Meny

Fraflyttet spøkelseslandsby kan bli din

VIDEO: Eiendomsmegleren som selger landsbyen har delt denne flotte dronevideoen på sine nettsider
I tre tiår har landsbyen Lake Waitaki på New Zealand vært tom for innbyggere. Nå håper eieren å blåse nytt liv i spøkelseslandsbyen ved å legge den til salgs.

Den koster ikke stort mer enn en pen treroms i det sentrale Oslo, landsbyen Lake Waitaki på Sørøya i New Zealand. Etter å ha vært fraflyttet siden 1989 er hele landsbyen med både gård og grunn nå til salgs for rundt 1,3 millioner newzealandske dollar, omlag 7,6 millioner norske kroner.

Spøkelseslandsbyen Lake Waitaki ble bygget på 1930-tallet da en demning med samme navn skulle bygges rett ved, og arbeiderne trengte et sted å bo med sine familier, skriver avisen The Gaurdian.

Men da demningen ble automatisert i 1989 flyttet innbyggerne, og landsbyen har siden den gang stått tom i lengre perioder.

Les også: Bygd i New Zealand vil forby katter

Solgt flere ganger

Opprinnelig var det den newzealandske stat som var grunneier og hadde ansvaret for landsbyen, men i 1991 kom den i privat eie. Siden den gang har flere forsøkt å blåse nytt liv i Lake Waitaki ved å gjøre den om til både vinfarm og turistdestinasjon, men ingen av prosjektene har så langt vært kronet med hell.

Ifølge prospektet som er lagt ut på nettstedet trademe.co.nz, består den 14 hektar store eiendommen av åtte større eneboliger, et større forsamlingshus på 585 kvadratmeter med resepsjon, biljardrom, lounge og en boligdel for eierne, et restaurantbygg med fullt kommersielt kjøkken samt ni garasjer på området. Landsbyen ligger rett ved en oppdemmet innsjø i svært naturskjønne omgivelser.

Les også: New Zealand forbyr boligsalg til utlendinger

Klausul

Dersom du ikke er newzealandsk statsborger finnes det imidlertid en liten hake for den som ønsker å overta landsbyen. Nylig strammet nemlig New Zealand inn reglene for hvem som kan kjøpe bolig i landet, for å unngå spekulasjoner i eiendomsmarkedet.

Det innebærer at utlendinger ikke lenger fritt kan kjøpe eiendom, med mindre de selv bor i boligen mer enn 183 dager i året.

Les også: New Zealand er lei av å falle ut av kartet - lanserer kampanje

Reise
Populært