde innen 2050 som følge av temperaturøkning, skriver BBC.

Les mer: Ocean society sin korallvennlige solkremguide

Reise
Populært